Na Božić u Rusiju prvi put stižu Darovi mudraca sa Svete gore

Na Božić u Rusiju prvi put stižu Darovi mudraca sa Svete gore

7 januara 2014

moscow.0Darovi koje su novorođenom Isusu prineli mudraci sa Istoka danas su velika hrišćanska svetinja. Oni će sa Svete gore stići u hram Hrista Spasitelja 6. januara uveče, pred početak patrijarhovog božićnog bogosluženja. Svetinji će moći da se poklone svi koji budu prisutni na bogosluženju, a zatim će svakog dana od 8:00 do 22:00 hram biti otvoren za poklonike od 7. do 13. januara.

Darovi mudraca će prvi put napustiti grčku teritoriju, gde se od 15. veka čuvaju u svetogorskom manastiru svetog Pavla. Svetinju će pratiti delegacija monaha.

„Pred svetinjom se mole i često dobijaju iscelenje nerotkinje, ljudi obuzeti nečistim duhovima i oboleli od raka i drugih teških bolesti“, kaže za ITAR-TASS jeromonah Jevtimije iz manastira svetog Pavla.

U Rusiju će stići relikvijar sa sačuvanim delom Darova. To su tri zlatne pločice sa tankim filigranskim ornamentom za koje su srebrnim nitima pričvršćene perle od smese tamjana i smirne.

Relikvijar sa Darovima mudraca će 14. januara biti prenet u Sant Peterburg, gde će do 17. januara biti izložen u Novodevičjem manastiru. Zatim će svetinja biti preneta u Dom milosrđa u Minsku (od 18. do 24. januara) i u Kijevo-pečersku lavru (25-30. januara).

Darovi mudraca spadaju u malobrojne sačuvane relikvije vezane za ovozemaljski život Isusa Hrista. Po predanju je Bogorodica pre svoga Uspenja predala svetinje dvema pobožnim ženama, svojim rođakama. Kasnije su Darovi dospeli u Vizantiju, a kada su Turci 1453. zauzeli Konstantinopolj srpska princeza Marija je odnela Darove na Svetu goru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *