НА КОСОВУ СЕ ОДВИЈА НОВИ УЖАС: Потписан фатални споразум по читав регион, Београд позвао међународну заједницу да реагује!

NA KOSOVU SE ODVIJA NOVI UŽAS: Potpisan fatalni sporazum po čitav region, Beograd pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje!

3 decembra 2019

Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani. Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).

Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT-a i OST-a, a predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski, saopštio je KOSTT na svom sajtu.Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT, dodaje se u saopštenju.

Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT i ENTSO, prenosi B 92.

Povodom potpisivanja sporazuma, izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja naglasio je da je ovo istorijski sporazum za KOSTT, jer će on značiti izlazak KOSTT-a iz regulatornog područja Srbije (EMS).

„Potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om i početkom njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno smo izašli ispod kišobrana srpskog Regulatornog područja za EMS i postajemo deo Regulatornog bloka sa OPS Albanije“, rekao je Šalja.

Na vest o potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani između Kosovske elektromreže (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) reagovao je Beograd.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza, i da energetska velika Albanija nikada neće postojati.„Energetska velika Albanija postoji samo u fašističkim snovima pojedinih političara u Prištini. Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija, prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na KiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike“, saopštio je Đurić.

On ističe da je to je nesprovodivo na terenu, i mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga.

„Umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, koju je potpisala pre 2.415 dana“, naveo je Đurić.

(Alo)

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  A glupi Srbi se uvek cude i cvile, balave i kukumavce.

 2. Gardista says:

  To je trebalo spreciti a ne kukavi Djuric da sad kmeci i broji na prste dane.

 3. Gagi says:

  "Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema elektricne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT, dodaje se u saopštenju". A ONDA DjURIC IZJAVLJUJE: "mora da bude zaustavljeno od strane međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga". SVAKA DISKUSIJA JE SUVISNA.

 4. Gagi says:

  Sledeci korak je dogovor sa Evropskom zajednicom o prisvajanju Srpskih manastira radi nezavisnog delovanja. Eto nezavisnosti koja se odvija na nase oci, verbalno priznanje nije potrebno.

 5. Miki says:

  Nas u Srbiji derete za struju a njima ste je isporučivali džabe, pa sada i ceo sistem im dajete džabe uz tobož žalopojke kao da je ovaj narod totalno odlepio. Pa vi bre ni dve guske nebiste mogli sačuvati. Manite se Šiptara i ako neznate državu da sačuvate,kupite prnje i predajte četke i metle kojima mažete drveće u belo a puteve u crno, jer vaše je vreme davno isteklo. Prepustite upravljanje pametnima da se Srbija gradi kao u vreme 80-ih godina.

 6. Nika says:

  Koji je sad rezultat direktore? Davno je bio 5:0. Vidim da nisi zaboravio balavljenje o Zajednici srpskih opština, koja bi imala izvršna ovlašćenja Udruženja golubara? Zapamtio si i tačan broj dana od kad se Priština obavezala na njeno formiranje, što je inače karakteristika onog čiji si telal, samo je vaša nesreća što vam odavno niko ništa ne veruje. Još ste preko vaše "Srpske liste" (valja osim njih na KiM više nema Srba) zatražili ocenu ustavnosti odredbe Briselskog sporazuma o ZSO od Ustavnog suda Kosova, dajući i time dodatni legitimitet samoproglašenoj "Republici Kosovo" kako je vi nazvašte Briselskim sporazumom (sa zvezdicom u fusnosti). Ko im je dao međunarodni pozivni broj koji si ti nazvao "brojem geografske regije"? Ko je Briselskim sporazumom ukinuo sve Srpske institucije koje su još funkcionisale bar na severu KiM i intergisao ih u kosovski sistem (obrazovanje, pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu...... )? Nije li drugi telal davno izjavio da je stvaranje Velike Albanije nezaustavljiv proces? Pa zar niste stvorili Balkansku uniju, pitajući za to narod kao i za Briselski sporazum, sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kroz projekat "Mali Šengen", naravno pod pokroviteljstvom Soroša, a sve radi lakšeg protoka ljudi, robe i kapitala. Ljudi naviru kao mravi (uglavnom bez ikakvih dokumenata, a Albanci sa ličnom kartom, uz priznavanje diploma), roba uz carinu (koju vi nazivate taksom) takođe, a gde ima prometa robe tu ima i kapitala, samo što on neće završiti u džepovime sve siromašnijih građana Srbije, ali Srbija po toj "genijalnoj ideji" hoće završiti u Velikoj Albaniji. Meljite još, jer vam je većina birača zauzeta gledanjem razvrata u rijaliti emisijama, dok su oni najsposobniji odavno pobegli glavom bez obzira, što vam dobro služi za zamajavanje onih koji vam veruju da nam je nezaposlenost veća nego ikad.

  • ;))) says:

   BRAVO,nema se sta dodati,osim Njegosa:moje pleme snom mrtvijem spava...

  • Nika says:

   Greškom sam u poslednjem redu napisao "veća", umesto "manja". Izvinjavam se.

 7. Branko says:

  Tenkove bi poslao dole i nova četiri helikoptera da vidimo kako rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *