НА ИВИЦИ РАТА: Ердоган започиње рат

NA IVICI RATA: Erdogan započinje rat

12 decembra 2019

Mogućnost da Turska interveniše u Libiji, na strani vlade iz Tripolija, pokazuje da je na delu stvaranje novih savezništava u istočnom i centralnom Mediteranu.

Međutim, to bi moglo da izazove opasnu konfrontaciju u regionu Sredozemlja.Ako je suditi prema izjavama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Turska je odlučna da ostane privržena kontroverznom sporazumu sa međunarodno priznatom vladom Libije o eksploataciji nafte i gasa u Mediteranu.

U intervjuu koji je dao turskoj državnoj televiziji, Erdogan nije isključio mogućnost da njegova zemlja i vojno interveniše za račun Tripolija, ukoliko tako nešto bude zatraženo.

Erdogan uvek uz Muslimansku braču

Turska je od pada nekadašnjeg libijskog vođe Moamera el Gadafija podržavala Muslimansku braću, zato što i Erdoganova stranka u korenu svoje ideologije ima ideologiju te organizacije, kaže Slobodan Janković iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu za Sputnjik.

„S obzirom da taj pokret čini okosnicu Vlade u Tripoliju, Erdogan nastoji da preko njih zadobije sutrašnju podelu nekog naftnog kolača i da širi interese Turske u Sredozemlju. Druga poruka je da Turska sada ima morsku granicu sa Libijom, a ta granica je nemoguća, jer ide preko grčkih teritorijalnih voda ili pored njih. Takođe prolazi i pored Kipra“, objašnjava Janković.

Već dugo traju tenzije između Turske i nepriznate libijske vlade čije je sedište u gradu Tobruku, a kojom dominira vojni komandant general Halifa el Haftar. Haftar je u junu zabranio letove iz Tripolija za Tursku, preteći da će oboriti turske avione ako budu sletali u libijsku prestonicu, zatim je zabranio pristajanje turskih brodova, a Haftarove snage uhapsile su i šest turskih državljana, podseća Janković.

Haftar je i sada, kada Erdogan preti intervencijom na strani Tripolija, zapretio potapanjem svakog turskog broda koji se približi libijskoj obali.Mreža novih savezništava

Usledilo je potpisivanje sporazuma između Turske i vlade u Tripoliju 27. novembra. Erdogan se sada poziva na taj sporazum, koji se odnosi i na bezbednosnu saradnju.

Ovo je deo procesa stvaranja novih savezništava u istočnom i centralnom Sredozemlju. Protiv toga je Grčka, ali i Egipat, koji podržava Haftara, navodi sagovornik Sputnjika.

Spekulišući kako bi izgledala nova savezništva u Mediteranu, nakon što je Turska obznanila svoje ambicije u Libiji, Janković navodi da bi novo lokalno savezništvo okupilo Grčku, Egipat i Kipar, sa Izraelom u pozadini, dok bi šire savezništvo na jednoj strani okupilo Rusiju, Grčku i Egipat.

„Dakle, prepliću se neka savezništva. Ako u Siriji imamo saradnju Turske i Rusije, što se tiče Libije saradnje nema, tu imamo jasan sukob interesa„, smatra on.

Ukoliko bi Turska otvoreno intervenisala i umešala se u rat u Libiji, pitanje je koliko bi takav razvoj situacije mirno posmatrao Egipat, a pitanje je i kako bi se odvijale rasprave unutar NATO-a.

Turska bi tada bila u situaciji da interveniše u tri zemlje: u Siriji, Iraku i Libiji, čime bi poslala poruku da se radi o velikoj regionalnoj sili. Međutim, pitanje je koliko bi Turska tako nešto mogla ekonomski da izdrži, zaključuje Janković.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Izgleda da Rusko-Turska ljubav škripi,odnosno interesi!Nije to samo uskladiti prevelike zalogaje,nego i puno više,vitalnije,a to je zaštita vlastitih dvorišta,ulaza-izlaza,komunikacija itd.,odnosno vlastitog obstanka u konačnici!A tu je s istim razlogom i veoma jak Izrael i njegovi saveznici,te slabiji još neki!Daklen,svi s jakim,vitalnim razlozima,često oprečnim,u Bliskoistočnom području!Teško će se oni svi uskladiti i dogovoriti i biti sretni!Zato je uostalom i nastao sav ovaj metež na Blistoku posljednjih nekoliko godina,a izgleda da postaje sve veći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *