МУП Црне Горе: Транскрипти Дикића и осталих су подвала

MUP Crne Gore: Transkripti Dikića i ostalih su podvala

31 oktobra 2016

612922_tan2016-10-16-1502315-1_f

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić obavestio je, tokom izbornog dana, ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića o hapšenju dvadeset državljana Srbije, zbog sumnje da spremaju terorističke akcije u Crnoj Gori, potvrdio je Danilović u „Živoj istini“ i objasnio zašto se, nakon toga, obratio za pomoć mitropolitu Amfilohiju, prenosi Antena M.

Danilović je u nedelju 16. oktobra na pres konferenciji kazao da je imao „nezvanične informacije o hapšenju određenih ljudi.“

Na pitanje zašto informaciju od Glavnog specijalnog tužioca, čoveka koji je rukovodio operacijom hapšenja, tretira kao nezvaničnu, Danilović je odgovorio da ga je o svemu morao zvanično obavestiti direktor Uprave policije, koji po zakonu odgovara za svoj rad ministru unutrašnjih poslova.

„Znači, zahvaljujući tome što Milivoje Katnić želi sa ministrom da podijeli neku informaciju, treba da kažem da imam zvaničnu informaciju. E pa nemam, dok je ne dobijem od onoga ko je dužan da mi je da. Koliko čovek može da sazna o onome što je bio predmet istrage 20 dana u polusatnom razgovoru sa specijalnim državnim tužiocem“, pita Danilović i dodaje da je zahvalan Milivoju Katniću što ga je obavestio.

Na pitanje zašto je obavestio mitropolita SPC Amfilohija, a ne i ostale verske poglavare, ministar unutrašnjih poslova je rekao:

„Ceneći činjenicu da je mitropolit Amfilohije na čelu institucije koja decenijama zavređuje najveće poverenje u javnosti. Zvao sam ga zbog toga što sam verovao da će njegovu reč poslušati oni koji neće poslušati moju. Bio sam svestan da sam kao ministar unutrašnjih poslova zameren Vladinoj većini i nepopularan u opoziciji, i da ne mogu reći ljudima dajem vam časnu reč da ne treba da izađete da slavite. Nadao sam se da će uz tu moju poruku učiniti to još neko. Zahvalan sam mitropolitu Amfilohiju što je procenio da treba da da podršku, bez obzira na to je li situacija krvavo ozbiljna ili ne, da ne nagađamo„, rekao je Danilović.

Danilović, kako kaže nije bio u prilici da prosuđuje da li je ono što mu je saopštio specijalni državni tužilac tačno ili ne.

„Milivoje Katnić zna da ga uvažavam i da cenim ono što je govorio na Veću za nacionalnu bezbednost. Želim da kažem da je 16. oktobra i sam Katnić imao dilemu. Rekao mi je: „Da, Ministre mi smo uhapsili ovih 20, ali ne znamo ko je još ovde. Zbog toga što niko nije znao ko je još tu, ko sve može da obuče crnogorsku uniformu i da puca u narod, pozvao sam ljude da ne izlaze na ulice “, rekao je Danilović i napominje da je komunicirao sa svima iz opozicije, sa kojima je mogao.

Na pitanje da li je zvao Andriju Mandića Danilović je odgovorio:

„Zvao sam svakog za koga sam procenio da nam može pomoći da od ljudi niko ne napravi glinene golubove“, odgovorio je Danilović i dodao da je svima rekao „da ne zna o koliko krvavo ozbiljnoj situaciji se radi, ali da nemamo pravo da rizikujemo“.

Danilović je prenosi Antena M kazao i da je onog trenutka kada je direktor Uprave policije, dakle tri dana pre izbora upozorio da se mogući neredi, uz mogućnost da eskaliraju tražio od Centra bezbednosti da mu se dostavi procena bezbednosti. Formirao je štab, što je dalje značilo da se mora napraviti plan aktivnosti za izborni dan i da to mora da odobri direktor Uprave policije i ministar. Taj plan, kako tvrdi do dana današnjeg nije dobio.

„To nije izraz nepoverenja u mene, to je izraz brutalne privatizacije funkcije na kojoj se čovjek nalazi. Ako se nema poverenja u ministra unutrašnjih poslova jer je on u prelaznoj, prolaznoj Vladi, vrlo je sumnjiv i ako neko od branioca sistema veruje da ja radim za teroriste, što mi je na kraju i rekao DPS, onda je pitam zašto nisu obavestili ministarku odbrane. Kako je moguće da u maloj Crnoj Gori ne uvežemo sve sisteme u trenutku kada prijeti najkrvaviji teroristički akt“, pita Danilović.

On je ponovio i da je transkript presretnutih razgovora koji je objavljen u medijima podvala, jer je umetnut razgovor osoba, koje nisu mogle da komuniciraju. Tvrdi da je tu informaciju dobio od specijalnog tužioca.

„Nije istinit transkript jer ne komunciraju Dikić i Sinđelić. To bi značilo da je Dikić u Crnoj Gori, a Sinđelić u Srbiji. Podsećam da je Dikić uhapšen ujutru, na dan izbora, tek tada je došao u Crnu Goru. To bi značilo da je pet dana prije nego što je došao, on u Crnoj Gori. Ja pouzdano znam, a zna i specijalni državni tužilac i vrhovni, a zna i predsednik Vlade da ta komunikacija nije postojala“, tvrdi Danilović.

Danilović poručuje i da ukoliko se dokaže da je neko od političara u Crnoj Gori indirektno bio umešan u dešavanja koja su obeležila izborni dan, zaslužuje istorijsko prezrenje.

„Ja sam spreman da stanem iza ove svoje reči, ako postoji dokaz da je neko zloupotrebio narod, bilo koja politička grupa. Iskreno verujem da je ovo kuhinja koja bi mogla da boli Crnu Goru mnogo više“, kazao je Danilović.

Izvor: IN4S

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *