NA FEJSBUKU: „Ubijeni Srbi u Jasenovcu su savršeno gnojivo za zemlju“

NA FEJSBUKU: „Ubijeni Srbi u Jasenovcu su savršeno gnojivo za zemlju“

4 jula 2013

fejsbukFotografije žrtava ustaškog logora „Jasenovac“, sa popratnim tekstom: „Srbi – savršeni kao gnojivo“ slobodno mogu da se objavljuju na „Fejsbuku“?! Sankcije će uslediti samo protiv onog ko se pobuni protiv ovog necivilizovanog ponašanja?!

Upravo u takvu situaciju dospeo je projekat „Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma“.

Ova inicijativa je i pronašla ovu strašnu (po svom cinizmu) „publikaciju“ na jednoj od stranica popularne društvene mreže.

Direktor Kulturno-istorijskog centra u Novom Sadu i tvorac „Inicijative“ Andrej Fajgelj navodi za „Glas Rusije“ da su snimili tu „publikaciju“ i objavili je na svojoj stranici uz kritiku.

„Nakon toga oni su povukli tu objavu. To je upravo ono što mi radimo – razobličavamo govor mržnje na internetu“, kaže Fajgelj.

On ističe da je apsurd da je, u ime govora mržnje, „Fejsbuk“ stranicu „Inicijative“ blokirao, a kritikovanu – ostavio.

„`Fejsbuk` nije mogao da nađe govor mržnje zato što njega ne samo da nema među našim objavama, nego smo i stranicu i komentare administrirali tako da smo u nekoliko navrata opominjali komentatore i zabranjivali neke komentare koji su odgovarali mržnjom na mržnju.

Žalili smo se na odluku `Fejsbuka` pre više od mesec dana, ali naša stranica je do danas zabranjena“ – dodaje on.

„Fejsbuk“ od početka ima problema sa privatnošću, a, sa druge strane, kao i internet uopšte, doneo je veliku slobodu i povremeno se postavlja pitanje da li ta sloboda treba da bude apsolutna i da li može da bude omogućeno ljudima da je zloupotrebljavaju.

Sa antisrpskim raspoloženjima i nadalje se suočavaju ne samo oni koji rizikuju da se vrate na svoja ognjišta u Hrvatsku ili na Kosovo i Metohiju.

Dovoljno je registrovati se u društvenoj mreži da se na „Tviteru“ pronađu slogani tipa: „Mrzim Srbiju i njen narod“, koji je, prema rečima Andreja Fajgelja, donedavno bio najpopularniji „hašteg“ u regionu.

„To je otvoreni rasizam, posebno kada se sa tom ključnom rečju objavljuju fotografije leševa sa natpisom iz serije `Srećan sam kada vidim mrtve Srbe`.

Mi ne shvatamo zašto je `Fejsbuk` zatvorio stranicu koja se bori protiv takvih pojava“, rekao je Andrej Fajgelj.

U ustaškom kompleksu Logor smrti „Jasenovac“ ubijani su mahom Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti. Ubijana su i deca, i to na najstrašnije načine.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *