НА БАЛКАН стиже амерички „човек који завршава послове“

NA BALKAN stiže američki „čovek koji završava poslove“

26 februara 2019

Diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker bi trebalo da nasledi Vesa Mičela na mestu pomoćnika državnog sekretara nadležnog za Evropu i Evroaziju.

On dolazi na tu funkciju uz blagoslov Ambasade SAD u Grčkoj, piše grčki sajt „Krajsis monitor“.Riker je veoma blizak grčkim stavovima i pobornik je strateškog produbljavanja odnosa SAD-Grčka.

Kako proizlazi iz njegove karijere, biografije i javnih nastupa, on radi na jačanju grčko-američkih odnosa i širenju ekonomskih i odbrambenih veza.

Na novoj funkciji Riker će takođe upravljati procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova, procesom pristupanja Albanije EU i konsolidacijom nove geoekonomske doktrine SAD na Bliskom istoku i istočnom Sredozemlju, prenosi B 92.

Kao poznavalac tema i regiona iz prve ruke, Riker važi za čoveka koji „završava poslove“, što jača perspektivu realizacije gasovoda „Ist Med“ i povezivanja grčke energetske mreže s Balkanom, navodi se u tekstu.

Riker (54) je 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, od 2008. do 2011. je bio ambasador SAD u Makedoniji, a od 2011. do 2013. godine je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mike says:

    Drugi vanzemaljac Sa marsa........pogledajte samo to spicastu glavu rodjen da ide kod Laze u kovin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *