НА ИСТОКУ НОВЕ ПРИЧЕ: Евроазијски Савез као синергија Русије и Кине

NA ISTOKU NOVE PRIČE: Evroazijski Savez kao sinergija Rusije i Kine

8 juna 2023

World globe showing mainly Asia.

Na sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta 25. maja u Moskvi, šefovima država EEZ predstavljen je izveštaj o sprovođenju Glavnih pravaca za međunarodne aktivnosti Evroazijske ekonomske unije u 2022. godini.

U kontekstu usporavanja svetske trgovine i investicija, značajno je porastao značaj za države EAEU (EvroAzijska Ekonomska Unija) trgovinskih i ekonomskih partnera iz regiona Azije i Pacifika i Bliskog istoka: trgovinski udeo Kine, Indije, UAE, Irana i dr. zemalja u EAEU spoljnotrgovinski promet je povećan.EAEU uključuje Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Rusiju. Ona ispunjava geografski prostor između istočne Evrope i zapadne Kine.

„Uprkos teškim spoljnim uslovima, jedan od rezultata međunarodnih aktivnosti Unije u izvještajnoj godini je povećanje broja novih partnera Unije. Ozvaničen je dijalog Komisije i Vlade UAE, a započet je proces institucionalizacije odnosa sa Mjanmarom i Laosom kao državama članicama ASEAN-a. Razvijena je interakcija sa ključnim integracionim i međudržavnim udruženjima (ZND, ŠOS, ASEAN). Memorandum o razumevanju formalizuje dijalog Komisije sa CICA (CICA – The Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia)“, navodi se u izveštaju.

Najznačajnije povećanje je bilo produbljivanje trgovine sa državama posmatrača EAEU: Uzbekistanom i Kubom. Stvorena je efikasna infrastruktura za razvoj dijaloga sa ovim zemljama, usmerenog na jačanje trgovinskih i ekonomskih veza kroz razvoj zajedničkih projekata i uspostavljanje direktnih kontakata između poslovnih krugova.

BDP trećih zemalja i regionalnih udruženja sa kojima su zaključeni trgovinski sporazumi, dodeljen status posmatrača i potpisani memorandumi o saradnji iznosi 71,9 biliona dolara, ili 49,9% svetskog BDP-a. Stanovništvo ovih zemalja dostiže 4,3 milijarde ljudi, ili 53,5% svetske populacije.

Trgovina sa ŠOS, BRIKS, ASEAN u 2022. porasla je za 35 odsto i premašila trećinu ukupnog trgovinskog prometa EAEU.

U 2021. trgovinski promet zemalja članica sa Uzbekistanom porastao je za više od 22% i iznosio je skoro 12 milijardi dolara. U 2022. trgovina je porasla za oko 27%.

U 2021. trgovinski promet država članica sa Kubom je porastao za skoro 9% i iznosio je 169,5 miliona dolara, ali se više nego udvostručio u 2022. na 332 miliona dolara.

Evroazijska ekonomska unija (EAEU) podržava uparivanje sa kineskom inicijativom Pojas i put (BRI – Belt and Road Initiative) za postizanje Velikog evroazijskog partnerstva, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom obraćanja na plenarnoj sednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma EAEU u sredu.

Ekonomskom forumu koji je u sredu počeo u Moskvi pod motom „Evroazijske integracije u multipolarnom svetu“ prisustvovalo je oko 2.700 predstavnika iz oko 50 zemalja. Forum je osmišljen da sagleda načine na koje se BRIKS, EAEU i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) mogu proširiti i eventualno integrisati.

Putin je rekao da EAEU podržava inicijative koje su posvećene razvoju evroazijskog regiona i da će nastaviti da radi sa Kinom na promovisanju spajanja razvoja EAEU sa kineskom inicijativom Pojas i put.

On je rekao da svet danas doživljava revolucionarne promene i da sve više zemalja nastoji da izgradi novu arhitekturu međunarodnih ekonomskih odnosa koja je pravednija i zasnovana na međusobnom poštovanju i obostranoj koristi.On je kritikovao američku ekonomsku politiku, rekavši da ona „puca sebi u nogu“ jačanjem trenda koji podriva njen sopstveni razvoj. S tim u vezi, on je rekao da su Rusija i njeni partneri u EAEU zainteresovani za „poštenu, produktivnu i pragmatičnu saradnju“, napominjući da svako ko drugačije postupa „oštećuje globalnu ekonomiju“.

Putin je tada tvrdio da će globalna ekonomija imati samo koristi od formiranja decentralizovanog međunarodnog finansijskog sistema i da je važno koordinirati napore za formiranje takvog globalnog sistema.

Osnovana 2015. godine, EAEU je ekonomska unija zemalja koje se nalaze u Evroaziji i sastoji se od pet država članica: Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Jermenije.

Ponavljajući Putinov poziv na decentralizovani međunarodni finansijski sistem, prvi potpredsednik beloruske vlade Nikolaj Snopkov rekao je u sredu da Belorusija planira da se potpuno odmakne od američkog dolara i evra u trgovini sa Rusijom i drugim zemljama EAEU do 2023. godine.

Trenutno, američki dolar i evro čine oko 8 odsto robne razmene Belorusije sa ovim zemljama, rekao je Snopkov na zajedničkom sastanku Predstavničkog doma i Saveta Republike.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pingback: NA ISTOKU NOVE PRIČE: Evroazijski Savez kao sinergija Rusije i Kine – Sedma Sila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *