Мундруцу уручена Плакета Кинотеке

Mundrucu uručena Plaketa Kinoteke

3 marta 2018

OVOGODIŠNJI gost Festa, veliki mađarski filmski autor Kornel Mundruco novi je dobitnik Plakete Jugoslovenske kinoteke za doprinos evropskoj kinematografiji.

– Zahvaljujem se na nagradi, ali se malo i zapitam da li sam dovoljno mlad ili star kad već počinjem da dobijam ovakva priznanja. A zapravo, već imam sedam dugometražnih igranih filmova, i kroz festivale i programe kinoteka veliko mi je zadovoljstvo što su ta moja ostvarenja počela da budu ono što mladi stvaraoci, kritičari i teoretičari filma gledaju i promišljaju. To je značajna potvrda svakom filmskom stvaraocu i jedan od razloga njihovog rada – istakao je Mundruco primajući Plaketu, koju mu je sinoć pred brojnom publikom svečano uručio Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Jednog od najradikalnijih i najangažovanijih reditelja današnjice, čiji su filmovi „Divni dani“, „Delta“, „Nežni sin – Projekat Frankenštajn“, „Beli bog“…, osvajali nagrade na svetskim festivalima (Gran pri i nagrada kritike Fipresci u Kanu, Srebrni leopard u Lokarnu…), naša publika imala je priliku da upozna i kao sjajnog pozorišnog stvaraoca. Njegovom predstavom „Teško je biti Bog“ zatvoren je 47. Bitef, a ona je bila inspiracija i da se čitav festival te godine odvija pod naslovom „Teško je biti“. Primajući Plaketu Kinoteke, Mundruco je pozvao publiku da dođe na Fest i vidi njegov novi film „Jupiterov mesec“, koji će večeras premijerno biti prikazan u Sava centru, u okviru programa „Fokus Evropa“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *