Музеј Јована Цвијића поново отвара врата публици

Muzej Jovana Cvijića ponovo otvara vrata publici

15 marta 2017

Jovan-Cvijic---dvoriste

Nakon građevinske rekonstrukcije i restauracije zidnog slikarastva Muzej Jovana Cvijića 19. marta ponovo otvara svoja vrata za publiku.

Istog dana u 12 sati, u čast Jovana Cvijića biće otvorena izložba slika Veljka Mihajlovića „Karst“, u podrumskom prostoru adaptiranom u galerijski.

Otvaranjem renoviranog Muzeja Jovana Cvijića za publiku, najšira javnost, posebno muzejska publika, naučna, kulturna i akademska javnost, studentske i školske grupe, građani Beograda, dobili su veoma značajno mesto za unapređenje svojih naučnih, kulturnih i umetničkih znanja, ističu iz Muzeja grada Beograda.

Nakon detaljne građevinske rekonstrukcije objekta i restauracije zidnog slikarstva dekoratera Dragutina Inkiostrija Medenjaka, stalna postavka koja prati život i rad jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih naučnika Jovana Cvijića, od ovog proleća dostupna je posetiocima.

U kući podignutoj 1905. godine na prostoru nekadašnje Mitropolijske bašte i u kojoj je Jovan Cvijić živeo do smrti 1927. godine, osnovan je memorijalni muzej i otvoren za publiku 1968. godine.

Od svog osnivanja sve do 2015. godine, kada su počeli radovi na rekonstrukiciji, Muzej nije bio značajnije obnavljan.

Na stalnoj postavci izložen je deo Legata Jovana Cvijića koji čini 1.467 predmeta – arhivsko-bibliotečki materijal, fotografije, lični predmeti, predmeti likovne i primenjene umetnosti, diplome i odlikovanja.

Duboko naučnikovo razumevanje i poznavanje tradicionalne kulture, arhitekture i narodnog duha Balkana, rezultiralo je izborom idejnog rešenja celokupnog enterijera, koje je izvedeno 1908. godine.

Slikarstvo Dragutina Inkiostrija Medenjaka je retko gde sačuvano u Beogradu kao u kući Jovana Cvijića.

Površine zidova i tavanica umetnik je oslikao u al seco tehnici, a ornamente i plastiku izveo iz motiva flore, faune i tradicionalnog veza Srbije, Makedonije i Dalmacije. To je ponovio i u dizajnu svakog komada nameštaja.

Rekonstrukcija objekta obuhvatila je građevinske radove, sređivanje i zamenu krova i oluka, uvođenje daljinskog grejanja, hoblovanje i lakiranje parketa, krečenje i farbanje stolarije.

Restauracijom zidnog slikarstva sanirana su oštećenja, očišćene su i konzervirane zidne slikane površine.

Urađena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese), konzervirani su metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).

Opremanjem dodatnog prostora u suterenu objekta, koji do sada nije bio u javnoj funkciji, dobila se mogućnost proširenja upotrebnog prostora za kreiranje i realizaciju dodatnih programa (predavanja, izložbe, konferencije i promocije kamernog tipa).

Savremeni muzej podrazumeva interaktivan odnos sa posetiocima, te je adaptiranje podrumskog prostora opremom za gostujuće izložbe, predavanja, prikazivanje video projekcija, održavanje radionica sa decom različitog uzrasta, promocije knjiga, veliko unapređenje osnovne muzejske delatnosti.

Jovan Cvijić (1865-1927) pripada naučnoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj istoriji Srbije i Kraljevine Jugoslavije krajem 19. i početkom 20. veka.

Kao profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora novoustanovljenog Beogradskog univerziteta i dva puta njegov rektor, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije, učesnik Mirovne konferencije u Parizu i naučnik svetskog glasa, Cvijić spada u intelektualni krug sa drugim velikanima svog vremena, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Mihailo Petrović – Mika Alas, Stojan Novaković, Aleksandar Belić, Jovan Skerlić i drugi.

Patriota, nacionalni radnik i naučnik, odlikovao se visokim moralnim i etičkim osobinama u svim oblastima svog rada, osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu.

S obzirom da je kuća Jovana Cvijića bila sedište njegovog rada, Muzej grada Beograda ukazuje na značaj njenog očuvanja kao spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Veliko interesovanje za ponovno otvaranje Muzeja Jovana Cvijića podstaknuto je dobrim delom nizom manifestacija 2015. godine, kada su SANU i Muzej grada Beograda obeležili 150 godina od Cvijićevog rođenja.

Iste godine, Grad Beograd je preko Agencije za investicije obezbedio sredstva u iznosu od 24.314.856 dinara, za temeljnu građevinsku sanaciju zdanja i uvođenje grejanja, prvi put od kako je Muzej otvoren.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je 2010. godine Projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na slikarstvu i ornamentici, čija vrednost radova iznosi dva miliona dinara, a sredstva je obezbedio takođe Grad Beograd.

Nakon završene rekonstrukcije i restauracije, otvaranjem Muzeja Jovana Cvijića naš grad dobija značajnu instituciju kulture koja, u nedostatku zavičajnog muzeja i mogućnosti da se na velikoj stalnoj postavci prezentuje 7.000 godina duga istorija Beograda, može bar delimično da predstavi značaj epohe krajem 19. i polovine 20. veka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *