НА ИСТОКУ НОВЕ ПРИЧЕ: Евроазијски Савез као синергија Русије и Кине

НА ИСТОКУ НОВЕ ПРИЧЕ: Евроазијски Савез као синергија Русије и Кине

8 јуна 2023

World globe showing mainly Asia.

На састанку Врховног евроазијског економског савета 25. маја у Москви, шефовима држава ЕЕЗ представљен је извештај о спровођењу Главних праваца за међународне активности Евроазијске економске уније у 2022. години.

У контексту успоравања светске трговине и инвестиција, значајно је порастао значај за државе ЕАЕУ (ЕвроАзијска Економска Унија) трговинских и економских партнера из региона Азије и Пацифика и Блиског истока: трговински удео Кине, Индије, УАЕ, Ирана и др. земаља у ЕАЕУ спољнотрговински промет је повећан.ЕАЕУ укључује Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Русију. Она испуњава географски простор између источне Европе и западне Кине.

„Упркос тешким спољним условима, један од резултата међународних активности Уније у извјештајној години је повећање броја нових партнера Уније. Озваничен је дијалог Комисије и Владе УАЕ, а започет је процес институционализације односа са Мјанмаром и Лаосом као државама чланицама АСЕАН-а. Развијена је интеракција са кључним интеграционим и међудржавним удружењима (ЗНД, ШОС, АСЕАН). Меморандум о разумевању формализује дијалог Комисије са ЦИЦА (CICA – The Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia)“, наводи се у извештају.

Најзначајније повећање је било продубљивање трговине са државама посматрача ЕАЕУ: Узбекистаном и Кубом. Створена је ефикасна инфраструктура за развој дијалога са овим земљама, усмереног на јачање трговинских и економских веза кроз развој заједничких пројеката и успостављање директних контаката између пословних кругова.

БДП трећих земаља и регионалних удружења са којима су закључени трговински споразуми, додељен статус посматрача и потписани меморандуми о сарадњи износи 71,9 билиона долара, или 49,9% светског БДП-а. Становништво ових земаља достиже 4,3 милијарде људи, или 53,5% светске популације.

Трговина са ШОС, БРИКС, АСЕАН у 2022. порасла је за 35 одсто и премашила трећину укупног трговинског промета ЕАЕУ.

У 2021. трговински промет земаља чланица са Узбекистаном порастао је за више од 22% и износио је скоро 12 милијарди долара. У 2022. трговина је порасла за око 27%.

У 2021. трговински промет држава чланица са Кубом је порастао за скоро 9% и износио је 169,5 милиона долара, али се више него удвостручио у 2022. на 332 милиона долара.

Евроазијска економска унија (ЕАЕУ) подржава упаривање са кинеском иницијативом Појас и пут (BRI – Belt and Road Initiative) за постизање Великог евроазијског партнерства, рекао је руски председник Владимир Путин током обраћања на пленарној седници другог Евроазијског економског форума ЕАЕУ у среду.

Економском форуму који је у среду почео у Москви под мотом „Евроазијске интеграције у мултиполарном свету“ присуствовало је око 2.700 представника из око 50 земаља. Форум је осмишљен да сагледа начине на које се БРИКС, ЕАЕУ и Шангајска организација за сарадњу (ШОС) могу проширити и евентуално интегрисати.

Путин је рекао да ЕАЕУ подржава иницијативе које су посвећене развоју евроазијског региона и да ће наставити да ради са Кином на промовисању спајања развоја ЕАЕУ са кинеском иницијативом Појас и пут.

Он је рекао да свет данас доживљава револуционарне промене и да све више земаља настоји да изгради нову архитектуру међународних економских односа која је праведнија и заснована на међусобном поштовању и обостраној користи.Он је критиковао америчку економску политику, рекавши да она „пуца себи у ногу“ јачањем тренда који подрива њен сопствени развој. С тим у вези, он је рекао да су Русија и њени партнери у ЕАЕУ заинтересовани за „поштену, продуктивну и прагматичну сарадњу“, напомињући да свако ко другачије поступа „оштећује глобалну економију“.

Путин је тада тврдио да ће глобална економија имати само користи од формирања децентрализованог међународног финансијског система и да је важно координирати напоре за формирање таквог глобалног система.

Основана 2015. године, ЕАЕУ је економска унија земаља које се налазе у Евроазији и састоји се од пет држава чланица: Русије, Белорусије, Казахстана, Киргизије и Јерменије.

Понављајући Путинов позив на децентрализовани међународни финансијски систем, први потпредседник белоруске владе Николај Снопков рекао је у среду да Белорусија планира да се потпуно одмакне од америчког долара и евра у трговини са Русијом и другим земљама ЕАЕУ до 2023. године.

Тренутно, амерички долар и евро чине око 8 одсто робне размене Белорусије са овим земљама, рекао је Снопков на заједничком састанку Представничког дома и Савета Републике.

(Правда)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pingback: NA ISTOKU NOVE PRIČE: Evroazijski Savez kao sinergija Rusije i Kine – Sedma Sila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u