МУСЛИМАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: „Када дође тренутак, Трамп ће Србију и Републику Српску…“

MUSLIMANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: „Kada dođe trenutak, Tramp će Srbiju i Republiku Srpsku…“

3 juna 2017

Američki predsednik Donald Tramp najverovatnije ne bi preduzeo nikakve ozbiljne akcije i radikalne mere protiv eventualnog referenduma o otcepljenju Republike Srpske i njenog pripajanja Srbiji!

Tramp zbog BiH ne bi rizikovao sukob sa Putinom, koji Milorada Dodika nagovara na referendum i cepanje BiH.

Antiruska histerija

Konstrukcije OSA samo destabilizuju BiH i stvaraju antirusku histeriju među Bošnjacima
Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Ovo su najvažniji zaključci iz tajnog izveštaja bosanske obaveštajne službe OSA.

Nerealan sukob

U ovom dokumentu agenti OSA upozoravaju vlasti u Sarajevu da Trampova administracija ne bi previše marila za pokušaj odvajanja RS od BiH i da bi se Vašington najverovatnije uzdržao od bilo kakvih „radikalnih mera“.

Izvesnost ovakvog scenarija bosanski obaveštajci procenjuju na ‘više od 90 odsto’!?!

„Ne treba očekivati da bi administracija predsednika Donalda Trampa preduzela bilo kakve radikalne mere protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva u slučaju organizovanja referenduma o nezavisnosti… Svi raspoloživi podaci govore da američki predsednik zbog BiH ne bi rizikovao eventualni sukob sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom… Istovremeno, potpuno je jasno da upravo Putin sve vreme nagovara predsednika RS Milorada Dodika da raspiše referendum i krene putem cepanja BiH. Ako bi i došlo do konkretnijeg angažovanja Vašingtona u BiH, to bi neminovno moralo da izazove žestoku konfrontaciju sa Moskvom, što u ovom trenutku nije nimalo realno“, navodi se, između ostalog, u poverljivom izveštaju OSA i dodaje da bi Tramp možda čak „zažmurio“ i na pripajanje Republike Srpske Srbiji!?!

„Novo američko rukovodstvo smatra da su raspadom SFRJ i ratom na Kosovu Srbi već pretrpeli isuviše velike teritorijalne gubitke. Oni takođe znaju i da sada, za razliku od devedesetih, Srbi uživaju veliku podršku Rusije. Ta dva faktora dovoljna su da odvrate Trampa od oštrije reakcije ukoliko bi RS pokušala da se pripoji Srbiji“, tvrdi OSA.

I dok niko od zvaničnika nije komentarisao naša saznanja, Anđelko Kozomara, politički analitičar iz Banjaluke, kaže da ne veruje da se u BiH i RS sprema bilo kakav veliki lom.

– Dodik stoji veoma dobro u javnosti, a Izetbegović i Savez za promene stalno tonu, pa je to razlog velike nervoze u OSA, koja je lični Bakirov servis. Ne verujem da je to što pišu ti obaveštajci uopšte realno. Pazite, u slučaju samostalnosti RS, Zagreb bi od zone ruskog uticaja bio udaljen samo 70 kilometara, a Srbi bi u UN imali dve stolice. Dakle, ne bi to bio nimalo jednostavan proces… Ipak, ne zaboravite da smo u poslednjih 27 godina svi dobro naučili da su Bošnjaci svetski prvaci u laganju i spinovanju, pa u tom kontekstu treba posmatrati i ovo navodno otkriće njihovih obaveštajaca… – podvlači Kozomara.

Politički servis

Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da se OSA uglavnom ponaša kao politički servis SDA, Izetbegovića i čaršijske politike u Sarajevu.

– Njihovo „čitanje između redova“ i kopanje po marginama političkih procesa odvlači ih od činjenica. A činjenice su da je Dodik jasno poručio da ne vodi nikakve aktivnosti na otcepljenju RS, a da Vučić insistira na regionalnoj stabilnosti i u svakoj prilici naglašava da voli RS, ali da poštuje integritet BiH. Takođe, Putinova politika prema RS i BiH je savim stabilizirajuća… Nema dakle ni govora o bilo kakvom referendumu i cepanju BiH, jer svi ovi lideri žele da RS ima autonomiju baziranu na Dejtonu. A konstrukcije OSA samo destabilizuju BiH i stvaraju antirusku histeriju među Bošnjacima… – zaključuje Galijašević.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Uopste mi ne pada na pamet da zakucavam buducnost Republike Srpske uvjeravanjem da necemo biti u potpunosti nezavisni od BiH kada dode dan za to. Sve zavisi od situacije, ako nastave kako su radili i da namecu svoju volju, prijete i zajebavaju se preko zapadnih hijena referendum ce itekako doci na red, ekspresno. Takoder ako hijene krenu u formiranje vojske Albanaca na KiM uskoro to ce ubrzati procese...licno smatram da zajednicki zivot nije vise moguc, i da ce se kriza sve vise produbljavati ukoliko ne izademo iz te nesrecne zajednicke drzave. Medutim Srbija mora u meduvremenu da se naoruza do zuba kako bi odvratili neprijatelje od pokusaja agresije, i bili spremni za odbranu slobode. U svakom slucaju igra demoralisanja nece proci.

 2. Batina says:

  Pa naravno, Trump je razuman covjek i nece da se suprostavlja bozijoj volji da se obnovi Dusanovo Carstvo. Ovi iz OSA-e bolje da plate Miroljuba Petrovica da im u detalje objasni kako ce teci taj proces, a takodjer da im pojasni da ce oni isti-balije da mole da budu primljeni nazad u srbski korpus. O tome ce da razmislimo. Tvorac kaze, mnogi ce pozeljeti da budu Srbi.

 3. Biser says:

  Kada obaveštajna služba nešto sazna i to, normalno, prenese državnom vrhu, onda mi to ne čitamo ako se tiče takvih stvari kao što je povratak srpskih teritorija i Srba u njima Srbiji. Ovaj kao izveštaj je čista podmetačina. Ali ne lezi vraže. Bace ti kosku i ne zna se da li je otrovna, plastična ili može da se jede, i kerovi se okupe da analiziraju kosku. Svaki ker gleda da zajebe drugog i da ga otera od koske. Na kraju će pobednik zagristi kosku pa makar bila otrovna. Ti kerovi su analitičari koji mrse muda sa podmetnutim izveštajem. Kad god nešto ispliva u javnost, verovatnoća da je izmišljeno ili podmetnuto je sigurno 99,99% i dato je na razglabanje da bi se skrenula pažnja sa pravih događaja ili planova. Mnogo komentatora i svaki ima svoje mišljenje. Mnogo babica kilavo dete.

  • Kosovac says:

   @ Biser,…. U pravu si, kada se danas neko predstavi kao „analitičar“, svi znamo da taj mrsimudo priča onako kako mu je neko nama nepoznat dao nalog. Toliko su sami sebe izblamirali, da sada mogu da posluže samo kao probni balon da bi se videla reakcija javnosti za neki predlog. Kada je inicijatora sramota da iznese predlog, angažuje analitičara. Ocenu predloga inicijator dobija u zavisnosti od intenziteta pljuvanja po njemu.

 4. Svetislav Surina says:

  Atif Dudaković je najvio što slijedi ako se pokuša sa odcepljenjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *