MUP: Smenjen Bjelić, Veselin Milić novi načelnik beogradske policije

MUP: Smenjen Bjelić, Veselin Milić novi načelnik beogradske policije

19 septembra 2013

374716_bjelic-02rasfoto-zeljko-safar_fStevan Bjelić smenjen je sa mesta načelnika beogradske policije, pošto je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao predlog za smenu. Za novog načelnika postavljen Veselin Milić, dosadašnji pomoćnik direktora policije.

Na čelo PU Novi Sad došao je Stevan Krstić i na funkciju njegovog zamenika Nikola Brkić, dosadašnji pomoćinik na poslovima kriminalističke policije, saopšteno je iz MUP-a.

Smenu je tražio direktor policije Milorad Veljović zbog, kako je naveo, neprofesionalnosti, nepotizma i ličnih sukoba koji su doveli do blokade rada Policijske uprave za grad Beograd. Očekuje se da uskoro bude postavljen novi načelnik beogradske policije.

Među razlozima za smenu Bjelića su, kako su preneli mediji, i povećanje broja krivičnih dela u Beogradu, nepotizam, sumnjiv načina sticanja imovine.

Mediji su letos pisali da su razlozi za priče o smeni žalbe pojedinaca iz MUP-a o nepotizmu i navodnim incidentima i sumnjivim radnjama Bjelićevog sina Nenada, zamenika komandira policijske ispostave u Interventnoj jedinici beogradske policije, kao i zbog činjenice da je Bijelićeva supruga visoki službenik u Upravi za strance.

Naznake da bi moglo doći do smenena ključnoj poziciji u beogradskoj policiji pojavile su se početkom avgusta kada je promenjeno devet načelnika u Upravi kriminalističke policije MUP i Policijske uprave za Beograd.

Sredinom septembra Stevan Bjelić je izjavio da bi direktor policije Milorad Veljović „trebalo da odgovara zbog paljenja američke ambasade 2008. godine“.

Državni sekretar u MUP Vanja Vukić najavio je počekom avgusta proveru rada načelnika svih policijskih uprava u Srbiji, među kojima i načelnika Policijske uprave Beograd Bjelića.

Bjelić je postavljen na mesto načelnika beogradske policije 2007. godine, na predlog direktora policije Milorada Veljovića. Rođen je u Novoj Varoši, diplomirao na odseku za maloletničku delinkvenciju Defektološkog fakulteta u Beogradu.

U SUP-u Beograd počeo je da radi 1983, u Policijskoj brigadi, a 1990. godine je prešao u dežurnu službu SUP-a. Od 1999. do 2005. godine radio je u Odeljenju unutrašnjih poslova Zvezdara na poslovima od pomoćnika komandira do načelnika, a od 2005. bio je kao načelnik OUP-a Savski venac.

DAČIĆ: AKO IMA ZLOUPOTREBA TIME DA SE BAVE INSTITUCIJE

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je povodom smene načelnika PU Beograd Stevana Bjelića da, ako postoje navodi o bilo kakvim zloupotrebama ovlašćenja ili krivičnim delima, time treba da se bave institucije.

On je naglasio da je tu pozicija jasna, da policija mora da funkcioniše kao sistem, odnosno da država ne može da dozvoli da ostane bez sistema u kome se zna hijerarhija i način na koji funkcioniše.

„Policija mora da nastavi da radi u interesu države, da nastavi svoj posao na očuvanju reda i mira, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbe protiv terorizma i svemu što čini njeno zaduženje i posao“, rekao je Dačić.

On je naglasio da u takvim uslovima policija mora da funkcioniše kao sistem, a da ako postoje navodi o bilokakvim zloupotrebama ovlasćenja i krivičnim delima time treba da se bave institucije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *