Муке са Кримом у Србији

Muke sa Krimom u Srbiji

25 oktobra 2016

Aleksandar-Pavic-4558

Piše: Aleksandar Pavić

Prema Tanjugovoj vesti od 23. oktobra 2016: „Pokret Dveri posetila je danas delegacija nepriznate Republike Krim, predvođena Georgijem Muradovim, saopštio je taj Pokret“.[i] Očigledno da je nekom u Tanjugu, (ne)ugašenoj državnoj agenciji ni na nebu ni na zemlji, bilo vrlo stalo do toga da srpskoj javnosti predstavi američki, odnosno anti-srpski i anti-ruski stav po pitanju Krima.

Jasno je zbog čega je navedeni stav anti-ruski, s obzirom na činjenicu da Krim nije nikakva „nepriznata republika“, već istorijski deo Rusije, koji se u martu 2014. vratio u njeno okrilje posle nasilne smene legalno izabrane vlasti u Kijevu, tako ispravljajući samovoljni, jednostrani potez sovjetskog lidera Nikite Hrušćova od 60 godina ranije.

A da je i anti-srpski može se videti iz reči ruskog ambasadora Čepurina, koji je na prezentaciji ekonomskih potencijala Republike Krim u Ruskom Domu, kako prenosi agencija SRNA, izjavio „da je Krim bitan Rusiji kao što je Srbiji bitno Kosovo“.[ii] Drugim rečima, ko u Srbiji nipodaštava Krim i njegovo vraćanje Rusiji takođe nipodaštava rusku borbu protiv priznanja otcepljenog Kosova i Metohije i njegovog prijema u UN.

Kad se već govori o nipodaštavanju ruskog Krima, mediji nisu zabeležili da je i jedan zvaničnik države Srbije primio delegaciju Republike Krim, koja je, po ruskom ustavu, sastavni deo Ruske Federacije. Niti je neki zvaničnik Srbije prisustvovao prezentaciji Republike Krim u Ruskom domu.

Gde nestadoše svi ti koji su se desetak dana ranije utrkivali da se slikaju sa Edijem Ramom? Šta to bi npr. sa „neumornim“ Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije, koji inače koristi svaku priliku da se, sa permanentno blentavim osmehom, slika i druži sa predstavnicima istinski nepriznate narko-terorističke „države Kosovo“? Evo šta: Čadež, taj bivši (?) službenik nemačke ambasade, zapravo poručuje srpskoj javnosti, dok prima srpsku državnu platu i ko zna šta još – da priznaje „Kosovo“ ali ne i ruski Krim. Poručuje da je na strani narko dilera i trgovaca ljudskim, a pogotovo srpskim organima, a protiv ljudi koji su se hrabro – i demokratski – izborili da se istrgnu iz krvavog zagrljaja ukrajinskih neonacista a zatim došli da ponude saradnju Srbiji. Poručuje nam da je i dalje aktuelna stara poslovica – s kim si, onakav si. Odnosno, da ga treba tretirati kao Tačija kad za to dođe vreme, a kao nulu već sad.

Delegaciju Krima nije primio nijedan zvaničnik Srbije, ali ju je ipak, hvala Bogu, primio Patrijarh srpski, što bi za njih trebalo da ima mnogo veću težinu. I nisu se svi domaći mediji ogrešili o naše prijatelje sa Krima kao što je to učinio Tanjug. Politika je npr. korektno izvestila o prezentaciji delegacije „Republike Krim“ u Ruskom domu, bez ikakvih dodatnih kvalifikacija.[iii]Agencija Beta je, pak, izvestila o sastanku generalnog sekretara Srpske narodne partije Jovana Palalića sa „delegacijom Krima“, takođe bez dodatnih kvalifikacija, s tim što je na kraju vesti istaknuto: „Vlada Srbije priznaje integritet Ukrajine koja svojim sastavnim delom smatra i poluostrvo Krim“.[iv] (Da li Beta koristi analognu kvalifikaciju kada izveštava o aktivnostima „zvaničnika“ tzv. Kosova, odnosno da li uvek, svaki put ističe da Vlada Srbije KiM smatra sastavnim delom Srbije?)

Ipak, uz, razume se, Sputnjik,[v] najkorektniji izveštaj je ponudila novinska agencija Republike Srpske, SRNA. Osim što je prenela reči ruskog ambasadora da je Krim Rusiji jednako važan kao Kosovo Srbiji – što je, inače, verovatno iz diplomatskih obzira, izostalo iz Sputnjikovog izveštaja (što potvrđuje i činjenica da je Sputnjikov izveštaj prenet i na sajtu ruske ambasade[vi]), SRNA je, suprotno Beti, i njenom vezivanju Krima za Ukrajinu, u svom izveštaju status Krima predstavila na sledeći način: „Državni savjet Republike Krim je poslije referenduma 2014. proglasio nezavisnost te republike koja je ušla u sastav Rusije“.[vii]

Sa svoje strane, američko propagandno glasilo, Radio Slobodna Evropa, je sa konsternacijom izvestilo: „Politički predstavnici međunarodno nepriznate Republike Krim, autonomne ukrajinske oblasti koju je Rusija anektirala 2014. godine, borave u Srbiji“, dodajući da „Vlada Srbije ne priznaje rusku aneksiju Krima i poštuje integritet Ukrajine, dok je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na pomenutom skupu rekao da je Krim za Rusiju isto što i Kosovo za Srbiju“.[viii]

Osim „Slobodne Evrope“ posetom delegacije sa ruskog Krima bila je konsternirana i „slobodna Evropljanka“ Jelica Minić, inače predsednica (valjda vrlo značajnog) Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, koja je izjavila da je poseta delegacije Krima Srbiji „problematična“. Zašto? Pa zato „jer utiče pre svega na njene odnose sa Ukrajinom“, a i „ne doprinosi unapređivanju položaja Srbije u procesu evrointegracija“. Još strašnije, upozorava Minićka, „poseta krimske delegacije dolazi u trenutku kada Srbija vodi pregovore u Briselu sa vlastima iz Prištine, što, kako je navela, ‘sigurno nije dobar trenutak i teško se može smatrati prijateljskom uslugom Ruske Federacije’“.[ix] Ah, ta zla Rusija – stalno nam baca klipove u točkove, umesto da nam lepo pomogne da se oslobodimo „kosovskog balasta“ da bi mogli da se do mile volje družimo sa prištinskim narko-dilerima, ukrajinskim neonacistima i zapadnim ljubiteljima džihadističkih vrednosti…

Zanimljive su, u svakom slučaju, te kosovsko-krimske veze. Krim svoju obnovljenu slobodu i povratak kući duguje, osim svom narodu, ruskom rukovodstvu i „učtivim ljudima“ u zelenim uniformama, i pozivanju na „kosovski presedan“, onako kako ga je definisao Međunarodni sud pravde, ali bez priznavanja analognog prava lažnoj državi Kosovo – što je detaljnije raspravljeno u jednom ranijem članku na FSK.[x] Još značajnije, po predanju, čudotvorna ikona Bogorodice Pećke je ikona pred kojom se u Hersonu na Krimu 898. godine ruski knez Sveti Vladimir krstio, a zatim i otpočeo krštavanje ruskog naroda.[xi]

Duboko povezani kao što jesu, Krim i Kosovo su zajednički kamen spoticanja, kako za agresore sa Zapada, tako i za njihove domaće sluge i pomagače. Ali i simboli čvrste vere i pobede za časne i hrabre. Grdno sudilište. Dolazak prijatelja sa Krima ovih dana nas je na to još jednom podsetio.

[i] http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=278829

[ii] http://www.srna.rs/novosti/444089/cepurin-krim-je-rusiji-bitan-kao-srbiji-kosovo-.htm

[iii] http://www.politika.rs/scc/clanak/366157/Predstavljanje-Republike-Krim-u-Ruskom-domu

[iv] http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/43782-predstavnici-snp-a-razgovarali-s-delegacijom-krima

[v] https://rs.sputniknews.com/ekonomija/201610211108564125-krim-forum-poslovna-saradnja/

[vi] http://ambasadarusije.rs/sr/vesti/krim-u-beogradu

[vii] http://www.srna.rs/novosti/444089/cepurin-krim-je-rusiji-bitan-kao-srbiji-kosovo-.htm

[viii] http://www.slobodnaevropa.org/a/krim-predstavnici-srbija-poseta/28067729.html

[ix] http://www.novimagazin.rs/vesti/minic-poseta-delegacije-krima-srbiji-je-problematicna

[x] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/kim-i-krim-za-ponavljace/

[xi] http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/svecano-proslavljen-praznik-ikone-bogorodice-pecke-u-manastiru-peckoj-patrijarsiji

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Novinari Tanjuga su na početku morali da osluškuju šta misle komunjare Nove Jugoslavije, pa su tako i pisali. Sada nema komunjara, nema Nove Jugoslavije, a Tanjugovi novinari kao psi lutalice u potrazi za novim gospodarom, našli novog gospodara u zločinačkoj organizaciji koju neki nazivaju Evropska Unija……. Novinari Beta imaju malo različitije poreklo, ali su zato ponosni ne što su pederi, već što glume gospodu korisne idiote izdajući društvo u kome žive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *