Na današnji dan 1998. NATO usvojio detaljan plan za bombardovanje Kosova i Metohije

Na današnji dan 1998. NATO usvojio detaljan plan za bombardovanje Kosova i Metohije

8 oktobra 2013

NATONakon usvajanja plana za NATO agresiju nad Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, tadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dat je rok od 24 sata da ispuni zahtjeve iz rezolucije UN, Vlada Srbije donela je Uredbu o posebnim merama u uslovima oružanih pretnji NATO-a.

Amerikanci su čitavu poslednju dekadu oktobra 1998. otvoreno ucenjivali Beograd. Madlen Olbrajt je izjavila u specijalnom intervju za CBS: “Srbima je ostalo još mnogo toga da urade kako bi ispunili uslove sporazuma sa NATO-m o Kosovu. Treba da povuku specijalne jedinice policije, kao i dodatne vojne snage.”

U međuvremenu, Ričard Holbruk je unapređen. Bil Klinton ga je postavio na mesto Stalnog predstavnika SAD u UN.

Bela kuća je sve predvidela:

„Miloševića ostavimo za sada na miru. Održimo još jednu rundu neuspešnih pregovora u Rambujeu, a zatim krenimo u bombardovanje Jugoslavije”, izjavio je svojevremeno Holbruk.

Iskustvo i angažovanje Holbruka, dobro su došli SAD u proleće 1999. kada je “Milosrdni anđeo” bio već 100% pripremljen.

U jesen 1998. NATO još uvijek nije imao preciznu mapu svih vojnih objekata Jugoslavije. Zato su američki špijunski avioni U-2 konstantno leteli iznad zemlje, sakupljajući pouzdane informacije o JNA. Nakon što U-2 nije uspeo sakupiti dovoljno podataka, poslate su bile i bespilotne letilice sa opremom za snimanje.

Sve ovo vreme su iz država NATO pakta stizale pretnje vojnom intervencijom. Kako se situacija pogoršavala, u oktobru, pod prvom pretnjom bombardovanja od strane NATO pakta, Milošević je odobrio verifikatorsku misiju OEBS-a. Ipak, Jugoslaviji su SAD i EU uveli nove međunarodne sankcije (ono što je poznato široj javnosti kao „Druge sankcije“, dok se pod „prvim“ podrazumjevaju sankcije UN-a 1991-95), koje su bez obzira na okončanje sukoba naredne godine ukinute tek nakon odlaska Miloševića sa vlasti krajem 2000. godine.

(In4s.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *