Муке са Кримом у Србији

Муке са Кримом у Србији

25 октобра 2016

Aleksandar-Pavic-4558

Пише: Александар Павић

Према Танјуговој вести од 23. октобра 2016: „Покрет Двери посетила jе данас делегациjа непризнате Републике Kрим, предвођена Георгиjем Mурадовим, саопштио jе таj Покрет“.[i] Очигледно да је неком у Танјугу, (не)угашеној државној агенцији ни на небу ни на земљи, било врло стало до тога да српској јавности представи амерички, односно анти-српски и анти-руски став по питању Крима.

Јасно је због чега је наведени став анти-руски, с обзиром на чињеницу да Крим није никаква „непризната република“, већ историјски део Русије, који се у марту 2014. вратио у њено окриље после насилне смене легално изабране власти у Кијеву, тако исправљајући самовољни, једнострани потез совјетског лидера Никите Хрушћова од 60 година раније.

А да је и анти-српски може се видети из речи руског амбасадора Чепурина, који је на презентацији економских потенцијала Републике Крим у Руском Дому, како преноси агенција СРНА, изјавио „да је Крим битан Русији као што је Србији битно Косово“.[ii] Другим речима, ко у Србији ниподаштава Крим и његово враћање Русији такође ниподаштава руску борбу против признања отцепљеног Косова и Метохије и његовог пријема у УН.

Кад се већ говори о ниподаштавању руског Крима, медији нису забележили да је и један званичник државе Србије примио делегацију Републике Крим, која је, по руском уставу, саставни део Руске Федерације. Нити је неки званичник Србије присуствовао презентацији Републике Крим у Руском дому.

Где нестадоше сви ти који су се десетак дана раније утркивали да се сликају са Едијем Рамом? Шта то би нпр. са „неуморним“ Марком Чадежом, председником Привредне коморе Србије, који иначе користи сваку прилику да се, са перманентно блентавим осмехом, слика и дружи са представницима истински непризнате нарко-терористичке „државе Косово“? Ево шта: Чадеж, тај бивши (?) службеник немачке амбасаде, заправо поручује српској јавности, док прима српску државну плату и ко зна шта још – да признаје „Косово“ али не и руски Крим. Поручује да је на страни нарко дилера и трговаца људским, а поготово српским органима, а против људи који су се храбро – и демократски – изборили да се истргну из крвавог загрљаја украјинских неонациста а затим дошли да понуде сарадњу Србији. Поручује нам да је и даље актуелна стара пословица – с ким си, онакав си. Односно, да га треба третирати као Тачија кад за то дође време, а као нулу већ сад.

Делегацију Крима није примио ниједан званичник Србије, али ју је ипак, хвала Богу, примио Патријарх српски, што би за њих требало да има много већу тежину. И нису се сви домаћи медији огрешили о наше пријатеље са Крима као што је то учинио Танјуг. Политика је нпр. коректно известила о презентацији делегације „Републике Крим“ у Руском дому, без икаквих додатних квалификација.[iii]Агенција Бета је, пак, известила о састанку генералног секретара Српске народне партије Јована Палалића са „делегацијом Крима“, такође без додатних квалификација, с тим што је на крају вести истакнуто: „Влада Србије признаје интегритет Украјине која својим саставним делом сматра и полуострво Крим“.[iv] (Да ли Бета користи аналогну квалификацију када извештава о активностима „званичника“ тзв. Косова, односно да ли увек, сваки пут истиче да Влада Србије КиМ сматра саставним делом Србије?)

Ипак, уз, разуме се, Спутњик,[v] најкоректнији извештај је понудила новинска агенција Републике Српске, СРНА. Осим што је пренела речи руског амбасадора да је Крим Русији једнако важан као Косово Србији – што је, иначе, вероватно из дипломатских обзира, изостало из Спутњиковог извештаја (што потврђује и чињеница да је Спутњиков извештај пренет и на сајту руске амбасаде[vi]), СРНА је, супротно Бети, и њеном везивању Крима за Украјину, у свом извештају статус Крима представила на следећи начин: „Државни савјет Републике Крим је послије референдума 2014. прогласио независност те републике која је ушла у састав Русије“.[vii]

Са своје стране, америчко пропагандно гласило, Радио Слободна Европа, је са констернацијом известило: „Политички представници међународно непризнате Републике Крим, аутономне украјинске области коју је Русија анектирала 2014. године, бораве у Србији“, додајући да „Влада Србије не признаје руску анексију Крима и поштује интегритет Украјине, док је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на поменутом скупу рекао да је Крим за Русију исто што и Косово за Србију“.[viii]

Осим „Слободне Европе“ посетом делегације са руског Крима била је констернирана и „слободна Европљанка“ Јелица Минић, иначе председница (ваљда врло значајног) Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, која је изјавила да је посета делегације Крима Србији „проблематична“. Зашто? Па зато „јер утиче пре свега на њене односе са Украјином“, а и „не доприноси унапређивању положаја Србије у процесу евроинтеграција“. Још страшније, упозорава Минићка, „посета кримске делегације долази у тренутку када Србија води преговоре у Бриселу са властима из Приштине, што, како је навела, ‘сигурно није добар тренутак и тешко се може сматрати пријатељском услугом Руске Федерације’“.[ix] Ах, та зла Русија – стално нам баца клипове у точкове, уместо да нам лепо помогне да се ослободимо „косовског баласта“ да би могли да се до миле воље дружимо са приштинским нарко-дилерима, украјинским неонацистима и западним љубитељима џихадистичких вредности…

Занимљиве су, у сваком случају, те косовско-кримске везе. Крим своју обновљену слободу и повратак кући дугује, осим свом народу, руском руководству и „учтивим људима“ у зеленим униформама, и позивању на „косовски преседан“, онако како га је дефинисао Међународни суд правде, али без признавања аналогног права лажној држави Косово – што је детаљније расправљено у једном ранијем чланку на ФСК.[x] Још значајније, по предању, чудотворна икона Богородице Пећке је икона пред којом се у Херсону на Криму 898. године руски кнез Свети Владимир крстио, а затим и отпочео крштавање руског народа.[xi]

Дубоко повезани као што јесу, Крим и Косово су заједнички камен спотицања, како за агресоре са Запада, тако и за њихове домаће слуге и помагаче. Али и симболи чврсте вере и победе за часне и храбре. Грдно судилиште. Долазак пријатеља са Крима ових дана нас је на то још једном подсетио.

[i] http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=278829

[ii] http://www.srna.rs/novosti/444089/cepurin-krim-je-rusiji-bitan-kao-srbiji-kosovo-.htm

[iii] http://www.politika.rs/scc/clanak/366157/Predstavljanje-Republike-Krim-u-Ruskom-domu

[iv] http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/43782-predstavnici-snp-a-razgovarali-s-delegacijom-krima

[v] https://rs.sputniknews.com/ekonomija/201610211108564125-krim-forum-poslovna-saradnja/

[vi] http://ambasadarusije.rs/sr/vesti/krim-u-beogradu

[vii] http://www.srna.rs/novosti/444089/cepurin-krim-je-rusiji-bitan-kao-srbiji-kosovo-.htm

[viii] http://www.slobodnaevropa.org/a/krim-predstavnici-srbija-poseta/28067729.html

[ix] http://www.novimagazin.rs/vesti/minic-poseta-delegacije-krima-srbiji-je-problematicna

[x] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/kim-i-krim-za-ponavljace/

[xi] http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/svecano-proslavljen-praznik-ikone-bogorodice-pecke-u-manastiru-peckoj-patrijarsiji

(Фонд стратешке културе)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kosovac says:

    Новинари Тањуга су на почетку морали да ослушкују шта мисле комуњаре Нове Југославије, па су тако и писали. Сада нема комуњара, нема Нове Југославије, а Тањугови новинари као пси луталице у потрази за новим господаром, нашли новог господара у злочиначкој организацији коју неки називају Европска Унија……. Новинари Бета имају мало различитије порекло, али су зато поносни не што су педери, већ што глуме господу корисне идиоте издајући друштво у коме живе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u