Na ivici bankrota 11 zemalja u svetu

Na ivici bankrota 11 zemalja u svetu

11 avgusta 2014
Kipar-banka_620x0Na svetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija Mudiz investors servisiz.
Sve su sa procenom stepena Caa. Njihovu situaciju u nekim slučajevima pogoršava i negativni izgled ekonomije, finansijska i unutrašnjopolitička situacija.

Najrizičnije u grupi su zemlje s rejtingom Caa3 – Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar.

Samo za stepen je bolja situacija na Kubi s rejtingom Caa2. Isti stepen ima i Belize, mala tropska država u Centralnoj Americi.

Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet Caa1.

Negativni izgled kreditne sposobnosti imaju Ukrajina, Venecuela i Egipat. Situacija se najverovatnije neće poboljšati, ali ni pogoršati u Ekvatoru, Pakistanu, Argentini, Belizeu, na Kubi i u Grčkoj. U celini pozitivan trend vlada na Jamajci i na Kipru.

Od zemalja na ivici bankrota, objektivno su u najboljoj situaciji Grčka i Kipar, članice zone evra. Obe zemlje se oslanjaju na snažne kreditne izvore Evropske unije i zahvaljujući tome dobijaju i kredite od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za premošćavanje problema.

Bonitet Egipta i Ukrajine pogoršali su unutrašnjopolitički konflikti i pad njihovih privreda tokom nemira. U slučaju Venecuele i Kube radi se o međunarodnoj izolaciji i nekonkurentnosti ekonomskog sistema.

Zahvaljujući strukturnim promenama u ekonomskom sistemu situacija u Ekvadoru se poboljšava.

MMF je u izveštaju o proceni te latinoameričke zemlje naveo da je njen privredni rast poslednjih godina dostigao relativno zdrav tempo.

U 2012. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)Ekvadora bio je 5,1 odsto na godišnjem nivou, a prošle godine 4,2 odsto. Ove godine bi trebalo da ostane na prošlogodišnjem nivou.

Mudiz je kreditnu sposobnost Ekvadora postepeno poboljšavao, sa nivou Caa3, do Caa1 u 2012. godini.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vera Nastasovic says:

    Većina zemalja podržava Rusiju. Da li je to sumnjivo?

  2. pera says:

    politicki obojeno, vidi se iz aviona...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *