Na Krimu ruski politički front zapadnom Imperijalizmu?!

Na Krimu ruski politički front zapadnom Imperijalizmu?!

11 marta 2014

dragan-djogovicPiše: Dragan Đogović

Imperijalizam je star koliko i čovječanstvo, samo način na kakav nastaje i sebe opravdava mijenja se sa razvojem naroda. Poštovanje i akceptiranje postojanja nekog naroda uvijek je bilo relativno, u svakom slučaju nikada to nije bilo pitanje morala kada je riječ o tome kako Imperijalizam opravdati.

Za Imperijalizam starijeg doba i današnjice postojao je uvijek razlog. On se pravda različitim motivima. U suštini oni su uvijek bili lažni i licemjerni, a takvi su ostali i do danas.

Konstantno se radilo o tome da se vlastita moć proširi na druge sfere i stvori uticaj i pristup imovini i sirovinama drugih naroda da ih koristi za svoje potrebe.

Permamentno uvećavanje i upotreba vojne sile kao sredstvo ekonomske ekspanzije je glavna strategija svake aktuelne Vlasti američke administracije. Nagon za hegemonizmom uz vojnu dominaciju i intervencije širom svijeta, izgrađuje sve veći obim američkog globalnog Imperijalizma. Dokazi zato su prepoznatljivi u mnogim segmentima i vidljivi svakom racionalnom biću na ovoj planeti.

Na američkom plutajućem Imperijalističkom brodu, neminovno je prisustvo Velike Britanije individualno ili u sklopu Evropske Unije kao saveznika, naravno uvijek kada je u pitanju zajednički interes u podjeli ciljanog plijena.

Vojne intervencije SAD u nekadašnjoj Jugoslaviji zatim Srbiji, Iraku, Avganistanu i Libiji nisu ništa drugo nego klasično čisti Imperijalizam. Zvanična opravdanja svih tih vojnih akcija vođena pod akcentom “uspostavljanja demokratije državama, borba protiv terorizma i poštovanje međunarodnog prava naroda ” su apsolutno čista farsa, jer se radilo u stvari uvijek o mineralnim resurima i nalazištima sirove nafte.

Preskupo održavanje stacioniranih vojnih baza širom svijeta imaju svoju funkciju zastrašivanja, prezentacije vojne moći i kontrolnog obezbjeđenja crpljenja resura, iz kojih se kompenzuje nadoknada troškova njihovih postojanja.

Nikada u svojoj istorij SAD nije uradila nešto za neki narod iz pravih humanitarnih razloga, ukoliko nije postojao za njih ogroman komercijalni i politički interes.

Vješto kreiranom majdanskom imperijalističkom fintom SAD i EU preko pretežno radikalno desničarskih i neonacističkih ukrajinskih opozicionih snaga, srušila je ciljano legalnu demokratsku Ukrajinsku Vlast. Time je stvorena baza praktične primjene dugo teoretski planirane destabilizacije Ruske Federacije, koja je velika prepreka ekspanziji Imperijalizma preko Sibira na okolna Azijska područja.

Munjevita reakcija Rusije, koja je spoznala blagovremeno opasnost koja joj prijeti, dodatnim flegmatičnim tehničkim mjerama da osigura svoje vojne baze na Krimu ali i obezbjedi sigurnost svog ruskog stanovništva koji u njemu živi, izazvala je nekontrolisani bijes u Vašingtonu i Briselu.

Russia soldiers Crimea 2829df98jihovo uzajamno protivljenje ruskoj akciji uspostavljanja ponovnog ujedinja Krima sa maticom Rusijom, karakterizuje ciničnu političku dominaciju i primjenu duplih standarda kada je u pitanju međunarodno pravo na samoopredeljenje jednog naroda po povelji Ujedinjenih Nacija.

Njemačka se naravno ne obazire više na svoje ujedinjenje sa nekadašnjom DDR koje je užurbano sprovela padom berlinskog zida, bez sprovedenog demokratskog referenduma na obadvije strane, plašeći se negativnog glasačkog rezultata.

Namjera EU i SAD da uvede ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji uz kontest pretećeg zveckanja oružjem, dovelo bi cijeli svijet tom primjenom u globalni ekonomski haos, iz kojeg bi proizašle teške kontra produktivne konsenkvencije kao npr. vrlo lako moguć raspad Evropske Unije i teško ranjavanje američke privrede zbog eventualnog preventivnog povlačenja enormo visokog invest-kapitala pojedinih ekonomskig sila sa kontinenta na kontinent.

Rusija bi u tom scenariju pretrpjela u početku izvjesne gubitke na spoljnem tržištu, koje bi brzo zacijelila iz jakih domaćih fondova i preorjentisanjem plasmana svoje proizvodnje na kineski, indijski i iranski markt. Inače Rusija je u potpunosti spremna i čvrsto odvažna da brani svoje vitalno strateške interese i ne preza ni od bilo kakvih zapadnih pretnji.

Preostaje nam samo nada, da se ovaj politički do sada još uvijek verbalni konflikt ipak završi pozitivnom solucijom za sve učesnike i neutralni svijet. Preraste li kojim slučajem u praktični vojni sukob , što je po vjerovatnoći sadašnjeg stanja ravno skoro nuli, onda bi povratak preostalom čovječanstvu ponovo u pećine bio garantovano neminovan.

Sukob Imperijalizma i Anti-Imperijalizma je defaktno dostigao svoju kulminaciju – biti ili ne biti pitanje je sad?!

8Intermagazin.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rale says:

    Ne da je tekst samo super i odvazno napisan nego odgovara potpuno istini. Svaka cast ovom gosp. D. Djogovicu

  2. Bogdan, Franfurt says:

    I treba im tako skresati u brk,sve cestitke za ovaj clanak. Vrlo vrlo je rijetko procitati po srpskim medijima ovako jedan clanak koji odgovara istini i oznaci zapadnjake kao glavne karaktere krivice. Sve skoro neke ulizice zapadnjacima kao i politicari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *