Na današnji dan 1837. srpski knez Miloš Obrenović izdao ukaz o ukidanju kuluka

Na današnji dan 1837. srpski knez Miloš Obrenović izdao ukaz o ukidanju kuluka

16 oktobra 2013

milos_obrenovic_vr_227611325Miloš Obrenović bio je knez Srbije od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku i predvodio srpske ustanike u Drugom srpskom ustanku. Osnivač je dinastije Obrenović

Za vrijeme njegove vladavine, Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva. Knez Miloš je vladao autokratski, stalno odbijajući da ograniči i deli vlast, zbog čega je protiv njegove vlasti bilo podizano nekoliko buna. Tokom svoje vladavine, knez Miloš je bio najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najbogatijih na Balkanu.

Šta je kuluk?

Kuluk je prinudni rad u mestu gdje radnici (seljaci) koji ga obavljaju i žive. Kuluk je kod nas donijela viševjekovna okupacija Srbije od strane Turaka. Na ovaj način su se obično izvodili javni radovi, izgradnja puteva, vojnih utvrđenja, mostova i slično. Oni koji su radili nisu dobijali nadoknadu za svoj rad, eventualno, dobili bi slabu hranu i loš smeštaj. Kuluk se smatrao vrstom radne obaveze prema turskom okupatoru.

Za razliku od kuluka, zgon je bio izvođen na način da bi se radnici, (seljaci) skupili i premjestili na drugo mjesto, dalje od svojih sela gde bi obaljali javne radove. Sve ostalo bi bilo isto.

Miloš Obrenović je u toku borbi za autonomiju zaveo apsolutističku vladavinu. U Srbiji nije bilo pisanih zakona, što je Milošu pružilo još više mogućnosti da ispoljava samovolju. Silom svoga položaja prigrabio je znatne posjede, a u unutrašnjoj i spoljnoj trgovini vodio je glavnu reč. Vremenom je postao glavna ličnost u zemlji i najbogatiji čovek.

Zbog ovakve Obrenovićebe vladavine, kuluka koji su bili ,,na snazi“ dolazilo je do buna seljaka, što je prouzrokovalo i ukidanje kuluka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *