МУСТАФА ЦЕРИЋ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: Наш султан више није у Истанбулу

MUSTAFA CERIĆ PORUČIO BOŠNJACIMA: Naš sultan više nije u Istanbulu

8 februara 2018

PREDSJEDNIK Svjetskog bošnjačkog kongresa i nekadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ponovio je u svom obraćanju Bošnjacima i Bosancima kako je njegov i njihov sultan sada u Briselu, a nije više u Istanbulu.

On se prisjetio tog svog komentara izrečenog prije više od 10 godina i poručio da ima potrebu da ponovi svoj stav iz nekoliko razloga.

“Prije svega zato što mi se čini da u posljednje vrijeme neki Bošnjaci/Bosanci tu činjenicu ne razumiju, ili se prave da ne razumiju, ili razumiju, ali je zaboravljaju. Oni koji to ne razumiju, valja ih urazumiti, oni koji se prave da ne razumiju, valja upozoriti, a oni koji zaboravljaju, valja ih podsjetiti da je Brisel glavni grad Evropske unije, gdje stoluje i naš sultan. Nekad je to bio Istanbul, ali više nije. Ankara je glavni grad, ali samo Republike Turske. Bosna je uvijek bila dio velikog civilizacijskog svijeta od rimskog i otomanskog do austrougarskog i komunističkog carstva takozvane internacionale. No, Bosna je u svim tim carevinama bila uvijek svoja na svome i znala je čuvati svoj bosanski ponos i svoju bosansku čast i slobodu. Nijednoj carevini nije bilo lahko s Bosnom, jer Bosna je oduvijek bila zemlja heretika – religijskih i političkih. Ali, Bosni je uvijek bilo teško kad je ostajala sama sa svojim susjedima s njene lijeve i s njene desne strane, susjedima koji nisu nikad odustali od toga da joj uzmu dušu i ubiju tijelo”, istakao je Cerić.

On smatra da se BiH i sada nalazi u tom stanju i da je način da se spasi upravo da, kao i dosad, postane dio velikog, univerzalnog civilizacijskog svijeta.

Za takav svijet ističe da se u njemu i najbolje snalazi, “jer ima takvu dušu, koja nema straha od mnoštva različitosti, niti ima kompleks od velikih nacija i država”.

“Bosna se uvijek osjećala ravnopravnom bez obzira na veličinu moćnih nacija i država, ali se nije ni oholila pred malim i nemoćnim”, navodi Cerić.

U povodu današnjeg predstavljanja Strategije za proširenje EU poručio je da je “Bosna sazrela da bude ravnopravni član velike evropske familije pod uvjetom da Bošnjaci/Bosanci razumiju i prihvate da im je sultan u Briselu, a ne negdje drugdje. Šta to znači? To znači da Bošnjaci/Bosanci – političari ostave džamijski mihrab imamima i hatibima”, ukazao je dr. Cerić.

On primjećuje da u posljednje vrijeme neki bošnjački/bosanski parlamentarci hodaju po dijaspori i “vaze iz mihraba umjesto da se druže sa svojim kolegama u Briselu i prenose im bosanske političke i kulturne poruke tako da našem sultanu u Briselu bude jasno da se u Bosni ne podiže nikakav ‘khilafet’, već se u Bosni podiže pravna država po principu jedan čovjek-jedan glas, kao što je to svugdje u svijetu”.

Pohvalio je učešće premijera Denisa Zvizdića na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kao priliku da naša zemlja bude uračunata u globalni mozaik.

“To bi Bošnjaci/Bosanci trebali da cijene i da podrže. Samo na taj način možemo očekivati da će Bakir Izetbegović biti pošteđen iznenađenja, koje mu je Dragan Čović pripremio u Briselu o bosanskom ‘khilafetu’. Jer, Čović je očito lobirao kod sultana u Briselu za hrvatsku stvar, optužujući Bošnjake/Bosance za ‘khalifat’, dok su Bošnjaci/Bosanci vazili u džamiji iz mihraba prognanim i uplašenim Bošnjacima muslimanima. Naša Kibla u namazu je bila i ostala prema istoku, ali naša politička borba za ličnu slobodu i državnu nezavisnost i suverenost je prema zapadu, jer naš sultan je sada u Briselu. Poruka je jasna: političari, posebno parlamentarci, ostavite mihrab imamima i hatibima. Prihvatite se svoga posla zašto su vas građani izabrali, a to je da komunicirate sa svojim kolegama u Briselu, lobirajte kod njih za svoju državu i naciju, radite svoj posao za koji ste plaćeni,  razbijaJte predrasude o Bosni i Bošnjacima/Bosancima, koje zlonamjerno šire Dragan Čović i Milorad Dodik. Mi hodže znamo naš hodžinski posao! Ne treba nam nikakva pomoć, pa ni od onih koji su se školovali u KOS-u. Hajde i vi naučite svoj politički posao tako da dušmani ne plaše Evropu od nas, šireći islamofobiju”, naveo je na kraju svoje poruke Mustafa Cerić.

KOMENTARI14 komentara

 1. da da says:

  ovaj zaboravlja da je poturica prve klase,pa se sav oznoji da objasni kako je ta neka izmišljena bošnjačka nacija koja je menjala ime 3-4 puta u zadnjih 40 godina,postojala milion godina...pogledajte ove okolo poturice na slici,pola se smeje,a pola od njegovog lupetanja spustilo glavu...balija se narakijo,pa lupeta sve u šesnaest...

 2. Ilija Krneta says:

  CERICU ti kao prvo nosis Srbsko Prezime za koga se ti boris u BOSNI je zivelo -2- posto muslimana -1918 godine otkud sad pricas da BOSNA tursla drzava Pricao si do juce SRBSKI JEZIK ne pali vatru ne diraj komsije ni sa desne ni sa leve strane ti si SRBIN

 3. Batina says:

  Star covjek a tolika budala.

  • Pajo says:

   Neka analizira DNK pa ce mu biti jasno ko je.

 4. triglav says:

  muslimanski sultan je uvek bio u vatikanu

  • Za Srbiju says:

   Potpisujem.

 5. Sasa S says:

  Sta ce na ovo reci Erdogan....ovaj se bas nalupeta......

 6. axiles says:

  Pa lepo je priznao,da su oni uvek bili na strani sile i moci.Nikada se nisu digli protiv sile i najjaceg.Za vreme Osmanskog carstva su bili na strani Turaka,u vreme Prvog svetskog rata na strani Austrougara,u vreme Drugog svetskog rata na strani Nemaca i ustasa,Kada su USA,EU uz pomoc NATO pakta i Vatikana razbijali Jugoslaviju bili su na njihovoj strani

 7. Pingback: MUSTAFA CERIĆ PORUČIO BOŠNJACIMA: Naš sultan više nije u Istanbulu

 8. R.Srpska says:

  HAHAHAHAHAHAHAHAHA , KOJI STE VI BEDNI KONVERTITI :-))) PRESMEŠAN "NAROD". I EUropska MAFIJA VAM SE SMEJE U FACU :-))) DAJU VAM NAZIV NARODA, DAJU VAM "DRŽAVU", SADA ĆE DA VAM NAMETNE BRISELSKOG SULTANA KORUMPIRAJUĆI SERIĆA I VAŠE OSTALE PERSONE IZ "ELITE", A ONDA ĆETE DA POSTANETE I KATOLICI :-)))

 9. Zoran says:

  Nije u Turskoj, ali nije ni u EU. Tu je problem za vas. Bolje se drzite Turske...od EU niko nije video vajdu osim njih samih, a i oni nisu videli bas neku vajdu.

 10. gaga says:

  Svako ko poznaje istoriju i politiku zna da je ovo pocetak kraja nasih muslimana,ali ne zato sto to Srbi hoce ili zele vec zato sto oni smai tako rade vec decenijama i sve vodi na to.Evo zasto nasi muslimani su se od 1945 do 1974 godine izjasnjavali deo kao Muslimani sa velikim M delom kao Srbi!sa komunistima pocinje rastaklanje Srpskog nacionalnog bica.Odluke o stvaranju muslimanske nacje kao poedne nacije korene ima jos u Austro Ugarsjkoj kada je guverner Bosne i hercegovine bio Benjamim Kalaj Po majci Srbin a po ocu madjar kazu sa jevrejkim korenim!medjutim da je cela kujna iz Vatikana najbolje svedoci cinjenica da je posle pada carevine tu ulogu stvaranja muslimanske nacije od Srba nastavila komunisticka internacionala u Dreuzdenu 1928 godine.Karl Maks mrzeo Slovene i imao jako los emuisljenje o Srbima a on je stvorio marksizam.Drugo Ceric se jako vara ako misli da je Erdogan turcin poreklom.Erdogan je poreklom jevrejin i verovatno clan "Dolmeha" kao sto je bio u Ataturk i Tansku Ciler bivsa premijerka Turske.Takodje Enver pasa koji je izvrsio genociod nad Jermenima.Enver pasa imao je ustvari jevrejske korene i bio clan "Dolmeha".Cericu nemas ti pojma u sta si se uhvatio i ti i Izetbegovic u koje kolo si poceo da igras!Bice na kraju ipak ona srpska poslovica"dala baba banku da se uhvati u kolo a sad daje dve banke da se iz kola pusti"!

 11. Milutin says:

  Pa veliki vam he taj svetski islamski pa još bosanski kongres. Jadniče u mozak tvoje je prošlo. Ostalo ti je samo da laprdaš jer onaj ko te je stvorio izetbegović a sad njegov sin te nisu postavili da laješ protiv njih.

 12. Gojko says:

  Čovek se pogubio prvo: sve što navodi od rimljana naovamo je delo srbskog naroda.pojedini labilni srbi su prodali veru za večeru i imamo izmišljenu naciju.Država je Bošnja da bi se zvali bošnjaci rezonski je bosnaci.☺ ali braćo muslimani zašto vas je sramota svog imena ako ste autohtoni muslimani?? Moj predlog je da se umesto bošnjak nazovete bez stida pravim imenom a to je srbin- poturica.Na zastavi stavite sve oznake krst polumesec zvezdu i po potrebi budete šta treba.I još jedna svar koja mi je uvek bila čudna zašto se poturice uvek predstavljaju po nadimku bilo iz raške oblasti bilo iz bosne : muki aki beki šeki suki satko meša batko dado ko će ga znati verovatno krv pravoslavnih predaka izaziva dozu stida što su veru preverili i uzeli turska imena.Nek su živi i zdravi☺

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *