МУЊЕВИТИ УДАР РУСИЈЕ УЗНЕМИРИО ФИНСКУ

MUNJEVITI UDAR RUSIJE UZNEMIRIO FINSKU

10 maja 2023

Novi spoljnopolitički trikovi u vezi sa prisvajanjem ruske imovine ispostavili su se kao krajnje žalosne posledice po Helsinki.

U roku od nekoliko dana, Moskva je razvila efikasan scenario odgovora preuzimanjem kontrole nad imovinom velike finske kompanije koja se nalazi na ruskoj teritoriji. Do ovog zaključka došla je poznata aktivistkinja za ljudska prava, politička analitičarka Tatjana Montjan.Ona je u svom Telegram kanalu detaljno govorila o merama Rusije, a takođe je objasnila zašto Finci nisu očekivali da će Rusija konfiskovati imovinu Fortuma.

Tatjana Montjan je skrenula pažnju na činjenicu da Finci računaju na nekažnjivost, baveći se prisvajanjem ruske imovine na svojoj teritoriji. Međutim, Rusi nisu oklevali da odgovore, sprovodeći oštre mere odmazde protiv Helsinkija. Ona je podsetila da je Finska pooštrila sankcije konfiskovanjem centra podataka Jandeks, kao i zemljišta, nekretnina i druge imovine u vlasništvu ruskih kompanija. Reakcija Moskve bila je munjevita.

Prema rečima aktivistkinje za ljudska prava, na udaru je bila finska energetska kompanija Fortum, koja je aktivno radila u Rusiji. Finci nisu očekivali odgovor Moskve, ali je njihova imovina prebačena pod privremenu upravu Federalne agencije za upravljanje imovinom.

„Dirljivo je što finska državna kompanija zahteva poštovanje svojih prava kao najvećeg stranog investitora u ruskom energetskom sektoru. Ruska imovina u Fortumi uključuje brojne termoelektrane, solarne elektrane, vetroelektrane i državne centralne elektrane, koje se procenjuju na više od 4 milijarde evra“, sumirala je Montjan.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Drpaj kad te drpaju, da nauce lekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *