НА КОСОВУ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ, а онда ће ВОЈСКА СРБИЈЕ…

NA KOSOVU SE MOŽE DESITI VELIKI PREOKRET, a onda će VOJSKA SRBIJE…

18 juna 2020

(foto: mod.gov.rs)

Početkom juna predsednik Sjedinjenih Američkih Država najavio je povlačenje američkih trupa iz Nemačke. U toj zemlji je trenutno 34.500 američkih vojnika.

Najava o nameri povlačenja američkih trupa iz Nemačke i vremenski rok za to još su prilično nejasni, ali uklapaju se u obrazac frustracije predsednika SAD Donalda Trampa, posebno s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel.“To je izjavio politički analitičar američke organizacije Veća za demokratizaciju politike Kurt Basuener komentarišuči ovu Trampovu odluku.

Prema pisanju američkih medija, Tramp je naredio Pentagonu da do septembra smanji broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Time se očigledno ostvaruju pretnje, sada već bivšeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako ta zemlja ne poveća svoje izdatke za odbranu.

– Navodi se da je okidač bilo to što je Merkel odbila učestvovanje na samitu G-7, zbog stalne pandemije, što je bilo u suprotnosti s Trampovom željom za ‘ponovnim otvaranjem Amerike“. Čini se da je Tramp bio razdražen ovim činom Angele Merkel, možda posebno zbog toga što mu ona kao žena odbija ovakvu vrstu maltretiranja što u mnogome podseća na poteze predsednice Zastupničkog doma Nensi Pelosi – kazao je Basuener za portal Kliks.

Nadalje, Basuener navodi da se to takođe uklapa u spor velikih razmera na Balkanu između SAD i EU o pregovorima lažne države Kosova i Srbije, koji će biti održan u Vašingtonu 27. juna.

– Ričard Grenel, odlazeći američki ambasador u Nemačkoj i bivši vršilac dužnosti direktora za nacionalnu obaveštajnu službu, i dalje je specijalni izaslanik za Srbiju i njenu okupiranu pokrajinu. Iako tvrdi da će se sastanak usmeriti na ekonomiju, može se pretpostaviti da predlog ‘zamene zemlje’ koji su dali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lažni predsednik Hašim Tači, jednom kada su ga podržale prethodna šefica spoljne politike EU Federika Mogerini i američki savetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton – ostaje aktuelan. Činjenica da je Merkel bila najglasniji protivnik promena granica na Balkanu učinila je Berlin metom Grenela. Većina država članica složila se s njenim stavom, iako, nažalost, Nemačka nije vodila protivofanzivu unutar EU. Činjenica da je novi izaslanik EU za regiju Miroslav Lajčak ukazao i na to da su promene granica loša ideja, sigurno je takođe jedan činilac – smatra Basuener.Basuener kaže da su SAD nepouzdan saveznik sve dok je Tramp predsednik.

– Ovo u stvari i nije vest. Njegovo neprijateljstvo prema savezu bilo je evidentno za vreme njegovog predsedavanja SAD-om. Najava povlačenja trupa reciklira lažnu ideju da Nemačka ima zaostale obaveze prema SAD-u i NATO-u, iako ima budžet za obranu koji pada ispod praga od dva posto na koji su se članice NATO-a obavezale da će doći – rekao je Basuener.

On je govorio i o tome šta to znači za balkanske članice NATO-a kao što su Albanija, Crna Gora, a sada i Severna Makedonija i one zemlje koje se žele pridružiti, poput Bosne i Hercegovine i okupirane srpske pokrajine. Čak se priča i o tome da bi iz tih zemalja mogla da povuče vojsku, što bi moglo da dovede do rešenja problema vojnim putem.

– Teško da bi im ovo moglo dati više samopouzdanja. Predanost SAD-a Alijansi predstavlja okosnicu NATO-ove sposobnosti da održi mir na Balkanu – kaže Basuener.

– To daje veću premiju evropskim članicama NATO-a kako bi pokazale liderstvo u Alijansi – što bi trebalo da bude jedna od vrednosti, kao i kolektivna odbrana. Činjenica da i EU pokazuje nedostatak liderstva u potvrđivanju svojih vrednosti u odnosima s balkanskim narodima i vladama povećava ovaj problem. Sve to sa zadovoljstvom mogu posmatrati samo regionalne neliberalne vođe i geopolitički akteri. Što je zapadnjačka fragmentacija veća, oni imaju veći manevar i arbitražu. A Vučić je majstor u tome – poručuje analitičar Baseuner za Kliks.

(B92)

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Albanija, S.Makedonija, Crna Gora, pa čak i tkzv. Kosovo neka svi plate 2 posto SAD-u od svog BDP-a. Za koga SAD svojim trupama, čitaj svojim troškovima održava Kosovo*? Za Nemačku, tojest za EU predvodjenu Nemačkom. Neka onda Nemačka plati američke troškove na tkzv. Kosovu. Ako se kriza produbi Tramp će naći razlog zašto povlači američke snage sa Kosova.

 2. uddu says:

  Ne možemo mi njima ništa,pa i ako se amerikanci povlače sa Kosova.Samo će nam pokazati kažiprst i reći:no,no!Kosovo ne možemo povratiti preko noći,to mora biti dugotrajan i isplaniran proces.Kao što se jedna kuća ne može odjednom sagraditi,već polako,ciglu po ciglu.Tako i mi,prvo moramo deci još u školama ojačati svest o naciji i Bogu i o ljubavi prema tome,zatim steći što više prijatelja po svetu, a naročito one najvažnije države,majjače.prekinuti mržnju prema albancima kao narodu,pustiti ih da steknu poverenje u nas.Da ojačamo ekonomski da bi nas svi cenili još više,da podstičemo rađanje,da rođenje svake nove bebe u Srbiji bude veličanstveniji događaj od otvaranja smrdljivih fabrika guma i hemikalija.Sami će nam prići.Ratovima i mržnjom već smo više puta pokušavali i svi vidimo dokle nas je to dovelo.

 3. Zoran says:

  Pred izbore je sve moguce. :)

 4. evandjelist says:

  Amerikanci su održali Kosovo tako što su totalnom neaktivnošću dopustili konačno proterivanje Srba odande, po koja kuća odletela u vazduh, bila zapaljena, mladići ubijani, svakodnevno nestajanje Srba odande, a tek ove sankcije na severu Kosova su bez presedana. Srbija je više od pola veka hranila pokrajinu Kosovo i Metohija a oni sada nama sankcije na severu gde su ostali Srbi, Amerika im upućuje samo blagu notu upozorenja, to je kazna Srbima što čitav svet polako odustaje od priznavanja Kosova kao države? UČK je oslobodila Kosova republjik, amerikanci su im garancija njihove države svojom vojskom, i ako bi oni otišli UČK bi ponovo oživela prema medveđi, bujanovcu i preševu, a srpska vojska ne bi smela da brani svoju zemlju da nas ne bi opet bombardirali ne? Jedino ako Rusi pristanu da prave svoje baze tamo da bi očuvali jedva primetne Srbe na Kosovu. To će se rešiti tek o pravednom Božijem carstvu, krvnici će načisto nestati, a zemlju će naslediti pravednici, tako je zapisano i tako će i biti. Jer Bog jeste pravedan a svaki čovek je laža, a ko se pokaje i obrati u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu biće opravdan pred Bogom. Za Boga, narod i otadžbinu i Kralja nad kraljevima koji dolazi a to je pravedni Isus Hristos.

  • Cp6a says:

   "UČK je oslobodila Kosovo" i "UČK bi ponovo oživela prema Medveđi, Bujanovcu i Preševu". Brate, kol'ko imaš godina? Što ti njih toliko precenjuješ, a nas toliko podcenjuješ?

  • Milan says:

   Baš si mudrac. Razmišljaš strašjivo i zato zagovaraš opštu lenjost i pasivnost. Mi da ne radimo ama baš ništa, ni ono što možemo, a kralj nad kraljevima kad stigne, e on će sve poraditi što smo mi propustili. Ne funkcioniše to tako!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *