Музеј савремене уметности: Редови за великане и другог дана

Muzej savremene umetnosti: Redovi za velikane i drugog dana

24 oktobra 2017

DA su se Beograđani uželeli prave umetnosti, pokazuju i jučerašnje gužve ispred obnovljene zgrade Muzeja savremene umetnosti. Već od 10 časova građani su strpljivo čekali u dugom redu kako bi ušli u ovo zdanje kulture i videli dela poznatih slikara, vajara, fotografa…

Među onima koji su rešili da subotnje popodne provedu u Muzeju, bilo je pripadnika svih generacija – od najmlađih do najstarijih. I dok su deci bile najzanimljivije skulpture, oni malo stariji su se tiskali zagledajući najstariju sliku u kolekciji „Sekvence“ – „Pogreb u Sićevu“ Nadežde Petrović, a ništa manje interesantne nisu bile ni čuvena Šumanovićeva „Pijana lađa“, „Slika sa strelcem“ Milene Pavlović Barili, „U ćeliji“ Đorđa Andrejevića Kuna…

– Gužve su od jutra – rekli su nam na ulazu u Muzej. – Unutra može da bude najviše 400 posetilaca, a trenutno ih je dva puta više. Kako se ne bi stvarale još veće gužve unutra, ulazi grupa po grupa od po 50 građana u određenim vremenskim periodima. Posetioci su strpljivi, nema ljutnje, jedino što ih zamolimo je da ne unose flašice s vodom.

Posle deset godina čekanja, rekonstruisani Muzej savremene umetnosti je otvoren u petak. U potpuno renoviranom zdanju na ušću Save u Dunav, ljubitelji umetnosti moći će da vide izložbu „Sekvence – Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“. Kroz 18 segmenata i oko 300 dela, ispričana je priča o razvoju likovnog i vizuelnog stvaralaštva na našim prostorima u 20. veku.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i građena je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965, a zatvorena 2007. godine, kada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova završena je posle deset godina u septembru 2017, a svečano otvaranje upriličeno je povodom obeležavanja 20. oktobra i 73-godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Kolekcija Muzeja savremene umetnosti broji više od 8.000 dela i predstavlja razvoj umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka, i to ne samo na prostoru Srbije i Balkana.

SEDAM DANA BESPLATNO

Prvih sedam dana Muzej će raditi 24 sata, a ulaz će biti besplatan. Posle toga cena ulaznice za obilazak izložbe „najbolje od najboljeg“ biće 300 dinara, a za pojedine kategorije posetilaca predviđeni su i popusti. Inače, ova postavka trajaće narednih osam meseci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *