НА ГЛАВНОМ ТРГУ У ЗАГРЕБУ СПОМЕНИК ТУЂМАНУ УМЕСТО СПОМЕНИКА БАНУ ЈЕЛАЧИЋУ?

NA GLAVNOM TRGU U ZAGREBU SPOMENIK TUĐMANU UMESTO SPOMENIKA BANU JELAČIĆU?

27 decembra 2018

Povodom nedavno otkrivenog spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, javili su se glasovi o tome kako bi prvom predsedniku Hrvatske, „ocu nacije“, trebalo da se spomenik postavi na današanjem trgu Bana Jelačića, a spomenik banu da se izmesti na neko drugo mesto.

Zasluge Tuđmana i Jelačića za hrvatski narod su neuporedive, obrazlažu oni koji su za takav „urbanistički zahvat“.

Istorijskoj ulozi bana Jelačića, najveći hrvatski književnik Miroslav Krleža je u Enciklopediji Jugoslavije dao negativnu ocenu. Osim toga, razmišljaju oni koji su za zamenu mesta, Jelačić je rođen u Petrovaradinu, na prostoru današnje Srbije, a za hrvatskog bana ustoličio ga je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Josif Rajačić, što takođe ne ide u prilog njegovom veličanju u Hrvatskoj. Jer kud im je himnu komponovao Srbin Josif Runjanin, tu još i patrijarh im je bana… Što je mnogo, mnogo je.Međutim, u isto vreme u Hrvatskoj se javlja sve veći broj onih koji neće ni da čuju za ta izmeštanja i premeštanja. Ono što je Tuđman uradio sa hrvatskom državom i hrvatskim narodom ne zaslužuje bilo kakav spomenik. Hrvati sve teže žive, spoljni dug iz dana u dan raste, sve veći broj je onih, a posebno školovanih i uopšte mladih koji beže u Nemačku, Austriju, Irsku. Uništene su nekadašnja industrija, brodogradnja, poljoprivreda, zdravstvo, socijalna zaštita… U svemu tome uloga Franje Tuđmana i njegovih tajkuna bila je pogubna po Hrvatsku. Nije bilo dovoljno, može se sve češće čuti, stvoriti nezavisnu državu, pa je zatim do temelja opljačkati, uništiti.

Inače je nedavno u Zagrebu otkriven prvi spomenik Franji Tuđmanu. Visok 4,2 metra – najviši u Hrvatskoj. I to na 19. godišnjicu njegove smrti. A 28 godina od njegovog izbora za prvog predsednika Republike Hrvatske. Spomenik je otkriven na ceremoniji kojoj su prisustvovali najviši rukovodioci Hrvatske na čelu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsednikom vlade Andrejom Plenkovićem. Otkrivanju su prisustvovali i kardinal Josip Bozanić, koji je blagoslovio spomenik, članovi porodice Franje Tuđmana i drugi.

Na ceremoniji je bilo i incidenata, hapšenja i odvoženja u bolnicu. Naime, jedan muškarac je uzviknuo: „Tuđman je zločinac!“ Dok je pre postavljanja spomenika Tuđmanov sin Stjepan izjavio, a prenose mediji, da to „nije njegov otac“.

Spomenik u Zagrebu jedan je u nizu spomenika postavljenih Franji Tuđmanu širom Hrvatske.

Pre Zagreba spomenikom Tuđmanu, visokim 3,5 metara „okitio“ se Osijek. U Kaštel-Lukšiću, gradiću kod Splita, Tuđman je „visok“ četiri metra. U Bibinju, primorskom selu pored Zadra, u kome su 1991. godine, prve u Hrvatskoj, pre bilo kakvih ratnih operacija, sve vikendice i kuće Srba do temelja opljačkane i porušene, podignut je spomenik „ocu nacije“ visok 2,7 metara.

Tuđmanu su spomenici podignuti u Velikom Trgovišću (njegovom rodnom mestu, u Hrvatskom Zagorju), zatim u Imotskom, Kninu, Benkovcu, Slavonskom Brodu, Splitu, Pločama, Pridragi (selu blizu Karinskog i Novigradskog mora, severozapadno od Benkovca) itd.

Hrvati se pojedinim spomenicima Franji Tuđmanu, u nekim mestima u kojima su podignuti, često i podsmevaju.

Tako u Biogradu na Moru Tuđman kao penzioner drema na klupi. Spomenik u Pločama sija zlatom kao spomenici „dragim“ i „velikim vođama“ u Severnoj Koreji. Na jednom od spomenika Tuđman nema pantalona već suknju sa grbom Republike Hrvatske i tako dalje.

A da li će ovaj nedavno otkriveni spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu biti postavljen na glavni zagrebački trg, a spomenik banu Jelačiću izmešten, ili će oba spomenika biti na tom trgu, ostaje da se vidi.

A kako će se trg zvati?

(J. Š. INTERMAGAZIN)

KOMENTARI13 komentara

 1. Zoran says:

  Trg ce se zvati Crven ban.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Hahahahaha, naciju im stvorio Tuđo u 21.veku :-))))))))))))))))))))))))

  • Željko says:

   @živoder iz Oseka i Ovčare Da naciju koja je priznata diljem svijeta, naciju koja ima najljepše more i državu, naciju koja živi od ljepote i turizma, naciju koja ima najbolje sportaše diljem svijeta, naciju koja može raditi i putovati bilo gdje i naciju koja nikada za razliku od vas u The Hague nije presuđena za genocid kao vi krajem 20 stoljeća!

   • da da says:

    možeš ti sebe lagati,ali istina je drugačija.milion hrvata je otišlo i to je to..milion Srba ste etnički očistili i ostalo vas je 2 miliona,od toga 1.2 penzionera..ćao pa-pa..za 30 godina empty land..

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "Ulepšaće" im taj spomenik grad, nema sumnje, a i povećaće im broj stanovnika, za jedan-za jedan, ali kad se ovoliko KROmanjonci iseljavaju i to je puno :-))))))))))))))))))

 4. deda mraz says:

  Djaba im sve ali im je hrvatska najveca bila ona koju im je Aleksandar dao i celo more je bIlo njihovo i pola bosne i to su im Srbi dali bez reci medjutim draza im je ndh koja je bila podeljena u dve okupacione zone tj. italijansku i njemacku i oni su tada bili druga liga i sepavi tito im nije mogao dati koliko im je dao Aleksandar ali sta vredi kad su glupi.

 5. Posmatrac says:

  A jesu glupi kromanjonci, pa krivousti tudjman nije bio kurbat no hazar, cak nije ni sloven. Oduvijek su kurbati slavili tudjine za gospodare.

 6. Pastrovic says:

  Ne znam za vas, ali je meni taj milet i taj katolicki basibozuk vazda bio T U D J-man! To sam osjecao kad god sam dolazio u Hrvatsku i medj' Hrvate. Makar bili i iz Zemuna.

 7. Vojin Pantic says:

  Zorane jel onaj Crven ban iz "one" Vukove zbirke Ha ha

  • Zarko Mrdalj says:

   postavite i milosevica pokraj njega oni su se verno borili za nasu lipu domovinu

 8. petrovgrad says:

  Gde ste mu sakrili partijsku knjžicu. U sve sam verovao, ali da će kumunjare opet na vlas t Hrvatskoj to nisam verovao. Mada medju nama rečeno nama Srbima najbliži narod Hrvati odlaze u istoriju, nije se primio kalem dobro. To što je Vatikan kalemio od Srba Hrvate, odlazi niz brdo. Broj Hrvata u celoj Hrvatskoj biće kao Srba u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *