Kako će „Podesta“ braniti Miškoviće

Kako će „Podesta“ braniti Miškoviće

18 februara 2013

Kao što je moglo da se očekuje Miroslav Mišković je, uz domaće, srpske advokate, angažovao i „strani faktor“ da ga, kako je god to moguće, odbrani i zaštiti od optužbi koje mu srpsko tužilaštvo stavlja na teret. Te optužbe bi uskoro trebalo da se nađu na formalnom papiru, optužnici, a oni koji imaju uvida u proces koji se vodi protiv Miroslava i Marka Miškovića, tvrde da vlasnik „Delte“ ima mnogo razloga za brigu. Stoga je najbogatiji Srbin, doskora najuticajniji čovek u Srbiji, angažovao jednu od najboljih lobističkih kompanija na svetu, čuivenu američku „Podesta grupu“ da ga brani, odnosno, lobira za njega.

Ovu informaciju potvrdio je i Vladimir Božović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, i visoki funkcioner Srpske napredne stranke. Božović tvrdi da je tu informaciju dobio prilikom nedavnog boravka u Americi, te da je svestan uticaja „Podesta grupe“.

Šta ovo može da znači u praksi? Kolike su i kakve mogućnosti „Podesta grupe“?

Marko i MiroslavSama odluka da se angažuje „Podesta“ nagoveštava strategiju koju će Mišković primenjivati u odbrani, čak pre nego što dođe do suđenja, kako bi izvršio pritisak na vlasti u Beogradu, pre svih na Dačića i Vučića, a sve sa ciljem da se odustane od nekih već utvrđenih polazišta u optužnici.

„Podesta grupu“ osnovali su braća Džon i Toni Podesta, 1988. godine. Vodili su mnoge političke kampanje, uključujući i predsedničku kampanju za Bila Klintona. U političkom i poslovnom smislu „Podesta grupa“, posebno Toni Podesta (rođen 1943. godine) blisko su vezani za Demokratsku stranku, sa veoma jakim vezama u kabinetu predsednika Obame. Trenutno su snažno angažovani na promociji državnih interesa Egipta u Americi. Inače,

Podeste portiču iz italijansko-grčke porodice, otac im je rođen u Italiji a majka ima grčko poreklo.

Može se realno očekivati da „Podesta grupa“ pritvaranje Miškovića i optužnicu koja sledi, pokuša da prikaže kao obračun na političkom nivou, odnosno, da sadašnju Vladu Srbije u američkoj javnosti, tamo odakle može da dođe zaštita za Miškovića, predstavi kao revanšiste čiji je cilj da se obračunaju sa ekonomski snažnim ljudima iz vremena predsednikovanja Borisa Tadića.

Prema saznanjima „Intermagazina“ u Beograd je već doputovala tročlana ekipa „Podesta grupe“ sa ciljem da sakupi što više informacija koje bi mogle da koriste u odbrani Miškovića, tačnije, u lobiranju pred uticajnim krugovima Amerike da ovi izvrše pritisak na srpske političare a preko njih na pravosudne organe.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sava Mala says:

    Živim povremeno u Americi i znam za ovu lobističku kuću. Izuzetno su moćni. Ovakva vrsta usluge, posebno ljudima kakav je Mišković, nije ispod 15 miliona dolara. Možda i više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *