НА ИВИЦИ КАТАКЛИЗМЕ: Због чега су побеснели Севернокорејци?

NA IVICI KATAKLIZME: Zbog čega su pobesneli Severnokorejci?

9 jula 2017

Severna Koreja kritikovala je danas učešće američkih bombardera „B-1B Lanser“ u vojnoj vežbi na Korejskom poluostrvu kao opasan potez koji povećava rizik od izbijanja nuklearnog rata.

U današnjem komentaru dnevnika vladajuće partije „Rodong Sinmun“ SAD su optužne za „nesmotrenu vojnu provokaciju“ koja dovodi do eskalacije tenzija, preneo je AP.

Dva američka aviona bombardera dalekog dometa učestvovala su juče u zajedničkoj vojnoj vežbi sa vazdušnim snagama Južne Koreje, proletevši blizu demilitarizovane zone Korejskog poluostrva upućujući time oštru poruku upozorenja Severnoj koreji usled njenog najnovijeg lansiranja balističkih raketa, preneo je Jonhap.

Kako je južnokorejska agencija izvestila, vazdušne snage te zemlje su saopštile da je par strateških aviona bombardera „B-1B Lanser“ leteo je iz baze SAD u Gvamu, a njima su se pridružili borbeni avioni Južne Koreje kako bi izveli simulaciju uništavanja neprijateljskog balističkog raketnog bacača i podzemnih objekata.

Severna Koreja je u utorak objavila da je uspešno izvela probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, navodeći da je ta raketa sposobna da nosi velike i teške nuklearne bojeve glave.

Kako je Rojters preneo, američki zvaničnici su usled rastućih tenzija sa tom zemljom naveli da SAD planiraju da izvedu novo testiranje raketnog sistema odbrane THAAD nasuprot balističkoj raketi srednjeg dometa Severne Koreje.

Iako je to planirano mesecima unazad, sada kako se navodi, taj potez dobija na značaju zbog najnovijeg lansiranja balističke rakete Severne Koreje.

Neki stručnjaci veruju da raketa ima mogućnost da dosegne do Aljaske i Havaja, a da je test ukazao na značajan napredak u nameri Severne Koreje da izgradi rakete nuklearnog tipa koje bi mogle da pogode američko tlo, navodi agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *