НА ГРАНИЦИ НУКЛЕАРНОГ РАТА! КИНА ПОСЛАЛА ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЦИ: Лансирала „убицу носача авиона“

NA GRANICI NUKLEARNOG RATA! KINA POSLALA POSLEDNJE UPOZORENJE AMERICI: Lansirala „ubicu nosača aviona“

27 avgusta 2020

Kina je juče lansirala dve rakete srednjeg dometa u Južnokinesko more kao upozorenje Sjedinjenim Državama.

Ovo navodi SCMP pozivajući se na izvor blizak kineskoj vojsci, precizirajući da je jedan od projektila poznat i kao „ubica nosača aviona“.Ovaj potez usledio je samo dan nakon što je Kina navela da je američki špijunski avion U-2 bez dozvole ušao u zabranjenu zonu u kojoj je kineska ratna mornarica izvodila vojne vežbe.

Jedna od raketa, DF-26B lansirana je iz severozapadne provincije dok je druga, DF-21D, lansirana iz provincije na istoku. Obe rakete su ispaljene u područje jugoistočno od provincije Hajnan.

„Ovo je odgovor Kine na potencijalne rizike zbog sve češćeg prisustva američkih ratnih aviona i vojna plovila u Južnom kineskom moru. Kina ne želi da susedne zemlje pogrešno razumeju ciljeve Pekinga“, rekao je izvor.

Inače, raketa DF-26 ima domet od 4.000 km i može se koristiti u nuklearnim ili konvencionalnim udarima na kopnene i mornaričke ciljeve. DF-21 ima domet od oko 1.800 km, a državni mediji opisuju najnapredniju u seriji, DF-21D, kao prvu protivbrodsku balističku raketu na svetu.

(B92, SCMP )

KOMENTARIJedan komentar

  1. Čan Kaj says:

    Ne možeš kod Kineza doći "u miru" sa ratnim brodovima druže Tramponja, i ne zove li se Kinesko More - Kinesko, šta ćeš ti tu vojno da vežbaš? Idi kući u meksički zaliv pa plaši si meksikance, a ovde je drug Čan Kaj Šek malo nervozan na orzu bre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *