НА ДАНАШЊИ ДАН ЈЕ РОЂЕН Свети цар Николај Други који је од уништења спасaо Србе

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐEN Sveti car Nikolaj Drugi koji je od uništenja spasao Srbe

18 maja 2017

Kako je Car Nikolaj II Romanov spasao Srbiju sigurne propasti. Propast Srbije pretila je od „naših saveznika“…

Ruski car Nikolaj II Romanov je bio rođen 18. maja 1868. god- On je  bio jedan od retkih svetskih državnika koji su prema Srbiji i njenom narodu gajili iskrene simpatije.

Za razliku od svojih prethodnika, koji su se zalagali za Veliku Bugarsku i to otvoreno pokazivali, Nikolaj II je insistirao na stvaranju velike i ujedinjene srpske države. Zbog toga je bio omražen među austrijskim i nemačkim savremenicima koji su sa Srbima imali drugačije planove. O njegovim srbofilskim stavovima svedoče i reči ministra inostranih poslova Sergeja Sazonova, koji je u proleće 1915. godine preneo našim diplomatama reči ruskog cara:

Nećete mi zameriti, gospodo, što sam pre svega Rus i što su mi najbliži interesi Rusije, ali vas uveravam da sam odmah posle toga Srbin i da su mi najbliži interesi srpskog naroda… Zasluge Srbije biće stostruko nagrađene. Posle rata ona će biti nekoliko puta veća nego što je danas! Da li je ikad iko sumnjao da Bosna i Hercegovina nisu srpske zemlje? Zato se rat ne može svršiti, a da one ne obrazuju celinu sa Srbijom. Crna Gora je oduvek bila jedno s njom, zato će se i ona, kada se rat svrši, sa Srbijom ujediniti u nerazdvojnu celinu. Srbija je tražila izlaz na more, e pa dobiće ga u širokoj pruzi u Dalmaciji, sa starim Splitom.

Svoje prijateljstvo Nikolaj II je pokazao i nakon 28. juna 1914. godine. Ultimatum Austro-ugarske je već bio na stolu, propaganda protiv naše male kraljevine je u Beču radila punom parom. Rusija se, na lično zalaganje cara, odlučila da uđe u rat protiv Austrougarske ako dođe do napada na Srbiju. Nikolaj II je insistirao na odbrani Srbije, iako je opominjan od svojih vojnih eksperata da Rusija nije spremna i da ne može vojno da parira Nemačkoj. Nije se obazirao na njihova brojna upozorenja da to može da rezultira neuspehom, a u daljoj instanci i socijalnim nemirima.

Tokom rata, Rusija je slala velike količine municije, sanitetske pomoći, hranu i dobrovoljce, ali je takođe pritiskala saveznike Antante da i oni pomognu srpskoj i crnogorskoj vojsci u njihovoj odbrani. Nikolaj II je predstavljao snažnog srpskog saveznika u budućoj podeli Evrope. Štitio je interese Srbije, pogotovo od italijanskih pretenzija na jadranskoj obali. Ruski car je direktno zaslužan za preživljavanje srpske vojske tokom njenog povlačenja ka Grčkoj. Dok su naši iscrpljeni i promrzli vojnici stizali na jadransku obalu, francuska štampa je pisala kako nema svrhe prevoziti ljude koji su već praktično mrtvi. U sećanju na ta dešavanja ostalo je čuveno ultimativno pismo koje je ruski car uputio saveznicima. U pismu je zapretio da će Rusija istupiti iz rata i potpisati separatni mir sa Nemačkom, ako saveznici, a pre svih Italija i Francuska, ne pošalju svoje brodove i prevezu srpske vojnike na sigurno. Energično i kratko pismo Nikolaja Drugog glasilo je:

Ukoliko se srpska vojska odmah ne izbavi iz Albanije, Rusija raskida savez sa Antantom i sklapa separatni mir sa Nemačkom.“

Dvedeset petog oktobra 1917. po starom, odnosno sedmog novembra po novom kalendaru, počela je Oktobarska revolucija. Dovela je do kraja Ruske imperije i uticala da Rusija izađe iz rata 3. marta 1918. godine.

Došlo je do krvavog građanskog rat i intervencije zapadnih monarhija. Zbog ogromnog značaja carske porodice celokupna familija, računajući i četiri kćerke i četrnaestogodišnjeg sina naslednika Alekseja, pod izgovorom da idu na slikanje, streljana je od strane komunističkih vlasti 17. jula 1918. godine. Zbog ovog stravičnog čina ruska crkva je proglasila Nikolaja Drugog i članove njegove porodice za svece.

(Srbin.info)

KOMENTARI2 komentara

  1. Bagro crvena says:

    Sveti car Nikolaj!

  2. hristina says:

    Na mestu Spomenika zahvalnosti Francuskoj (srpskoj zabludi ) na Kalemegdanu podici spomenik Svetom caru Nikolaju Drugom - u ime srpskog naroda! Toliko visok da se vidi sa svih prostora gde zive Srbi! Slava mu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *