НА КОСОВУ КАСАПИЛИ, КЛАЛИ, СИЛОВАЛИ… Др Зоран Станковић о злочинима Харадинаја

NA KOSOVU KASAPILI, KLALI, SILOVALI… Dr Zoran Stanković o zločinima Haradinaja

12 februara 2017

page

O zločinima Ramuša Haradinaja i njegovih jedinica podaci se prikupljaju od 1994, a najstrašniji su činjeni 1998. i 1999, među kojima su svirepa ubistva i silovanja albanskih žena.

Doktor Zoran Stanković, sada predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koji je devedesetih bio šef Komisije za ispitivanje zločina, pružio je „Blicu“ na uvid dokumentaciju o tri ubistva; majke i ćerke Albanke, i srpskog policajca.

Pretučene i silovane

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke LJ. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano „srpske kurve“. Obdukciju je obavio albanski doktor M. R. koji, prema rečima dr Stankovića, i danas živi u Prištini. Obe su ubijene iz blizine hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave zbog koje se gušila.

Majka je stravično pretučena, tako što je većina tela u modrim podlivima, naročito po leđima i nogama sa zadnje strane. Obducent je zaključio da su te povrede nastale zamahivanjem teškog tupog predmeta. Ćerka je pre smrti višestruko silovana, a takođe ima više povreda po telu i licu. Pretpostavlja se da su žene mučene i ubijene pored puta, gde su tela i zatečena.

Masakrirani policajac

U isto vreme, sredinom avgusta 1998, pronađeno je masakrirano telo srpskog policajca S. P., koga su, kako se sumnja, zarobili pripadnici OVK takođe pod direktnom komandom Haradinaja. Neki delovi tela nedostaju i oni su otkinuti žrtvi. Otkinuta je leva ruka iz ramena, izbijeno je levo oko, kao i levo uvo. Odsečen je vrh nosa i desna uvo, a sa nogu i tela na pojedinim mestima skinuta je koža i nanete su duboke rane. Na žrtvi je konstatovano više preloma glave, rebara, ključnih kosti… Zaključuje se da je policajac umro delom od razaranja moždanih tkiva nanesenih šiljkom i iskrvarenja od spoljašnjih i unutrašnjih rana. Bio je u uniformi i kod njega su pronađeni hemijska olovka, češalj i mala ikona.

Dr Stanković kaže da je državna komisija, čiji je bio predsednik tokom devedesetih godina prošlog veka, od početka rada Haškog tribunala slala dokaze.

– Sve dokaze koje imamo slali smo u Hag. Posle demokratskih promena 2001. tadašnji ministar pravde Vladan Batić je ponovo prikupio sve dokaze i poslao ih Tribunalu – objašnjava dr Stanković.

On navodi da bi bilo dobro da je u Francusku otputovala srpska delegacija koju bi predvodili ministri, a u njoj bi morali da budu stručnjaci tužioci, obducenti, istražne sudije…

Svedočenje Albanke

O zverstvima koja je lično počinio Haradinaj postoji svedočenje Albanke LJ. K., koje je „Blic“ već objavljivao. Ona je maja 1998. oteta sa grupom Albanki i Romkinja i odvedena u logor na planini Junik, blizu granice sa Albanijom. Čim su ušli u logor, videli su stravičan prizor. Dva masakrirana srpska policajca bila su vezana za drvo. Policajci su, kako je LJ. K. kasnije saznala, oteti u zasedi kod mesta Rastavica.

Sve žene su videle da su im bili odsečeni delovi tela i izvađene oči, a u rane im je stavljana so. Policajci su još bili živi i zbog strašnih bolova su jaukali. Prema rečima LJ. K., Haradinaj je tada prišao policajcima sa uključenom motorolom podešenom na frekvenciju srpske policije. Izvadio je nož i počeo da ih kolje. Prema svedočenju LJ. K., Haradinaj se, nakon što je ubio policajce, okrenuo otetim ženama. Vezao joj je ruke bodljikavom žicom, od čega i danas ima ožiljke, i silovao je. Istovremeno je nesrećnu ženu sekao po telu nožem kojim je ubio policajce. Još nekoliko žena iz te grupe Haradinaj je takođe silovao i mučio. LJ. K. je nakon nekoliko dana izvedena u grupi na streljanje, ali je uspela da pobegne i napusti Kosovo.

Inače, Haradinaj je u Hagu oslobođen za zločine iz 1998, a srpska država sada insistira na zločinima iz 1999. jer se komandant OVK za oblast Dukađini (Metohija) brani da mu je već suđeno za 1998. godinu.

Šokantne fotografije

„Blic“ je imao uvid u dokumentaciju o istrazi ubistva majke i ćerke, kao i srpskog policajca, ali iz poštovanja prema žrtvama nismo hteli da objavimo njihova puna imena.

Deo izveštaja su i veoma uznemirujuće fotografije sa lica mesta i sa obdukcije koje potvrđuju nalaze, a koje takođe nismo želeli sve da objavimo, već samo dve fotografije sa uviđaja.

Nestali dokazi

Zoran Stijović, nekadašnji pripadnik DB zadužen za Kosovo, rekao je ranije za “Blic” da su nestali prisluškivani razgovori vođa OVK koje je imao DB Srbije. Ti presretnuti razgovori nisu dostavljeni ni srpskom ni haškom tužilaštvu i njihova sudbina do danas nije poznata.

KOMENTARI2 komentara

  1. sergej says:

    Poznata Srbska izdaja pa zna se kako se mogu naći snimani razgovori u tim priodima ko je bio šef pođete od njih njihovi porodica pa da vidiš kako se peva i odmah ih pobiti jer će te uvek izdati!

  2. Kulak says:

    Rešiti problem albanskih lobista u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *