На мањинама историјска одговорност

Na manjinama istorijska odgovornost

4 novembra 2016

cg-na-manjinama_620x0

Ishodom parlamentarnih izbora predstavnici manjinskih naroda su došli u odgovornu situaciju da sami odlučuju o sudbini Crne Gore. Da li će naša država krenuti pod skute najvećeg hegemoniste sveta, ili će odabrati put viševekovne saradnje s tradicionalnim prijateljem i velikim zaštitnikom njene slobode? O tome sada neće odlučivati Njegoševi Crnogorci, niti oni drugi, Montenegrini. Kocka je bačena u drugo dvorište. Pitanje je hoće li njegov vlasnik hteti da učestvuje u toj istorijskoj igri, vrlo odlučujućoj.

– Teško je preuzeti takvu istorijsku odgovornost. Zato ne bi bilo iznenađenje ako bi sa te strane stigao istorijski odgovor – hvala! Mi to nećemo da činimo, u ime vas. Vi ste na potezu, makar išli na nove izbore.

Ovako, za „Novosti“, komentariše novonastalu političku situaciju u Crnoj Gori posle izbora akademik prof. dr Zoran Lakić. Pregovori vlasti i manjinskih partija su počeli, i od tog ishoda i priče sa opozicijom znaće se kakvu vladu će Crna Gora dobiti.

– Ovde nema istinskog pobednika. Crna Gora se nakon 16. oktobra našla u košmaru. Bez obzira na mnogobrojne primećene nepravilnosti zbog kojih ni takozvana mala koalicija iz dosadašnjeg vladajućeg bloka ne priznaje zvanične rezultate izbora. Navode se brojne nepravilnost o kojima tek treba da se izjasni javno tužilaštvo. Ne može se sve to odbaciti po profanisanom pravilu – često ponavljanom: ko gubi ima pravo da se ljuti. Reč je o mnogo ozbiljnijem političkom problemu. Ako nema stranačkog pobednika – nema ni stranačkog gubitnika – kaže Lakić.

On smatra da DPS nije ostvario željeni izborni rezultat. Dobio je najmanje mandata u poređenju sa dosadašnjim parlamentarnim izborima. I najmanji broj glasova. Isto se može reći i za njihovog saveznika. Drugi mali partner DPS – novoformirane Socijaldemokrate, jedva je osvojio dva mandata. Iz opozicionog bloka omanuli su koalicija „Ključ“ i Demos Miodraga Lekića, dok je takođe neprijatno iznenadila SNP, ocenjuje naš sagovornik.

UPLAŠENI BIRAČI

Usred izbornog toka odjeknula je vest o ubačenim „teroristima“ iz Srbije. Time je najavljena opasnost po ličnu bezbednost aktivista i birača opozicije. Njih nekoliko hiljada je privođeno na informativni razgovor, javljali su mediji. I birači stranaka vlasti mogli su se osećati ugroženim zbog ovih vesti saopštenih u „danima ćutnje“.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *