НА ЧИЈОЈ ЈЕ СТРАНИ МАЂАРСКА? Орбан поново без длаке на језику о сукобу у Украјини

NA ČIJOJ JE STRANI MAĐARSKA? Orban ponovo bez dlake na jeziku o sukobu u Ukrajini

19 maja 2023

MAĐARSKA je na strani mira i podržaće svaki mirovni plan, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban.

– Nije poznato koji mirovni plan ima šanse za uspeh, tako da Mađarska podržava sve inicijative i spremna je da pomogne u tom procesu, bilo kao posrednik ili da bude mesto za pregovore o prekidu vatre – rekao je Orban posle sastanka lidera Centrističke demokratske internacionale na Bledu, prenosi MTI.



On je poručio da „ako ne napravimo prvi korak, nikada nećemo postići mir“.

Orban je kazao da neki vide mogućnost da se rusko-ukrajinski sukob reši vojnim putem, ali da drugi ne vide tu mogućnost i pozivaju na prekid vatre i mirovne pregovore.

– Prava priroda sukoba još nije otkrivena, neki ga smatraju proksi ratom, a drugi govore o pravom ratu između dve strane – naveo je mađarski premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Mađarska blokirala slanje paketa pomoći Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda, Orban je rekao da su ta sredstva namenjena za evropsku bezbednost, a ne za rat u Ukrajini.

– Većina sredstava se koristi za podršku Ukrajini. Mađarska želi da razjasni da li fond služi svojoj prvobitnoj nameni ili se usmerava na podršku Ukrajini – naveo je Orban.

On je ukazao da je pozicija Budimpešte drugačija u odnosu na druge zemlje u regionu, s obzirom na to da u Ukrajini živi mađarska manjina čiji su životi žrtvovani, što je „lični nacionalni gubitak“ i za Ukrajinu i za Mađarsku.

Sastanak Centrističke demokratske internacionale održava se pod motom „Bezbednost, pravda, mir“, a Orban učestvuje kao jedan od njenih potpredsednika.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *