Na Kosovu jedni obučavali OVK, a drugi branili Srbe

Na Kosovu jedni obučavali OVK, a drugi branili Srbe

15 avgusta 2013

OVKPre bombardovanja 1999. francuska kontraobaveštajna služba obučavala je pripadnike OVK, a vrh francuske vojske o tome ništa nije znao, tvrdi francuski novinar Pjer Pean, autor knjige „Kosovo – ’pravedni’ rat za mafijašku državu“.

– Kontraobaveštajna služba koja deluje van granica Francuske obučavala je pripadnike OVK, ali vojna obaveštajna služba bila je prosrpski orijentisana. Kontraobaveštajna služba je bila zadužena za Hašima Tačija. U isto vreme, Generalštab vojske, koji nije na toj liniji, prećutno čuva prosrpske tradicije, što neće direktno pokazivati, ali će se ogledati u striktnom pridržavanju Kumanovskog sporazuma i neutralnoj primeni Rezolucije 1244 UN – navodi Pean.

On je otkrio i da su Francuzi i Britanci na Kosovu zamalo pucali jedni na druge. Sukob je bio u primeni Rezolucije UN 1244:

– Po anglosaksonskom tumačenju, kad bi Albanci iz OVK ubijali – to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe. Dakle, na terenu su se Anglosaksonci potpuno drugačije ponašali nego Francuzi. Pukovnik Logar, koji je u to vreme bio komandant specijalnih snaga, zapretio je da će pucati na britanske specijalne snage.

Francuski vojnici primenjivali su na neutralan način Rezoluciju UN 1244. U Dečanima je poginulo 10-15 pripadnika OVK:

– To je bila doslovna primena Rezolucije 1244, dok je anglosaksonska primena od samog početka bila u kontekstu buduće nezavisnosti Kosova – smatra Pean.

U to vreme svetske obaveštajne službe su gledale da na Kosovu ostvare svoje interese. Ali stranci su bili više prisutni zbog prikupljanja informacija o našoj vojsci nego zbog direktne obuke OVK, kaže general Aleksandar Dimitrijević, u to vreme načelnik Uprave bezbednosti VJ:

– Imali smo saznanja o aktivnostima nekih drugih službi, ali ne i da francuski kontraobaveštajci obučavaju OVK. Imali smo informacije i o kampovima za obuku OVK u Albaniji i švercu oružja, dok su pripadnici DB pratili dotok novca iz inostranstva. Naši vojni obaveštajci su pratili i presecali takve aktivnosti i davali informacije vojsci.

Vojska je plenila tovare i tovare ilegalne municije, a dosta „pitomaca“ OVK je stradalo u noćnim pokušajima da ilegalno pređu albansku granicu. U tim kampovima čekali su ih instruktori, a moguće je da je među njima bilo i Francuza. Od stranih službi najaktivniju ulogu imali su Amerikanci i Britanci, ali, po rečima poslanika Milovana Drecuna, i Nemci.

– NATO je učestvovao u reformi albanske vojske, a ona je direktno pomagala, obučavala i davala logistiku pripadnicima OVK – kaže Drecun. – Pripadnici NATO, među kojima je bilo i Francuza, sigurno su preko albanske vojske i policije posredno pomagali OVK, a i direktno.

On navodi i primere puškaranja naših vojnika i NATO izviđača na granici sa Makedonijom 1998. Najveći kamp za obuku budućih šiptarskih boraca bio je u selu Vicidolj, kod Tropoje, na porodičnom imanju bivšeg albanskog premijera Salija Beriše. Ali logora je bilo duž cele granice.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *