Мутирани грип јаче удара

Mutirani grip jače udara

27 januara 2015

zdr-grip_6300Nove genetske varijacije virusa H3N2 gripa koji dominira ove godine, mogle bi da smanje efikasnost vakcine i pogoršaju sezonu gripa, upozorili su američki naučnici iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Osim toga, ove godine je veći rizik od ozbiljnih simptoma gripa posle otkrića da taj virus ima genetske mutacije u odnosu na virus koji se koristi za proizvodnju sezonske vakcine, dodali su stručnjaci. Zbog toga se, navode, može očekivati da bude smanjena efikasnost vakcine za zaštitu od tog virusa. Zasada su otkrivene male genetske promene virusa H3N2 među nekoliko hiljada ispitanih uzoraka.

Iako svake godine stručnjaci biraju koje će mutacije uključiti u vakcinu i ponekad unapred predvide nove genetske promene, dogode se nove mutacije tokom same sezone gripa, čija aktivnost je prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti zasada srednja u evropskom regionu.

Prema rečima primarijusa dr Leposave Garotić Ilić, epidemiologa iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje, manje mutacije virusa nisu novost, i one se svake sezone dešavaju:

– Bolest izazivaju tri tipa virusa A, B i C. Tip A ima karakteristike da stalno menja antigenski sastav, pri čemu nastaju novi podtipovi i varijante virusa. Manje promene se dešavaju skoro svake godine kada dolazi do genetskih mutacija u okviru istog podtipa, što dovodi do pojave manjih ili većih epidemija.

Kakve posledice će ove sezone izazvati mutacija virusa, to ne može da se predvidi, kao što ne može da se predvidi ni broj obolelih na početku sezone.

– Koliko će ljudi oboleti zavisi od epidemijskog potencijala nastale varijante, imunološkog statusa stanovništva u odnosu na pojavu izmenjenog, ali istog podtipa. To može da bude teža klinička slika kod jedne grupe pacijenata, što, opet, zavisi od imunološkog statusa i pridruženih bolesti. Ako virus potpuno promeni strukturu, kao što se dešavalo ranijih godina, može da dođe do epidemije – objašnjava dr Garotić Ilić.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, svake godine približno 10 odsto evropskog stanovništva se inficira virusom gripa, što može da uzrokuje nastanak komplikacija kod obolelih i dovede do povećanja broja obolelih koji moraju bolnički da se leče. Najveći rizik je kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i male dece, ali svaka osoba je u riziku da razvije tešku formu bolesti ili dobije neku komplikaciju, bilo kao posledicu virusa gripa ili sekundarne bakterijske infekcije (pneumonija, otitis).

MLAĐI BOLJE ZAŠTIĆENI

Doktorka Leposava Garotić Ilić kaže da istraživanja pokazuju da vakcina protiv gripa štiti mlađe osobe u oko 80 odsto slučajeva, dok je zaštita starijih od 65 godina manja:

– Vakcinacijom starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika postiže se smanjenje nastanka mogućih komplikacija i smrtnih ishoda kod više od 70 odsto vakcinisanih, kao i smanjenje hospitalizacije i do 30 procenata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *