Na današnji dan je rođen Gavrilo Princip

Na današnji dan je rođen Gavrilo Princip

13 jula 2013

gavrilo-princip2021848914Na današnji dan, 13. jula 1894. godine u Obljaju kod Grahova rođen je Gavrilo Princip, jedan od članova Mlade Bosne i izvršitelj atentata na Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine.

Gavrilo je rođen kao jedno od devetoro dece. Školovao se u Trgovačkoj školi u Sarajevu, a potom je išao i u gimnaziju, ali je izbačen iz škole. Doselio se u Beograd gde je pohađao Prvu beogradsku gimnaziju, kada je i ostvario veze sa Apisovom organizacijom Crna ruka.

Kada su počeli Balkanski ratovi, pokušao je da se priključi prvo regularnoj vojsci, a potom i komitama. Toliko je bio uporan da je došao i do čuvenog Voje Tankosića, koji je stavi tačku na njegovo insistiranje da se priključi srpskim jedinicama. Gavrilo je bio slabašnog zdravlja, obolio je i od tuberkuloze, što je bio i osnovni razlog za njegovo odbijanje.

Gavrilo je rešio, pak da učestvuje u oslobođenju srpskog naroda od okupatorskih režima po svaku cenu. Organizovana je grupa u okviru Mlade Bosne koja je odlučila da proba da atentatom promeni stanje.

Nakon atentata, zbog maloljetnosti, Gavrilo je osuđen na zatvorsku kaznu koju je služio u Terezijenštatu, gde je od posledica maltretiranja i lošeg zdravlja preminuo 28. aprila 1918. Njegovo telo je sahranjeno sa ostalim članovima Mlade Bosne u Sarajevu 1920. u jedinstvenoj kapeli Vidovdanskih heroja.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *