Na Kosovu 44 pripadnika OVK izvršili samoubistvo

Na Kosovu 44 pripadnika OVK izvršili samoubistvo

7 маја 2013

uck-memorial-sharr-1_JPGFenomen samoubistava vojnika OVK u vreme “mira” dogurao je na 44 od kraja rata. Ovaj problem je izneo zamenik Demokratske partije Kosova Bekim Hakhiu, koga veoma zabrinjava povećanje broja samoubistava od 1999. naovamo.

Šef Saveta za zaštitu prava OVK Dževdet Cerić ističe od završetka rata nisu za ozbiljno uzimani ovi podaci uprkos očiglednom problemu, piše prištinski Zeri.

– Poslednji slučaj samoubistva je bio u Dragašu. Više puta sam isticao ovo pitanje, jer nam stalno stižu poruke da će ratni veterani izvršiti samoubistvo. Međutim, niko se nije bavio ovim problemom, niko se nije pitao ko su ti koji šalju poruke – kaže razočarani Cerić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje koliko je ovaj problem veliki.

– Institucije gotovo ništa u tom pravcu nisu uradile. Ovo je crno ogledalo politike. Državne i društvene institucije Kosova, koje nose moralnu odgovornost, kao i pravnu i ustavnu, ne uspevaju da podrže bivše vojnike OVK  – poručuje Cerić.

On smatra da će se, ukoliko niko ne preduzme konkretne korake u tom pravcu, ovaj fenomen i dalje nastaviti.

– Ali jedna stvar koju mogu da vam kažem je da to ne ide napred – zaključuje Cerić.

Bivši predsednik OVK izvršio samoubistvo

Direktor Kancelarije za sudsku medicinu Ministarstva pravde samoproklamovanog Kosova Arsim Grdžaliju izjavio je da je autopsija tela predsednika upravnog odbora Kosovske agencije za privatizaciju Dina Asanaja pokazala da je on izvršio samoubistvo.

Grdžaliju je rekao da je ekipa kosovskih i međunarodnih stručnjaka koji su obavili obdukciju, kojoj su prisustvovali i glavni okružni tužilac u Prištini i tužilac Euleksa, nedvodmisleno utrvdila da se radi u samoubistvu.

Grdžaliju je rekao da je na telu Asanaja bilo 11 uboda nožem od kojih su jedan ubod u pluća i jedan u srce izazvali smrt. Ostali ubodi, prema njegovim rečima, predstavljaju lakše telesne povrede. On je rekao da je u dosadašnjoj praksi viđao slučajeve da su ljudi koji su izvršili samoubistvo sebi nanosili više od 15 uboda nožem.

Asanaj je uoči i tokom rata na Kosovu bio predstavnik bivše OVK za SAD, radio je na prikupljanju albanskih dobrovoljaca za rat na Kosovu i finansijskih sredstava među albanskom dijasporom u Americi. Bio je savetnik premijera Kosova Hašima Tačija u vreme neposredno posle rata, dok je funkcionisala privremena vlada Kosova 1999. godine.

(Vestinet.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u