МУШАРАФ осуђен на смрт!

MUŠARAF osuđen na smrt!

17 decembra 2019

Specijalni sud osudio nekadašnjeg predsednika te zemlje Perveza Mušarafa na smrtnu kaznu, u velikom sudskom slučaju veleizdaje, preneli su mediji.

„Pervez Mušaraf proglašen je krivim po članu 6. za kršenje ustava Pakistana“, saopštili su zvaničnici suda. Mušarafu se sudilo zbog izdaje jer je, kako se navodi, uveo vanredno stanje 2007, ukinuvši ustav, a s ciljem ostanka na vlasti.Ta mera je podstakla proteste, a Mušaraf je podneo ostavku 2008. da izbegne smenjivanje.

Mušarafu se sudilo u odsustvu jer je pre nekoliko godina napustio Pakistan radi lečenja i presudu je u teškom stanju dočekao u bolnici u Dubaiju.

On je iz bolničkog kreveta poručio da smatra da suđenje nije bilo fer jer se odigralo bez njega, ali i zbog toga što je služio svojoj zemlji „pošteno“. Snimak Mušarafa objavili su pakistanski mediji.

Konačnu odluku o smrtnoj kazni doneo je Vrhovni sud u Islamabadu, koji je na taj način podržao raniju odluku nižeg suda, a presuda je doneta preglasavanjem, dva prema jedan, prenose svetski mediji.

Ono zbog čega se nekadašnjem generalu sudilo je suspenzija ustava radi ostanka na vlasti. Proces za veleizdaju pokrenut je još 2013, a i ova, poslednja odluka trebalo je da bude donesena ranije, ali su advokati i optužbe i odbrane, pokušavali da je prolongiraju.

Na ovu odluku Mušaraf ima pravo žalbe.

Mušaraf je vlast preuzeo tokom vojnog udara 1999. godine a na funkciji predsednika je bio od 2001. do 2008. godine.

2016. godine dozvoljeno mu je da napusti zemlju radi lečenja i trenutno se nalazi u Dubaiju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Ucimo od Pakistanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *