НА KОРАK ОД ОРУЖАНОГ KОНФЛИKТА! Ердоган би у Либији могао да уђе у KРВАВИ СУKОБ са Русијом?

NA KORAK OD ORUŽANOG KONFLIKTA! Erdogan bi u Libiji mogao da uđe u KRVAVI SUKOB sa Rusijom?

14 decembra 2019

Turska bi mogla da pošalje vojsku u Libiju ako tamošnja vlada koju podržavaju UN zatraži pomoć, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukazujući na to da su ruski privatni vojnici već aktivni u ratom razorenoj zemlji.

Ako bi Turska poslala trupe u Libiju bio bi veoma moguć sukob sa ruskom vojskom bliskom Kremlju.Međunarodno priznata vlada Libije (GNA) saopštila je prošle nedelje da planira da se suprotstavi Rusiji zbog oko 800 ruskih boraca privatne vojske koji podržavaju pobunjenike koje predvodi Kalifa Haftar.

GNA i njen ključni saveznik Turska prošlog meseca su potpisali prošireni sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji i sporazum o bušenju nalazišta prirodnog gasa na istoku Sredozemlja.

– Kada govorimo o slanju trupa, znate da u Libiji već postoji bezbednosna kompanija iz Rusije koja se zove „Vagner“. Ako Libija zatraži isto od nas, pogotovo otkad smo potpisali ovaj sporazum o vojnoj bezbednosti, poslaćemo onoliko osoblja koliko možemo – rekao je Erdogan u utorak.

Libijska vlada podržana od strane UN „pozdravlja svu međunarodnu podršku“, rekao je njen zvaničnik Mohamed Ali Abdulah.

Erdogan je rekao da slanje turskih trupa u Libiju neće prekršiti UN-ov embargo na slanje oružja u tu zemlju.

– U slučaju da takav poziv dođe, Turska će odlučiti koju će inicijativu ovde preduzeti. Nećemo tražiti ničiju dozvolu za to – rekao je.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su o Libiji telefonom u sredu, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Detalji o tom razgovoru biće objavljeni, rekao je Kremlj, ali nije rekao kada.

Putin i Erdogan trebalo bi da se sastanu 8. januara.

Sile odane Kalifi Haftaru, komandantu Libijske nacionalne armije (LNA) ovog proleća pokrenule su ofanzivu kako bi zauzele Tripoli. Pomoć ruskih vojnika omogućila je Haftarovim silama da izađu iz zaleđa i zauzmu neke od ključnih pozicija blizu samog Tripolija tokom vikenda.Haftar je u četvrtak najavio „odlučujuću bitku“ za zauzimanje Tripolija koja će početi što pre.

– Došao je krajnji trenutak za široki i totalni napad koji očekuje svaki slobodni i iskreni Libijac. Danas, mi najavljujemo odlučujući bitku i napredovanje prema srci prestonice kako bi smo je oslobodili – rekao je Haftar.

Erdogan je rekao da se plaši „nove Sirije“.

– Što se tiče pitanja Haftara, ne želim da ono izrodi novu Siriju u odnosima s Rusijom. Verujem da će i Rusija preispitati svoj postojeći stav prema Haftaru. On je odmetnik, pa tako svaka podrška njemu postaje nezakonita – rekao je Erdogan u intervjuu turskoj državnoj televiziji.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Erdogan hoda po rubu,a nema dovoljnog pokrića za to!Zaigrao se,prekombinirao,kao Šeki nekada koji je onda izgubio loptu!Ali,ovdje je ulog puno veći!Pa kad blef više ne bude dovoljan,pobijedit će onaj koji ima jače karte,a koje će jednog trena morati biti bačene na stol,jer je ulog prevelik!

 2. E.Lirsch says:

  I tu ce "car" da podvije rep inace nema nista ni od "TURSKOG TOKA" On potpuno zavisi od prodaje gasa i njega je lako uceniti. Osim Toga rado pregovara sa "zapadnim partnerima". I Libija ce da iskrvari kao i Sirija. Rat vodi Asad vec punih osam godina i sat iammo sad? Asadu americki smrdljivci otimaju naftu Izrael baca bombe kad god mu se prohte a "car" sa jakim vpojnim bazama cuva granice rusije i gardi gasne koridore. Jadni su prijatelji i rusije i kine.

  • Žarko says:

   Još su jadniji oni koji misle da će Rusiju da okupiraju i koriste njene resurse. Pozdrav g E. Lirsch.

  • Žarko says:

   A Car je "Car" i mnogo mu se može... :) :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *