Na današnji dan čečenski teroristi u Beslanu ubili 344 Rusa, od čega 186 dece

Na današnji dan čečenski teroristi u Beslanu ubili 344 Rusa, od čega 186 dece

1 septembra 2013

beslan9„Talačka kriza u Beslanu“ je naziv za jedan od najtežih terorističkih napada koji su pogodili Rusiju u njenoj istoriji. Počela je 1. septembra 2004. nakon što su čečenski teroristi zauzeli jednu školu a završila je 3. septembra 2004. napadom ruskih specijalnih jedinica. Poginulo je 344 ljudi, od čega 186 dece.

Dana 1. septembra 2004. tridesetak terorista je upalo i zauzelo školu „Broj 1“ u Beslanu, u ruskoj republici Severnoj Osetiji. U trenutku napada održavale su se svečanosti za prvi dan školske godine, pa se u zgradi nalazilo oko 1300 dece, roditelja i nastavnika.

Nekoliko ljudi je uspelo da pobegne, ali su teroristi, čečenske i arapske provenijencije, uspeli zatvoriti većinu u sportskoj dvorani i minirati zgradu. Zahtev terorista je bila nezavisnost Čečenije ili će bombaši samoubice aktivirati eksploziv. Sledeći dan nekoliko talaca je pušteno, a otkriveno je kako se u blizini škole nalaze leševi ubijenih u prvim časovima napada. Tokom dana mogli su se čuti sporadični pucnjevi i detonacije.

Trećeg septembra je dogovoreno odnošenje tela poginulih koja su već dva dana ležala u dvorištu škole. U trenutku dolaska kola hitne pomoći, u školi se začula eksplozija, nakon čega je nekoliko talaca pokušalo beg. Na njih su teroristi otvorili vatru a nekoliko bombaša samoubica se samodetoniralo.

U vatreni okršaj su ušle specijalne snage, potpuno nepripremljene jer nikakav napad nije bio planiran. Ubrzo su ušli u školu i vatreni okršaji su se nastavili. Eksplozije u sportskoj dvorani uzrokovale su urušavanje krova i požar, te je kasnije mnogo leševa poginulih pronađeno tamo.

Nekoliko časova nakon napada još uvek su se mogli čuti pucnji i detonacije. Krajem dana teroristi su likvidirani i većina ranjenika je zbrinuta u bolnicama. Tragičan bilans samo je mogao da potkrepi ogorčenje u Rusiji i svetu koje su uzrokovale slike poginule i ranjene dece: na kraju je izbrojano 344 mrtvih (od čega 186 dece) i 700 povređenih. Gubici sigurnosnih snaga brojali su 11 poginulih specijalaca, a ubijena su 32 terorista dok je jedan uhapšen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *