МУСТАФА ЦЕРИЋ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: Наш султан више није у Истанбулу

МУСТАФА ЦЕРИЋ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: Наш султан више није у Истанбулу

8 фебруара 2018

ПРЕДСЈЕДНИК Свјетског бошњачког конгреса и некадашњи реису-л-улема др. Мустафа Церић поновио је у свом обраћању Бошњацима и Босанцима како је његов и њихов султан сада у Бриселу, а није више у Истанбулу.

Он се присјетио тог свог коментара изреченог прије више од 10 година и поручио да има потребу да понови свој став из неколико разлога.

“Прије свега зато што ми се чини да у посљедње вријеме неки Бошњаци/Босанци ту чињеницу не разумију, или се праве да не разумију, или разумију, али је заборављају. Они који то не разумију, ваља их уразумити, они који се праве да не разумију, ваља упозорити, а они који заборављају, ваља их подсјетити да је Брисел главни град Европске уније, гдје столује и наш султан. Некад је то био Истанбул, али више није. Анкара је главни град, али само Републике Турске. Босна је увијек била дио великог цивилизацијског свијета од римског и отоманског до аустроугарског и комунистичког царства такозване интернационале. Но, Босна је у свим тим царевинама била увијек своја на своме и знала је чувати свој босански понос и своју босанску част и слободу. Ниједној царевини није било лахко с Босном, јер Босна је одувијек била земља херетика – религијских и политичких. Али, Босни је увијек било тешко кад је остајала сама са својим сусједима с њене лијеве и с њене десне стране, сусједима који нису никад одустали од тога да јој узму душу и убију тијело”, истакао је Церић.

Он сматра да се БиХ и сада налази у том стању и да је начин да се спаси управо да, као и досад, постане дио великог, универзалног цивилизацијског свијета.

За такав свијет истиче да се у њему и најбоље сналази, “јер има такву душу, која нема страха од мноштва различитости, нити има комплекс од великих нација и држава”.

“Босна се увијек осјећала равноправном без обзира на величину моћних нација и држава, али се није ни охолила пред малим и немоћним”, наводи Церић.

У поводу данашњег представљања Стратегије за проширење ЕУ поручио је да је “Босна сазрела да буде равноправни члан велике европске фамилије под увјетом да Бошњаци/Босанци разумију и прихвате да им је султан у Бриселу, а не негдје другдје. Шта то значи? То значи да Бошњаци/Босанци – политичари оставе џамијски михраб имамима и хатибима”, указао је др. Церић.

Он примјећује да у посљедње вријеме неки бошњачки/босански парламентарци ходају по дијаспори и “вазе из михраба умјесто да се друже са својим колегама у Бриселу и преносе им босанске политичке и културне поруке тако да нашем султану у Бриселу буде јасно да се у Босни не подиже никакав ‘кхилафет’, већ се у Босни подиже правна држава по принципу један човјек-један глас, као што је то свугдје у свијету”.

Похвалио је учешће премијера Дениса Звиздића на Свјетском економском форуму у Давосу као прилику да наша земља буде урачуната у глобални мозаик.

“То би Бошњаци/Босанци требали да цијене и да подрже. Само на тај начин можемо очекивати да ће Бакир Изетбеговић бити поштеђен изненађења, које му је Драган Човић припремио у Бриселу о босанском ‘кхилафету’. Јер, Човић је очито лобирао код султана у Бриселу за хрватску ствар, оптужујући Бошњаке/Босанце за ‘кхалифат’, док су Бошњаци/Босанци вазили у џамији из михраба прогнаним и уплашеним Бошњацима муслиманима. Наша Кибла у намазу је била и остала према истоку, али наша политичка борба за личну слободу и државну независност и сувереност је према западу, јер наш султан је сада у Бриселу. Порука је јасна: политичари, посебно парламентарци, оставите михраб имамима и хатибима. Прихватите се свога посла зашто су вас грађани изабрали, а то је да комуницирате са својим колегама у Бриселу, лобирајте код њих за своју државу и нацију, радите свој посао за који сте плаћени,  разбијаЈте предрасуде о Босни и Бошњацима/Босанцима, које злонамјерно шире Драган Човић и Милорад Додик. Ми хоџе знамо наш хоџински посао! Не треба нам никаква помоћ, па ни од оних који су се школовали у КОС-у. Хајде и ви научите свој политички посао тако да душмани не плаше Европу од нас, ширећи исламофобију”, навео је на крају своје поруке Мустафа Церић.

KOMENTARI14 коментара

 1. da da says:

  ovaj zaboravlja da je poturica prve klase,pa se sav oznoji da objasni kako je ta neka izmišljena bošnjačka nacija koja je menjala ime 3-4 puta u zadnjih 40 godina,postojala milion godina...pogledajte ove okolo poturice na slici,pola se smeje,a pola od njegovog lupetanja spustilo glavu...balija se narakijo,pa lupeta sve u šesnaest...

 2. Ilija Krneta says:

  CERICU ti kao prvo nosis Srbsko Prezime za koga se ti boris u BOSNI je zivelo -2- posto muslimana -1918 godine otkud sad pricas da BOSNA tursla drzava Pricao si do juce SRBSKI JEZIK ne pali vatru ne diraj komsije ni sa desne ni sa leve strane ti si SRBIN

  • Pajo says:

   Neka analizira DNK pa ce mu biti jasno ko je.

 3. triglav says:

  muslimanski sultan je uvek bio u vatikanu

 4. Sasa S says:

  Sta ce na ovo reci Erdogan....ovaj se bas nalupeta......

 5. axiles says:

  Pa lepo je priznao,da su oni uvek bili na strani sile i moci.Nikada se nisu digli protiv sile i najjaceg.Za vreme Osmanskog carstva su bili na strani Turaka,u vreme Prvog svetskog rata na strani Austrougara,u vreme Drugog svetskog rata na strani Nemaca i ustasa,Kada su USA,EU uz pomoc NATO pakta i Vatikana razbijali Jugoslaviju bili su na njihovoj strani

 6. Pingback: МУСТАФА ЦЕРИЋ ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: Наш султан више није у Истанбулу

 7. R.Srpska says:

  HAHAHAHAHAHAHAHAHA , KOJI STE VI BEDNI KONVERTITI :-))) PRESMEŠAN "NAROD". I EUropska MAFIJA VAM SE SMEJE U FACU :-))) DAJU VAM NAZIV NARODA, DAJU VAM "DRŽAVU", SADA ĆE DA VAM NAMETNE BRISELSKOG SULTANA KORUMPIRAJUĆI SERIĆA I VAŠE OSTALE PERSONE IZ "ELITE", A ONDA ĆETE DA POSTANETE I KATOLICI :-)))

 8. Zoran says:

  Nije u Turskoj, ali nije ni u EU. Tu je problem za vas. Bolje se drzite Turske...od EU niko nije video vajdu osim njih samih, a i oni nisu videli bas neku vajdu.

 9. gaga says:

  Svako ko poznaje istoriju i politiku zna da je ovo pocetak kraja nasih muslimana,ali ne zato sto to Srbi hoce ili zele vec zato sto oni smai tako rade vec decenijama i sve vodi na to.Evo zasto nasi muslimani su se od 1945 do 1974 godine izjasnjavali deo kao Muslimani sa velikim M delom kao Srbi!sa komunistima pocinje rastaklanje Srpskog nacionalnog bica.Odluke o stvaranju muslimanske nacje kao poedne nacije korene ima jos u Austro Ugarsjkoj kada je guverner Bosne i hercegovine bio Benjamim Kalaj Po majci Srbin a po ocu madjar kazu sa jevrejkim korenim!medjutim da je cela kujna iz Vatikana najbolje svedoci cinjenica da je posle pada carevine tu ulogu stvaranja muslimanske nacije od Srba nastavila komunisticka internacionala u Dreuzdenu 1928 godine.Karl Maks mrzeo Slovene i imao jako los emuisljenje o Srbima a on je stvorio marksizam.Drugo Ceric se jako vara ako misli da je Erdogan turcin poreklom.Erdogan je poreklom jevrejin i verovatno clan "Dolmeha" kao sto je bio u Ataturk i Tansku Ciler bivsa premijerka Turske.Takodje Enver pasa koji je izvrsio genociod nad Jermenima.Enver pasa imao je ustvari jevrejske korene i bio clan "Dolmeha".Cericu nemas ti pojma u sta si se uhvatio i ti i Izetbegovic u koje kolo si poceo da igras!Bice na kraju ipak ona srpska poslovica"dala baba banku da se uhvati u kolo a sad daje dve banke da se iz kola pusti"!

 10. Milutin says:

  Па велики вам хе тај светски исламски па још босански конгрес. Јадниче у мозак твоје је прошло. Остало ти је само да лапрдаш јер онај ко те је створио изетбеговић а сад његов син те нису поставили да лајеш против њих.

 11. Gojko says:

  Čovek se pogubio prvo: sve što navodi od rimljana naovamo je delo srbskog naroda.pojedini labilni srbi su prodali veru za večeru i imamo izmišljenu naciju.Država je Bošnja da bi se zvali bošnjaci rezonski je bosnaci.☺ ali braćo muslimani zašto vas je sramota svog imena ako ste autohtoni muslimani?? Moj predlog je da se umesto bošnjak nazovete bez stida pravim imenom a to je srbin- poturica.Na zastavi stavite sve oznake krst polumesec zvezdu i po potrebi budete šta treba.I još jedna svar koja mi je uvek bila čudna zašto se poturice uvek predstavljaju po nadimku bilo iz raške oblasti bilo iz bosne : muki aki beki šeki suki satko meša batko dado ko će ga znati verovatno krv pravoslavnih predaka izaziva dozu stida što su veru preverili i uzeli turska imena.Nek su živi i zdravi☺

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u