НА ИВИЦИ ВЕЛИКОГ СУКОБА: Бродови НАТО-а долазе у Црно море

NA IVICI VELIKOG SUKOBA: Brodovi NATO-a dolaze u Crno more

8 januara 2019

Grupa brodova NATO-a pod rukovodstvom Holandije namerava da uđe u Crno more, izjavio je šef ukrajinske misije u NATO-u Vadim Pristajko.

„Postoje stalno operativne grupe, sada jednu od grupa predvodi Holandija, holandski brod tek je počeo da vodi. Oni takođe nameravaju da uđu u Crno more“, rekao je Pristajko za televiziju „112 Ukrajina“.On je napomenuo da je intenzitet ulaska brodova NATO-a u Crno more značajno povećao, konkretno 2018. godine istovremeno su ušle dve grupe brodova Alijanse.

Prema njegovim rečima, NATO je ograničen u širenju svog prisustva na Crnom moru doktrinom koja utvrđuje broj i tonažu, kao i vreme boravka vojnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim zemljama.

On je pritom odbacio mogućnost ulaska brodova NATO-a u Azovsko more, jer je to težak proces za ratne brodove zbog male dubine, kao i zbog toga što Rusija neće za to dati pristanak.

„Ne vidim zašto bi NATO išao na provokacije i, u principu, NATO neće nikoga provocirati, a pre svega Rusiju“, istakao je Pristajko.

U nedelju je desantni brod američke ratne mornarice „Fort Mekhenri“ u sastavu 22. Pomorske ekspedicione grupe prošao kroz Dardaneli u Crno more.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. milorad says:

  napašće krim, navodno ukrajina oslobadja okupiranu teritoriju, ili se bori protiv separatista itd.Ova grupa hijena sa zapada je jasno rekla da NIKADA (to nikada će biti sasvim diskutabilna izjava kad dobiju po ušima) neće priznati pripajanje krima rusiji, što znači da će napadati sve dok misle da imaju neke šanse da nešto urade.Kopeneni napad na krim je vrlo teška operacija, to su i nemci otkrili svojevremeno,a sasvim sam siguran da će već u prvim danima rusi potopiti sve što pluta u crom moru a nema rusku zastavu.Posle tih uvodnih operacija, situacija će eskalirati na globalnom nivou, ili će se čopor povući, to još nije sasvim jasno pošto taj napad može da bude opipavanje ruske rešenosti na borbu, što je prilično blesav potez jer su im rusi već vrlo jasno rekli koliko su rešeni da brane svoju OTADŽBINU.Ali NATO je prilično paraplegičan oduvek bio, pa videćemo šta će zaključiti posle prve razmene plotuna.Nakupili su prilično jaku grupu plaćenika uz rusku granicu, ima tu svih i svakakvih džihadista, profesionalaca, stranih spcijalaca i normalno regularna ukrajinska armija sa naci fanaticima koji če da služe kao topovsko meso i nasilno izvidjanje za pokušaje proboja specijalnih kampf grupa NATO.Toliko gomilanje je najava predstojećeg napada i mislim da je sada meteorologija tu najbitnija.

  • E.Lirsch says:

   "Ruska resenost" je ...Putin podvija rep. Bolje mu je da pregovara sa "zapadnim partnerima"... Sve ce taj da izda ako i Donbas. Valjda ceka da UKRO-nacisti sprovedu "Minski sporazum"... Putim je jajara. U prvih tri mandata je nesto korisno i uradio. U ovom cetvrtom mandatu se vec sam posrao na sve sto je bilo dobro. Uzdam se samo u KGB-a da ga skloni. Inace ode rusija pod vlast pete i seste kolone.

  • Miraš says:

   Praviće nove provokacije u crnomorskoj areni kod Kerčkog prolaza. Prvi na potezu najverovatnije će biti Ukrajinski brodovi, a onda da li bi im se nekako mogli pridružili drugi NATO brodovi tada prisutni u Crnom moru? Medjutim da bi prišli Kerču i oni bi morali da najave prolazak svojih brodova ruskim službama. Još je važnije da Rusija uopšte ne mora da odobri prolazak ratnim brodovima trećih zemalja. Dakle ruske pogranične i priobalske službe kod Kerča u svojoj priobaskoj zoni od 12 milja zaustavljaće i brodove NATO zemalja. A kapetani tih NATO brodova smatraće tada da se nalaze na teritoriji Ukrajine i da su suvišne tu prisutne ruske pogranične službe. Otprilike tako nekako će zakuvavati.

  • Slobodanka says:

   Vladimir Vыsockiй - Počemu aborigenы sъeli Kuka - pronađite ovu pesmu na internetu i odlušajte taj glas. "Ne hvataйtesь za čužie talii, Vыrvavšisь iz ruk svoih podrug. Vspomnite, kak k beregam Avstralii, Podplыval pokoйnый nыne Kuk. Kak v kružok, usevšisь pod azalii, Poedom s voshoda do zari, Eli v эtoй solnečnoй Avstralii Druga družku zlыe dikari. No počemu aborigenы sъeli Kuka? Za čto - neяsno, - molčit nauka. Mne predstavlяetsя sovsem prostaя štuka: Hoteli kušatь - i sъeli Kuka. Estь variant, čto ihniй voždь - bolьšaя buka, - Kričal, čto očenь vkusnый kok na sudne Kuka. Ošibka vыšla - vot o čem molčit nauka, - Hoteli koka, a sъeli Kuka. I vovse ne bыlo podvoha ili trюka, Vošli bez stuka, počti bez zvuka, Pustili v deйstvie dubinku iz bambuka - Tюk!- prяmo v temя - i netu Kuka. No estь, odnako že, eщe predpoloženьe, Čto Kuka sъeli iz bolьšogo uvaženья. Čto vseh… ....... No, zašto su aboridžini pojeli Kuka? Zašto - nejasno je - ćuti nauka. No meni se čini sasvim obična stvar: Hteli su da jedu i pojeli su Kuka. Postoji i varijanta da njihov vođa - velika buka - Vikao je da postoji veoma ukusan kuk (=kuvar -engleski) na brodu Kuka. Greška se desila - eto o čemu ćuti nauka - Hteli su kuka (kuvara) a pojeli su Kuka. Ušli su bez podvale ili trika, skoro bešumno pustili su strelu od bambusa, Ćuk! - pravo u teme - i nema Kuka. Postoji uz to još pretpostavka Da Kuka su pojeli uz visoko poštovanje. ....

  • Slobodanka says:

   Malo teže će napasti Krim. Zar ste zaboravili šta se desilo u aprilu 2014 godine isto na Crnom moru. Čitavih 90 minuta američki razarač Donald Kuk bio je elektronski paralizovan a tokom tog vremena ruski avion Suhoj Su-24 izvršio je 12 preleta kao simulaciju bombardovanja razarača. Uzrok paralize svih elektronskih uređaja na razaraču bio je ruski sistem za elektronsko ratovanje. Postoji još jedna mogućnost. Ako krenu bez dozvole prema Kerčkom prolazu da bi na silu stigli u Azovsko more Rusima je tada na raspolaganju postavljanje kao prepreke nekog starog i glomaznog broda te brod agresor ili će se sudariti ili će se nasukati u azovskom plićaku.

 2. Budi Bog s nama says:

  Šta!!! Pa valjda Crnim morem dominira ruska flotila, a Nesebar? A letovanja na Crnom moru nas nedužnih i antipolitičkih napaćenih ljudi, baš sada su našli još i to da nam pokvare?

 3. A akoM says:

  Kroz maglu sjećanja na školu,čini mi se da su oko Krima Zapadnjaci već ratovali protiv Rusa prije cca 150 godina,pa je prava šteta da opet ne pokušaju!Baš bi bilo smiješno da su Rusi ovaj put u boljoj formi i da ih zašamaraju čak i iza ušiju!Da i gordi Albion konačno malo ozbiljnije promisli o NWO!Inače će gurati i uspostaviti sadašnji plan,genocidni i robovlasnički!

  • Miraš says:

   Krimski rat 1853-1856 godine. Vodio se između Rusije i alijanse koju su sačinjavale Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Osmansko carstvo i italijanska Kraljevina Pijemont.

 4. A akoM says:

  ...iako ne vjerujem da je USA-Zapad toliko glup da za početak ratuje protiv Rusije u Ukrajini,kad mu više paše Sirija!Ali će žestoko blefirati pa može popušiti Rusku navlakušu ili oklijevanje i direktno se umiješati u Krim i Ukrajinu,što bi me iznenadilo!

 5. Miraš says:

  U boljem slučaju kao i dosad samo dolivaju ulje na vatru. „Ne vidim zašto bi NATO išao na provokacije i, u principu, NATO neće nikoga provocirati, a pre svega Rusiju“, istakao je Vadim Pristajko šef ukrajinske misije pri NATO-u. Tačno je rekao toliko koliko je rekao, ali je prećutao bitan deo. NATO neće biti taj koji će provocirati Rusiju u Crnom moru, nego tu provokaciju će najpre odraditi Ukrajina. Ukrajina će napraviti veću provokaciju nego prošli put, taman dovoljnu da bude objavljen rat Ukrajina-Rusija. Brodovi NATO država koji paradiraju kroz Crno more moguće je da baš čekaju da se to dogodi, naravno sve bi bilo unapred dogovoreno sa Ukrajinom. Zatim po pravilima konvencije iz Montrea ratni brodovi zaraćenih strana dobijaju zabranu da napuštaju Crno more kroz Bosfor i Dardanele. Ako to ne odradi Turska koja je za to zadužena, tu su brodovi NATO zemalja. Za Ukrajinu i ne predstavlja probem da njeni ratni brodovu dobiju takvu zabranu jer ona nema značajnu flotu, ima tek nekoliko ratnih brodova. Ali za Rusiju ovo bi bio ozbiljan problem jer kako bi njeni ratni brodovi stizali do Egeja i dalje do sirijskih obala Sredozemnog mora. Da tako nešto planiraju otkrili su se prošli put zahvaljujući zna se kome - uvek glupavim Ukrajincima. Naime prošli put nakon provokacije kod Kerčkog prolaza Ukrajina je objavila RATNO STANJE. Tako objavljeno ratno stanje smatra se unutrašnjim pitanjem Ukrajine i još uvek ne znači da je ta država u ratu. Da bi država bila u ratu mora da objavi rat drugoj državi. Ukrajinske vlasti su zatim nameravale da upute zahtev Turskoj koja je ovlašćeni kontrolor Bosforskog prolaza da zabrani prolaz ruskim ratnim brodovima kroz Bosfor na osnovu odredaba Konvencije iz Montrea. Da bi ostvarili tako visok cilj Ukrajinci moraju da objave rat Rusiji. Bitno je ovo da kada je napravljena provokacija 25. novembra kod Kerčkog prolaza tada je Zapad unapred bio obavešten o provokaciji, a pojedine zapadne zemlje učestvovale su u pripremi tog incidenta.

 6. Miraš says:

  SILOM bi da nauče Rusiju DA JE KRIM SAMO UKRAJINSKI ovi holandski, američki, i ranije britanski i drugi NATO brodovi. Još uvek su u toj fazi, prilično kasne u mentalnom razvoju. Ukrajinske vlasti su isto tako problem. Kao prvo ne uvažavaju Krimski referendum iz marta 2014 godine i da Krim pripada Rusiji, onda tako za njih granica prema Rusiji na Krimu nije tu gde jeste nego ZAMIŠLJAJU DA malo je istočnije od Kerča prema susednom Tamanskom poluostrvu tj. tamo gde je nekad bila. Zatim u sledećem koraku ne bi ni da poštuju proceduru prolaska ratnih brodova kroz Kerčki prolaz. Dnevno više od 100 brodova, trgovačkih i ratnih, prolazi kroz ovaj prolaz, a to znači da bez obzira ko vrši kontrolu da neko svim tim brodovima mora odrediti raspored prolaska da ne bi došlo do njihovih međusobnih sudara. .... Iz Porošenkovih i drugih ukrajinskih izjava vidi se da oni normalan rad službi Rusije na kontroli prolaska brodova i rad pograničnih službi Rusije smatraju čak aktom agresije - ratom. Kijev nije podneo zahtev za prolazak tri ukrajinska ratna broda kroz Kerčki prolaz tako da 25.11.2018.godine ta tri broda nisu ni uključena u redosled prolazaka kroz Kerčki prolaz. Brodovi su opasno manevrisali više od 5 sati nepoštujući zakonske propise ruskih vlasti. UKRAJINA TVRDOGLAVO PONAVLJA JEDNO TE ISTO - DA JE KERČKI PROLAZ NJIHOVA UKRAJINSKA TERITORIJA TE DA NISU DUŽNI NIKOM DA NAJAVLJUJU PROLAZ SVOJIH RATNIH BRODOVA KROZ KERČKI PROLAZ. Međutim i da jeste Kerčki prolaz kao nekad pod ukrajinskom kontrolom morali bi da najave prolaz svojih ratnih brodova zbog ostalih brodova da ne bi došlo do sudara. NAJVEROVTNIJE I UBUDUĆE KAD IH POGRANIČNE SLUŽBE RUSIJE BUDU ZAUSTAVLJALE ZBOG NENAJAVLJENOG PROLASKA BRODOVA IZ KIJEVA ĆE TO SMATRATI AKTOM RUSKE AGRESIJE. NAKON NOVE UKRAJINSKE PROVOKACIJE DA LI BI SE TADA UKLJUČILI I PRISUTNI NATO BRODOVI U CRNOM MORU. IZGLEDA DA TO SPREMAJU.

 7. Miraš says:

  "Rusija je napala ukrajinski brod koji je mirno putovao ka ukrajinskoj luci. Rusija je zaplenila brod i posadu i onda okrivila Ukrajinu za provokaciju???", objavio je Kurt Voker specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu 26.11.2018. godine na svom nalogu na Tviteru. Ovo su pisali 12.12.2018. NJUJORK - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je zapadne zemlje da zauzmu oštriji stav protiv Rusije u trenutku kada eskaliraju tenzije između dva regionalna rivala, a ujedno je ruskom predsjedniku Vladimiru Putin poručio da nedavni događaj u Kerčkom moreuzu predstavlja "akt agresije". "Gospodine Putinu, ovo je rat, ovo nije šala, nije incident i nije kriza, jer su vaše regularne snage pod ruskom zastavom napale ukrajinske vojne brodove u međunarodnom ratu", rekao je Porošenko u intervjuu za američki Foks njuz. Porošenko je istakao da bi želio da vidi značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gdje su ruske snage krajem novembra otvorile vatru i zaplenile tri broda ukrajinske mornarice i uhapsile 24 mornara, pod optužbama da su povredili rusku državnu granicu u Kerčkom moreuzu. Ukrajinski predsjednik je reagovanja u svijetu na taj događaj ocijenio kao "prilično snažna", ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

 8. A akoM says:

  U svakom slučaju,ako NATO flota prva ispuca svoj plotun na Ruse na Krimu ili u Ukrajini,nanijeti će im tamo veliku štetu i nakon toga biti vrlo vjerovatno cijela potopljena od Rusa,pa nek svak zbraja svoju štetu,a najlošije će proći Ukrajina!A možda i još neke okolne zemlje koje će pružati logističku itd.podršku NATO floti!Ako USA-NATO započne tu rundu,vjerovatno će završiti tako,pa ne vjerujem ni da će je započeti,osim ako su spremni i na drugu itd.rundu,odnosno na cijeli profesionalni meč od 15 rundi,na sve ili ništa,za titulu Gospodara Svijeta!A tada jao svima nama jer taj dugotrajni i strašni rat će vrlo malo običnih ljudi preživjeti,a što i jest jedan od glavnih ciljeva tog projekta!Ali dobro u svemu tome jest da će pobijediti Treći Projekt,Nova Ideja i Moć koja će se tek pojaviti!Nadam se!

 9. CikaKure says:

  Kontrola-Kontrola-Zaje...ja zar iko veruje da se nesto desava da se pre toga nije izracunalo na digitron sta dajem sat dobijam. Niko od zapadnih hijena neca da krene prvi nego ce da laju i da cekaju neku gresku Rusije. naravno nebi bio siguran da ce se neki skori sukob desiti nego ovo su sve izvidjanja i posle toga dolaze proracuni da se izracunaju moguce sanse. To i Rusi znaju medjutim nemaju strategijsku mogucnost da se trenutno opiru posto su u toj posiciji skoro zaokruzeni pogledajte kartu. Jedina mogucnost strategijske podrske bi bila za njih Turska. Ali kod Turaka se nikad nezna koliko im je dosta i koliki kolac je potreban da se zasite. Iz tog razloga rusija pokusava da pridobije Tursku energetskim opskrbljivanjem i vojnom saradnjom. Dapako to nije nimalo lako. Nikad se nezna kako i u kojoj brzini ce ti odnosi nositi neki stabilni stub Alijanse. Ali kako izgleda Rusija ce sve vise davati Turcima mogucnost expanzije, dabi kako tako makar njihovu neutralnost dobili sto im je od vaznosti. Inace Crno More braco je njima na meti zbog gasovoda a ne zbog KRIMA. Krim samo osigurava jednim delom gasovod i to je to. Oni zele da ugase zarade Rusiji. Tako misle hijene da se nebi sama povredila pri lovu ona zeli da zrtva CRKNE te u tom lezi zec. Iz gasovoda i razmene medjusobne valute Rusije i Turske se povecava bijaznost da zapad gubi uticaj u Monetarnom ratu polako to njih pece i to im je nocna mor da izvinete na recniku J..E se njima za Krim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *