MUKE PRINCA; Ne zna gde da sagradi soliter od 1.6 kilometara

MUKE PRINCA; Ne zna gde da sagradi soliter od 1.6 kilometara

18 juna 2013

new-york-nyc-crossroads-worldSaudijski milijarder princ Alvalid bin Talal izjavio je da razmatra uslove u najvećim svetskim gradovima, uključujući Šangaj, Moskvu, London i Njujork, kao lokacije za gradnju solitera visine jedne milje /1,6 kilometara/.

Ukoliko ovaj plan bude realizovan, zgrada će ubedljivo nadmašiti sadašnjeg rekordera, toranj Burdž kalifa u Dubaiju, visine 828 metara, kao i kilometarski Kingdom toranj u saudijskom gradu Džedi, koji se trenutno gradi. Saudijski princ pozvao je najvećeg građevinskog investitora iz Dubaija, kompaniju „Emar propertis“, da se pridruži „Kingdom holdingu“ u realizaciji ovog projekta.

„Trenutno pregovaramo i procenjujemo mogućnost gradnje solitera visine jedne milje. Potrebni su nam dobri partneri. Pozivamo Emar da se udružimo i vidimo kako da napravimo ovaj toranj negde u svetu“, izjavio je princ Alvalid Rojtersu.

On nije precizirao kako će projekat biti finansiran ako bude usvojen, niti kada bi mogao biti završen. Princ je rekao da cena gradnje još nije utvrđena.“Sada pozivam velike gradove širom sveta, poput Šangaja, Moskve, Njujorka, Londona i regionalnih gradova na Bliskom istoku, da nam se jave i dostave svoje ponude“, rekao je Alvalid.

On je naglasio da će zemlje koje žele da ovaj toranj bude izgrađen na njihovoj teritoriji morati da ponude atraktivne finansijske uslove, poreske olakšice i ostale oblike podrške države. Stručnjaci kažu da gradnja solitera visine jedne milje nije nemoguća, ali da to donosi određene tehničke izazove, poput ekonomičnog snabdevanja vodom na toj visini.

Toranj Kingdom, koji će biti visok kilometar, koštaće oko 900 miliona evra, a u njemu će se nalaziti hotel, trgovinski kompleks i luksuzni stambeni deo. Očekuje se da će zgrada biti završena 2017. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *