На мањинама историјска одговорност

На мањинама историјска одговорност

4 новембра 2016

cg-na-manjinama_620x0

Исходом парламентарних избора представници мањинских народа су дошли у одговорну ситуацију да сами одлучују о судбини Црне Горе. Да ли ће наша држава кренути под скуте највећег хегемонисте света, или ће одабрати пут вишевековне сарадње с традиционалним пријатељем и великим заштитником њене слободе? О томе сада неће одлучивати Његошеви Црногорци, нити они други, Монтенегрини. Коцка је бачена у друго двориште. Питање је хоће ли његов власник хтети да учествује у тој историјској игри, врло одлучујућој.

– Тешко је преузети такву историјску одговорност. Зато не би било изненађење ако би са те стране стигао историјски одговор – хвала! Ми то нећемо да чинимо, у име вас. Ви сте на потезу, макар ишли на нове изборе.

Овако, за „Новости“, коментарише новонасталу политичку ситуацију у Црној Гори после избора академик проф. др Зоран Лакић. Преговори власти и мањинских партија су почели, и од тог исхода и приче са опозицијом знаће се какву владу ће Црна Гора добити.

– Овде нема истинског победника. Црна Гора се након 16. октобра нашла у кошмару. Без обзира на многобројне примећене неправилности због којих ни такозвана мала коалиција из досадашњег владајућег блока не признаје званичне резултате избора. Наводе се бројне неправилност о којима тек треба да се изјасни јавно тужилаштво. Не може се све то одбацити по профанисаном правилу – често понављаном: ко губи има право да се љути. Реч је о много озбиљнијем политичком проблему. Ако нема страначког победника – нема ни страначког губитника – каже Лакић.

Он сматра да ДПС није остварио жељени изборни резултат. Добио је најмање мандата у поређењу са досадашњим парламентарним изборима. И најмањи број гласова. Исто се може рећи и за њиховог савезника. Други мали партнер ДПС – новоформиране Социјалдемократе, једва је освојио два мандата. Из опозиционог блока оманули су коалиција „Кључ“ и Демос Миодрага Лекића, док је такође непријатно изненадила СНП, оцењује наш саговорник.

УПЛАШЕНИ БИРАЧИ

Усред изборног тока одјекнула је вест о убаченим „терористима“ из Србије. Тиме је најављена опасност по личну безбедност активиста и бирача опозиције. Њих неколико хиљада је привођено на информативни разговор, јављали су медији. И бирачи странака власти могли су се осећати угроженим због ових вести саопштених у „данима ћутње“.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u