Na Kapitol Hilu; karađorđeva šnicla, pihtije, proja, sarma, hajdučki ćevap…

Na Kapitol Hilu; karađorđeva šnicla, pihtije, proja, sarma, hajdučki ćevap…

15 marta 2013

balkanCuisineAmbarŽitelji Vašingtona, političari, biznismeni, lobisti, turisti imaju priliku da uživaju u jelima u kojima su svojevremeno uživali Josip Broz Tito i Slobodan Milošević!

Ovim tekstom ugledni američki list „Vašington post“ najavio je novi restoran „Ambar“ u glavnom gradu SAD. Novinar Tim Karman je napisao da „Ambar“ nije jedini restoran balkanske kuhinje u Vašingtonu, ali da je najoriginalniji, jer se u njemu nude „domaći tek pečeni hleb i pogača, ćevapčići, pljeskavice, srpska rakija i vina i posebna pita zvana gibanica“.

Vlasnici restorana „Ambar“ sa srpskom kuhinjom u samom centru Vašingtona, pored čuvenog Kapitol hila i Kongresne biblioteke, jesu Ričard Sandoval i Kaz Okoči, koji imaju dva ugostiteljska lanca „Masa 14“ i „El sentro“ sa 30 objekata širom SAD. Oni su prošle godine, na gastronomskoj turneji po Srbiji, otkrili tajne naše kuhinje.

Suvlasnik restorana je Ivan Iričanin iz Trstenika, koji od 2005. godine traži dobar posao po Americi.

Iričanin je profesor fizičkog i rukometaš, ali je u Vašingtonu radio kao konobar i menadžer u restoranima i poželeo da ima svoj srpski kutak sa bakinim jelima i očevim pićima.

Tokom posete Beogradu sasvim slučajno sreo je kuvara Bojana Bočvarova, koji je u svom restoranu „Mala fabrika ukusa“ na Vračaru servirao srpska jela kao ukusne zalogaje na malim tanjirima.

– Odlučio sam da krenem sa malim tanjirima kako bi američki gosti probali više ukusa i pronašli ono što im se sviđa. Ubedio sam partnere iz kompanije Ričarda Sandovala da se upuste u posao sa srpskom kuhinjom i balkanskom hranom u Vašingtonu.

I doveo Bojana Bočvarova da sastavi prvi jelovnik – objašnjava Iričanin kako je rođen „Ambar“.

ambar-Restaurant01Restoran je opremila srpska arhitektonska firma „Atelje AL“, koja ga je predstavila kao kombinaciju salaša, špajza sa teglama punim turšije i male menze.

Kako se mladi Trsteničanin nije školovao za kuvara, prve recepte jela u njegovom restoranu obezbedila je 70-godišnja Milka Žukić, koja je bila lični kuvar Josipa Broza i Slobodan Miloševića. Na jelovniku se tako našlo i pečeno prase, omiljeno jelo i Tita i Slobe.

– Kada su se Iričaninu pridružili šef kuhinje Bojan Bočvarov, majstor za peciva i kolače Danilo Bucan i kuvar soseva Ivan Živković promocija srpske kuhinje u Vašingtonu je mogla da počne.

Na jelovniku su se našli srpska gibanica, popara, proja, sarma, hajdučki ćevap, karađorđeva šnicla, ali i lički kupus, šopska salata, pita bundevara, pihtije i krvavice.

Da bi Amerikanci bolje shvatili o kakvim je jelima reč, sve porcije su fotografisane i predstavljene kao male umetničke slike sa povrćem, mesom i voćem.

Najveće gužve u „Ambaru“ nastaju radnim danom, kada se zaposleni iz Kongresa, vladinih ministarstava, biblioteke i prestoničkih virmi, sjure na ručak.

U PLANU ČITAV LANAC RESTORANA

Restoran „Ambar“ je otvoren u januaru i već je dobio nekoliko vrlo dobrih kritika u dnevnom listu „Vašington post“ i od svojih gostiju iz srca Amerike. Američki vlasnici zato razmišljaju da otvore još jedan „Ambar“, a u budućnosti i čitav lanac restorana sa srpskom kuhinjom.

(M. Lopušina – Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *