Музеј савремене уметности: Редови за великане и другог дана

Музеј савремене уметности: Редови за великане и другог дана

24 октобра 2017

ДА су се Београђани ужелели праве уметности, показују и јучерашње гужве испред обновљене зграде Музеја савремене уметности. Већ од 10 часова грађани су стрпљиво чекали у дугом реду како би ушли у ово здање културе и видели дела познатих сликара, вајара, фотографа…

Међу онима који су решили да суботње поподне проведу у Музеју, било је припадника свих генерација – од најмлађих до најстаријих. И док су деци биле најзанимљивије скулптуре, они мало старији су се тискали загледајући најстарију слику у колекцији „Секвенце“ – „Погреб у Сићеву“ Надежде Петровић, а ништа мање интересантне нису биле ни чувена Шумановићева „Пијана лађа“, „Слика са стрелцем“ Милене Павловић Барили, „У ћелији“ Ђорђа Андрејевића Куна…

– Гужве су од јутра – рекли су нам на улазу у Музеј. – Унутра може да буде највише 400 посетилаца, а тренутно их је два пута више. Како се не би стварале још веће гужве унутра, улази група по група од по 50 грађана у одређеним временским периодима. Посетиоци су стрпљиви, нема љутње, једино што их замолимо је да не уносе флашице с водом.

После десет година чекања, реконструисани Музеј савремене уметности је отворен у петак. У потпуно реновираном здању на ушћу Саве у Дунав, љубитељи уметности моћи ће да виде изложбу „Секвенце – Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности“. Кроз 18 сегмената и око 300 дела, испричана је прича о развоју ликовног и визуелног стваралаштва на нашим просторима у 20. веку.

Зграда Музеја савремене уметности дело је архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић и грађена је од 1960. до 1965. године. За посетиоце је отворена 20. октобра 1965, а затворена 2007. године, када је отпочела прва фаза реконструкције и адаптације. Последња фаза радова завршена је после десет година у септембру 2017, а свечано отварање уприличено је поводом обележавања 20. октобра и 73-годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату. Колекција Музеја савремене уметности броји више од 8.000 дела и представља развој уметничког стваралаштва 20. и 21. века, и то не само на простору Србије и Балкана.

СЕДАМ ДАНА БЕСПЛАТНО

Првих седам дана Музеј ће радити 24 сата, а улаз ће бити бесплатан. После тога цена улазнице за обилазак изложбе „најбоље од најбољег“ биће 300 динара, а за поједине категорије посетилаца предвиђени су и попусти. Иначе, ова поставка трајаће наредних осам месеци.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u