На Бадњи дан организују усташки перформанс?!

Na Badnji dan organizuju ustaški performans?!

5 januara 2017

bazilika-ustase-pravda

Novinar Marko Jurič, koji je nedavno dobio otkaz na TV Z1 zbog ustaškog pozdrava, organizuje „proustaški performans na Badnji dan“, pišu mediji.

Kako navode, tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekat Velebit organizuju javni obred „Veliko posvećivanje vode povodom praznika Bogojavljanje“, odnosno Sveta tri kralja, na Cvetnom trgu u Zagrebu.

Obred će se, kako su najavili, održati u trgovačkom centru „Centar Cvjetni“ u njegovom prizemlju. Predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ovaj potez prokomentarisao kao „provokaciju i pretnju“.

– Postoje dva takva udruženja u Hrvatskoj, koje promovišu naopaku politiku Hrvatske pravoslavne crkve, koja priziva zlo. To žele da rade sutra na pravoslavni Badnji dan u neposrednoj blizini hrama Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu. Mi razumemo to kao zastrašivanje, kao pokušaj ometanja i neku vrstu pretnje – rekao je Pupovac na prijemu povodom pravoslavnog Božića.

On je rekao da se nada da će nadležni organi u skladu s propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnji dan i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Hristovo.

Na pitanje radi li se o marginalnoj ili zabrinjavajućoj pojavi, Pupovac je rekao da nažalost, takvih tzv. marginalnih grupa koje se probijaju u javnost ima sve više.

– Te vrste ekstremizma i oživljavanja poraženih politika iz Drugog svetskog rata – u ovom slučaju ustaške politike – ima previše. Nema nikakve sumnje da su one marginalne koliko im se posvećuje pažnja. Ako nema osude, onda nema nikakve sumnje da to nije marginalna stvar – kazao je Pupovac.

Kao zanimljivost se navodi da su u pomenutom trgovačkom centru za Balkan insajt utvrdili da nikakav obred ove vrste nije zakazan niti najavljen u njihovim prostorijama.

Ističe se da Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji i da je reč o ideji koju je u delo sproveo Ante Pavelić, ustaški vođa, u doba kvislinške tvorevine NDH, i to nakon godina nasilnog pokrštavanja pravoslavaca.

Takođe, navode i da u Hrvatskoj tvrde da ideja HPC nije nastala u doba Nezavisne države Hrvatske, nego svoje početke beleži u 19. veku.

Ovo je ujedno i prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagreba nakon 72 godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *