НА ИВИЦИ РАТА: Руски специјалци заузели украјинске ратне бродове! УКРАЈИНА ПРОГЛАСИЛА РАТНО СТАЊЕ! БРИСЕЛ ПОЗИВА НА УЗДРЖАНОСТ, ОГЛАСИО СЕ И НАТО

NA IVICI RATA: Ruski specijalci zauzeli ukrajinske ratne brodove! UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE! BRISEL POZIVA NA UZDRŽANOST, OGLASIO SE I NATO

26 novembra 2018

U nedeljnom inicidentu u blizini Krimskog mosta koji se dogodio u jutarnjim satima prema informacijama iz Kijeva nastradala su šestorica ukrajinskih mornara. Ruski brodovi su silom zaustavili ukrajinski tegljač i dva oklopna čamca pa je došlo do vatrenog okršaja ali na sreću niko nije poginuo. Ruski specijalci su zauzeli ukrajinska plovila.

Moskva i Kijev su razmenili oštre optužbe oko kršenja morskog prava. Rusi tvrde da Ukrajinci nisu poštovali pravila morskog prava jer nije na vreme najavljen njihov prolaz Kerčenskim moreuzom. A u Kijevu kategorički kažu da su njihova plovila koja su krenula iz Odese ka luci Mariupolj bili najavljeni po svim pravilima.Rusi optužuju posade ukrajinskih brodova ne samo da su narušili rusku granicu već da su pravili ,, opasne manevre u zatvorenom akvatoriju teritorijalnog mora Ruske federacije,,. Na video snimku se vidi da je tegljač pokušao da izbegne sudar sa mnogo većim ruskim graničarskim brodom koji ga je hteo zaustaviti. I dok je tegljač skretao na njega je naleteo brod,, Don,,.

Ruski specijalci su zadržali ukrajinske brodove čije su se posade zatvorile u kabinama. Ukrajinci tvrde da su njihovi mali oklopni artiljerijski čamci ,,Berdjansk,, i ,,Nikopolj,, pogodjeni i nisu sposobni za plovidbu. Tegljač ,,Jani Kapu,, je takodje oštećen i nije sposoban za nastavak plovidbe.

Graničarski brod ruske mornarice ,,Don,, je direktnim udarom u ukrajinski tegljač oštetio njegov motor i telo plovila. Odmah posle incidenta Porošenko je sazvao Vojni kabinet Ukrajine. Ukrajinski predsednik telefonirao je rukovodstvima EU i NATO-a i požalio se ,, na agresivno ponašanje ruske mornarice u Azovskom moru,,.

Porošenko očekuje oštru reakciju Zapada pa čak i nove sankcije Rusiji posle incidenta koji se dogodio u nedelju ujutro. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin akciju ruskih specijalaca ,nazvao je ,,novim nivoom provokacije i agresije,,.Klimkin je rekao da Rusija želi da zauzeme Azovsko more.

Ruska pogranična služba je incident nazvala provokacijom komandovanja ukrajinske mornarice.

Posle sudara i zaustavljanja brodova ruski vojni avioni SU-25 kao i dva udarna helikoptera KA-52 su patrolirala Kerčenski moreuz. Glavni prolaz ispod luka Krimskog mosta je zatvoren tako što se bočno preprečio tanker pa je od 13,42 sati u nedelju bio zatvoren prolaz na obe strane.

UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine.

EU POZIVA NA UZDRŽANOST

EU pozvala je večeras Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost kako bi se smirila situacija na Crnom moru. U saopštenju portparolke komesarke za spoljnu politiku Maje Kocijančič navodi se da se od Rusije očekuje da vrati slobodu prolaska kroz Kerčov moreuz, prenosi AP.

(Novosti)

KOMENTARI18 komentara

 1. Slobodanka says:

  Sve današnje provokacije ukrajinskih brodova u blizini Kerčkog prolaza najverovatnije su unapred osmišljene. Cilj svega je MINIMUM da Ukrajina navuče još sankcija Rusiji. Šta će biti MAKSIMUM to ćemo tek videti. Da je ovako nešto moguće znalo se od ranije. U sredu 21.11.2018. godine objavljena je ova vest: "Između Ukrajine i Rusije rasplamsava se novi spor na Azovskom moru. Dodatne tenzije unose priče o mogućem oružanom sukobu i stvaranju ukrajinske vojne baze, kao i mešanje Zapada, koji po već oprobanom receptu za sve okrivljuje Rusiju i preti novim „konkretnim merama“. Brisel je podržao Ukrajinu u optužbama da Rusija želi da prisvoji Azovsko more, kako navode i ukrajinska nalazišta nafte i zapretio Moskvi da će joj uvesti nove sankcije ako se konflikt zaoštri. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini je rekla da bi Evropska unija mogla uskoro da preduzme konkretne mere po pitanju situacije u Azovskom moru. Konkretno, od Rusije se traži da obustavi politiku zadržavanja i pregledanja brodova. Pored toga, Brisel je izrazio zabrinutost zbog štete koja se nanosi ne samo ekonomiji Ukrajine, nego i brodovima koji plove pod evropskim zastavama. Drugim rečima, i Brisel i Vašington upozoravaju Moskvu da ne sme da kontroliše vlastito more. Ruski političari i politikolozi smatraju da zahtevi EU i njihov stav o tom pitanju nisu ništa drugo nego mešanje u unutrašnja pitanja Rusije. Azovsko more, koje je na severu okruženo ukrajinskom teritorijom, a s ostale tri strane ruskom teritorijom pitanje je samo te dve zemlje, a Kerčki zaliv se nalazi pod potpunim suverenitetom Rusije, i zbog toga u Moskvi smatraju da je mešanje treće strane nedopustivo."

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kako si ti pametna ljepotice.Steta sta nosis ime Slobodanka pocjecas me na onog polu celavog izdajnika Milosevica tim imenom.Naravno da je ovo namjerno inscenirano.Da se Rusiju jos pritegne sankcijama.Rusija ce biti zgazena prije ili kasnije.NATOu i Americi se ne zuri uopste mogu cekati da Rusija iskrvari.To ti je isti princip ki kad se kolju posjeci.Recimo ja kad koljem posjeke zovnem 6-7 ljudi da povale pisjeka na zemlju.A onda mu ostrijem ki zmija ubodnim nozem presjecem arteriju i cekam da mu krv sta vise iscuri.Za to vrjeme posjek se rita zadnjijem nogami to su tzv zadnji trzaji dok ne krepa.Kad posjek iskrvari i krepa e tad ga surimo vrelom vodom i odnjega radimo sta ocemo.Od prilike taku politiku Zapad sad vodi prema Rusiji.Nadam se da razumijes taktiku NATO pakta prema Rusiji Zapadu se nidje ne zuri i mogu cekati to Rusko iskrvarenje.

   • Kulak says:

    Waltzman ima dobru konjanicu, tri magarca, jednu magaricu!

   • Željko says:

    @ SLAVKO-KNIN Srbi su uvijek bili BESPLATNI ruski korisni id.oti!!

    • SLAVKO-KNIN says:

     Ma budaletine jednom rjeci.Vavje su ratovali za Ruske interese a nike benefite otog njesu imali.Ne kaze se dzabe nema rata kojeg Srbin nece dobiti ali ce zato tu blistavu pobjedu za zelenijem stolom izgubiti.Nikako Sbijancine da svate da je krajnje vrjeme da se okrenemo Zapadu.I da preko Zapada ostvarimo ono sta njesmo mogli sa Rusima.Preko Zapada cemo lakse te stvari moci ostvariti.Samo budale to ne razumiju.Oni su se za Ruse zaljepili ki ona zelena muverina za guvno i tako vec 100 godina zakljucno za Milosevicem.

   • Miraš1 says:

    Primer koji si odabrao otkriva tvoju zlu suštinu. Medju najkrvoločnijim ustaškim koljačima isticali su se oni koji su poreklom Srbi. Npr. ustaški koljač Fra Satana po rodjenju Miroslav Filipović a kasnije poznat kao Tomislav Majstorović u početku je bio "zatvorenik" u Jasenovcu zbog njegovih ranijih klanja srpskih civila, a zatim je odredjen za upravnika Jasenovca i nastavio je svoj krvavi pir. Njegova majka je Srpkinja. Medju ustaškim generalima u vampirolikoj Hrvatskoj bilo je 13 Srba i 28 Jevreja te svaki treći ustaški general bio je Jevrejin ili Srbin.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Ja njesam ustasa eli tebi to jasno?????Da sam primjer na kaki nacin Zapad ratuje protiv Rusije.Taj primjer sam nasa u klanju posjeka ki naj bolji primjer za opisati odnose NATO i Rusije.

   • Paor says:

    Samo se, jadan, sjeti da Rasjani nikad nisu ispali posjek, ma koliko krvarili. Uvek su koljači završili na čengelima. A sve što je bilo, biće opet.

   • Milibor says:

    Kako si ti pametan seljak...lepo je videti kad seljak ima nešto da kaže iz svoje krmeće glave...što je krmetu milo to mu se i snilo...ajde beži bre budalo jedna, kako možeš biti tako tulav...

 2. Slobodanka says:

  U vezi s opasnim razvojem situacije u Azovskom moru i događajima koji su usledili Rusija je zatražila da se pod hitno sazove otvoreno zasedanje SB ujutru 26. novembra u 11 sati s tačkom "Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

 3. Slobodanka says:

  Porošenko traži podršku NATO-a. ŠTA AKO VOJNA PODRŠKA NATO-A IZOSTANE, DA LI ĆE SE NATO USUDITI DA SE OTVORENO UKLJUČI U RATNI SUKOB U UKRAJINI? ... „Obraćamo se celoj proukrajinskoj svetskoj koaliciji: moramo da ujedinimo napore. Sutra ujutru sam zatražio pregovore s generalnim sekretarom Severnoatlantske alijanse g-dinom Jensom Stoltenbergom — ti razgovori će biti održani, već je potvrđeno, sutra će biti održane i konsultacije s liderima drugih država“, rekao je Porošenko na zasedanju Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

  • Slobodanka says:

   Predsednički izbori u Ukrajini predvidjeni su za proleće naredne godine. Sve više se sumnja da su ukrajinski brodovi poslati namerno bez odgovarajuće najave prolaza i sa zadatkom da banditski provociraju u blizini Kerlkog prolaza, dakle na klanje u Kerčki prolaz da bi se napravio razlog za odlaganje tih izbora i da na osnovu proglašenog ratnog stanja što veća koncentracija moći bude u rukama Porošenka. Za vreme ratnog stanja Porošenko bi produžio svoj boravak na vlasti. Predlog je da ono traje 60 dana, ali i nakon 60 dana moguće je opet osmisliti produžavanje ratnog stanja. Povodom najnovijih provokacija ovakve sumnje je izrazila Julija Timošenko, i ne samo ona. ... Inače po rezultatima ankete od 01.11.2018. godine o rejtingu predsedničkih kandidata Peca Porošenko nalazi se tek na petom mestu. Rezultati te ankete su sledeći: za Timošenkovu bi glasalo 17,7% građana Ukrajine; na drugom mestu je Anatolij Gricenko, bivši ministar odbrane, sa 10,7% podrške; na trećem i četvrtom mestu su Judij Bojko iz Opozicionog bloka sa 8,9% i Oleg Ljaško iz Radikalne stranke sa 8,5% podrške birača; Porošenka trenutno podržava svega 8,3% glasača.

 4. M says:

  Porošenka razumijem,kad zagusti on će zbrisati u Izrael ili dalje,na dobru penziju!Ali Ukrajince ne razumijem!Umjesto da su dobro živjeli od neutralnosti i spojnice Zapada i Istoka,oni srljaju u... Ma neda mi se dalje ni pisati,ako do sada nisu shvatili onda ni neće!A još je veći crnjak što Europa misli da je pametnija!

 5. Rale says:

  I Gruzija je krenula na isti način na Rusiju pa za tri dana je Rusi preorali tenkovima. Gruzijci mislili da su tenkovi Gruzijski.... ukrajinci neće ni tri dana izdržati ..ali ako im se gine za amere....

 6. Vesko says:

  Puna podrska Rusiji u odbrani svoje nacionalne bezbjednosti i teritorija od strane NATO agresora i njihovih vazala!! Ukrajina je prijetila da ce podici novi Krimski most u vazduh, pa je sasvim normalna reakcija da se njihovi i svi drugi brodovi sada detaljno kontrolisu u Azovskom moru. Ukrajina je sama to izazvala. Porosenko je kukavica, gurnuo je tu decu da budu ubijena ulazeci u vode Rusije, dok on ispija sampanjac i goji se ko krmak na kavijaru. Zove NATO u pomoc? Rusija da otvoreno zaprijeti NATO da ako se usude da se umijasaju ili ponude oruzje ili vojnu pomoc da ce to biti objava rata!

 7. Ivan Grozni says:

  Ponavlja se 1914. godina. Napad na Srbe i Ruse nije slučajno i u isto vreme.Nadam se da će razum da prevlada.

  • Sasulja says:

   Grozni,nema vise ni zdravog razuma ni zdrave logike,samo pohlepa i pljacka.

 8. miros says:

  slobodanka slobodna ti nama budi pa hvataaj vangllu u sake i spremaj testo za palacinke.Ako sta bidne od svi ti mrsi ja cu naravno one sa orasi za bolje pamcenje lepo kaze nas narod(pamti pa vrati)^^^^++++****?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *