Muslimanski nacionalisti nedodirljivi

Muslimanski nacionalisti nedodirljivi

14 aprila 2013

wikileaks-3U depeši od 27. aprila 1976. godine, koju su poslale američke diplomate iz Ambasade u Beogradu svojoj centrali u Stejt departmentu, a koju je objavio Vikiliks, piše da kada je reč o slamanju nacionalizma i drugih neprijateljskih snaga u tadašnjoj Socijalističkoj Republici (SR) BiH, muslimani su skoro nedodirljivi. „Naime, dok su srpski i hrvatski nacionalisti zatvoreni, muslimanski nisu, što može delovati ohrabrujuće na njih“, ističe se u depeši i naglašava da je „muslimanska nacija kreacija komunističke ere i stvorena je da balansira odnose u SR BiH, te da spreči srpsku ili hrvatsku dominaciju“. Dodaje se da na međunarodnom polju ona stvara pristup dobro uvezanom muslimanskom svetu, ali istovremeno ograničava opcije Vlade SFRJ.

„Primera radi, jedan bh. zvaničnik je rekao oficiru naše ambasade da je interni muslimanski lobi uticao na to da protivljenje Vlade SFRJ turskoj invaziji na Kipar bude vrlo umereno“, ističe se u depeši naziva „Muslimanski nacionalizam: Otvaranje libijskog konzulata u Sarajevu“. U toj depeši američke diplomate neznatnu pažnju posvetile su otvaranju Konzulata Libije u Sarajevu. Zapitali su se zašto je Konzulat otvoren baš u Sarajevu i koja mu je namena. Navode da je konzul Libije 33-godišnji Tahir Muhamed el Garbi, da je njegov zamenik Hasan Umram el Abdeli, te da osoblje Konzulata čine još tri osobe.

 

„Iako je na otvaranju Konzulata bilo dosta zvanica, mediji su prilično rezervisani kada je reč o samom Konzulatu“, navodi se u depeši. Dodaje se da je prilično nejasna namena ovog konzulata, te da li je ona verska prirode ili je otvoren za potrebe Vlade Libije.“Naime, Sarajevo je centar muslimanske zajednice i sedište uticajnog jugoslovenskog islamskog udruženja, čiji su lideri bili istaknute zvanice na otvaranju Konzulata“, zaključuje se u depeši.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *