MUKE IZBEGLICA SA HRVATSKIM ŠOVINISTIČKIM GRANIČARIMA – Srbe maltretiraju i lažnom carinom

MUKE IZBEGLICA SA HRVATSKIM ŠOVINISTIČKIM GRANIČARIMA – Srbe maltretiraju i lažnom carinom

27 jula 2014

Granicni-prelz-Hrvatska_620x0Hrvatskom državljaninu, Srbinu Živku Babiću, na graničnom prelazu Stara Gradiška hrvatske vlasti nedavno su zaplenile automobil „škoda oktavija“, srpskih tablica, kojim je putovao u rodni kraj. Pod optužbom da je napravio carinski i poreski prekršaj, on je bio prinuđen da plati porez, PDV i carinu za sopstveni auto u visini od čak 4.100 evra, zajedno sa ležarinom od 120 i kaznom od 700 evra!

Nevolja Živka Babića samo je jedan u nizu pritisaka koji hrvatske vlasti primenjuju na Srbe koji ne žele da prekinu veze sa postojbinom. Izbegle Srbe čije su privremene adrese sa ove strane Save i koji u rodni kraj dolaze kolima sa srpskim tablicama, carinski službenici ove zemlje godinama gone za carinske prekršaje. Ovakvo ponašanje kulminira naročito u vreme godišnjih odmora, kada veliki broj Srba iz Hrvatske planira da putuje u rodni kraj.

– Auto mi je zaplenjen iako sam njime od 2008. kada sam ga kupio, u Hrvatskoj bio najmanje 50 puta i bez ikakvih problema – objašnjava Babić.

– Krenuo sam kući u Mokro Polje kod Ervenika, kada su mi auto zaplenili i odvezli u Slavonski Brod. Da nisam platio traženi iznos u roku od 10 dana, carinska kancelarija bi moje vozilo prodala na javnoj licitaciji. Izlaza nisam imao, jer žalba na koju imam pravo ne obustavlja sprovođenje rešenja koja su mi uručili hrvatski carinici.

Babićeva golgota povod je za otvorenio pismo Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji koje je upućeno na adresu premijera Hrvatske Zorana Milanovića. Od njega je zatraženo da obustavi rešenja protiv Babića, ali i da spreči pogrešno tumačenje propisa sa strane hrvatskih vlasti, kako bi onemogućili putovanja u Hrvatsku njenih građana naseljenih u Srbiji.

– Carinske vlasti Hrvatske pogrešno se pozivaju na propise o privremenom uvozu koji predviđaju da pravo na uvoz vozila sa stranim tablicama imaju oni hrvatski građani čije je prebivalište ili boravište u drugoj državi, što je kumovalo i Babićevom slučaju – objašnjava za „Novosti“ predsednik Koalicije Miodrag Linta.

– On nije imao obavezu da svoj auto prijavi hrvatskim carinicima, kako je to zatraženo od njega i zbog čega mu je napisana kazna.

Suština ovog slučaja, kako navodi Linta, jeste u ignorisanju člana konvencije koji hrvatskim državljanima garantuje da vozila za privatne svrhe stranih tablica mogu da borave u Hrvatskoj i do šest meseci, bez ikakvih uslovljavanja ili prijavljivanja.

– Srbi su nezasluženo na udaru nezakonitog tumačenja carinskih propisa, iako je Hrvatska puna vozila sa stranim tablicama. Njihovim vlasnicima iz SAD, Kanade i evropskih zemalja to se prećutno toleriše – navodi Linta.

DISKRIMINACIJA MANjINA

Problemi sa carinom jedan su od razloga što veliki broj Srba iz Krajine i ostalih delova Hrvatske u postojbinu ne odlazi ili to čini veoma retko. Česti su incidenti na graničnim prelazima, naročito pretresi i neopravdano duga zadržavanje vozila. Velike probleme imaju i Srbi povratnici. Stejt department je u redovnom izveštaju o stanju ljudskih prava za 2013. godinu konstatovao da je u Hrvatskoj „najveći problem društvena diskriminacija, i u određenoj meri nasilje, prema pripadnicima manjina, posebno Srba i Roma“.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. marko says:

  Za mene su hrvati generalno fašistički narod isto kao i ukrainci grci deo rumuna madžara bugara , samo što hrvati prednjače ispred svih navedenih.

 2. Za Srbiju says:

  Tendencija je da se Srbi ne vraćaju i ne ulaze u hrvatsku. Zaboga, jedva su nas se rešili u 3 rata. Mi smo stvarno tupav narod.

 3. milica says:

  Fašisti su mala maca za ustaše.

 4. milenko says:

  Nisu džaba Nijemci napisali pred katedralom u Magdeburgu od čega Bog da ih sačuva, prije 300 godina su vidjeli o kakvim se ljudima radi pa su se pomolili Bogu javnim natpisom da ih Bog sačuva od 3 najveća zla od kojih su Hrvati jedno od tih zla . Da je Srpska vlast iole pametna, pa da im uzvrati na svim mogućim poljima, pitali bi se onda ustaše da li se isplati biti ustaša na prema narodu od koga su postali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *