Muslimanske snage napustile Srebrenicu kada su uvidele da ih NATO neće zaštititi

Muslimanske snage napustile Srebrenicu kada su uvidele da ih NATO neće zaštititi

25 septembra 2013

srebrenicaMuslimanske snage u Srebrenici bile su sastavljene od grupa koje su formirane pri kraju 1992. godine, čija je namena bila da napadaju srpska mesta u regiji i Vojsku Republike Srpske, a enklavu su napustile 1995. godine kada su uvidele da ih NATO i snage UN neće zaštititi – tvrdi CIA.

Muslimanske snage u srebreničkoj enklavi bile su slabo organizovane  i verovatno nisu bile ni mentalno niti organizaciono spremne da odbrane enklavu – tvrdi CIA u izveštaju od 18. jula 1995. godine.

Ostale snage pod kontrolom vlade u Sarajevu postale su mnogo organizovanije nakon što je Srebrenica „odsječena“ od teritorije kojom su one vladale početkom 1993. godine.

Snage u Srebrenici zadržale su gerilski stil borbe i primarno napadale obližnja mesta i područja pod kontrolom Srba – stoji u izveštaju CIE iz 1995. godine pod nazivom: „Armija BiH u Srebrenici – šta se dogodilo“.

Vojska Republike Srpske je imala jaču vatrenu moć i bila je bolje organizovana – stoji u dokumentu.

Nakon bega iz Srebrenice, koji je usledio pošto je izostala intervencija NATO-a i snaga UN, i ne postojanja bilo kakvog rezervnog plana, mnogi muslimanski borci pokušali su da pobegnu u brda i da se domognu „prijateljskih linija“ – stoji u izveštaju CIE, koji je usledio sedam dana nakon završetka borbi u Srebrenici.

U izveštaju CIE od 18. jula 1995. godine nigde nisu pomenute nikakve egzekucije niti je data procena broja žrtava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *