На челу Хрватске – Колинда

Na čelu Hrvatske – Kolinda

12 januara 2015

Kolinda Grabar Kitarovic 327Na nedeljnim izborima Hrvatska je dobila novu predsednicu, Kolindu Grabar Kitarović, prvu ženu na čelu države.

Ivo Josipović izgubio je sa malom razlikom od oko 20.000 glasova i prvi je predsednik koji nije dobio drugi mandat. Za Kolindu Grabar Kitarović glasalo je 50,54 odsto građana, a za Josipovića 49,46 odsto.

Pobeda je u štabu HDZ-a proslavljena veoma bučno, uz mnogo hrvatskih zastava, dok je u istovremeno u štabu Ive Josipovića vladalo loše raspoloženje.

Sam Josipović priznao je poraz i pre nego što su objavljeni zvanični rezultati, kada je prebrojano 98 odsto glasova.

Odziv na ovim izborima bio je izuzetno veliki, pa je glasalo više od dva miliona građana ili 59 odsto onih koji imaju pravo glasa. Nikada do sada odziv nije bio tako veliki, a hrvatski predsednički izbori pokazali su veliku podelu zemlje na desnicu i levicu. Pobeda HDZ-ove kandidatkinje uvod je i u parlamentarne izbore na kojima se takođe očekuje pobeda HDZ-a.

Izbor Kolinde Grabar Kitarović nije iznenađujući, jer su hrvatski građani pokazali da su željni promena, a Josipović se vezuje za neuspešnu levičarsku vladu Zorana Milanovića.

U drugom krugu izašlo je čak 500.000 građana više nego pre dve sedmice, što pokazuje da su sve političke strane do kraja mobilisale birače.

Kolinda Grabar Kitarović ostvarila je prednost u Slavoniji i Dalmaciji, dok je Ivo Josipović bio uspešniji u Istri, Primorju i na severu Hrvatske. Malu prednost nova hrvatska predsednica imala je u Zagrebu i to je bilo i presudno za pobedu.

Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci, a studije engleskog i španskog jezika i književnosti završila je u Zagrebu. Dugo je godina radila kao diplomata u ministarstvu spoljnih poslova, pa je bila i na diplomatskoj službi u Kanadi.

Za vreme vlade Ive Sanadera bila je izabrana za ministra evropskih integracija, a zatim i šefa diplomatije. Dala je veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU, a nakon što se razišla sa bivšim premijerom koji je sada u zatvoru na inicijativu Stipe Mesića postala je ambasador u Vašingtonu. Sa tog mesta otišla je u NATO, gde je bila pomoćnik generalnog sekretara za javnu diplomaciju.

Grabar Kitarović slovi kao umerena političarka i čeka je izlazak iz HDZ-a.

Jedan od prvih poteza biće sazivanje sednice vlade na kojoj bi trebalo da se raspravlja o krizi u Hrvatskoj koja traje već godinama.

I u kampanji je optuživala sadašnju vladu za neefikasnost i preteranu povezanost dosadašnjeg predsednika sa premijerom Zoranom Milanovićem.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će se zalagati za daljnju normalizaciju, ali će i tražiti da Srbija pre ulaska u EU da odgovore o nestalima.

Sudeći po dugogodišnjem diplomatskom iskustvu za očekivati je da će nastaviti konstruktivni odnos sa svim hrvatskim komšijama, pre svega Srbijom.

Na inauguraciju u Zagrebu pozvaće i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, najavivši da će i tom prilikom pokrenuti razgovore kako bi se rešili dugogodišnji problemi između dve države.

Ivo Josipović najavio je da će nastaviti karijeru kao univerzitetski profesor, ali nije isključeno da će se uključiti i u stranački život i pokušati da objedini levicu pred parlamentarne izbore.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *