На Мећавнику почео пети “Бољшој“ фестивал руске музике

Na Mećavniku počeo peti “Boljšoj“ festival ruske muzike

15 jula 2017

Obronci Tare u pozadini, simfonijski orkestar smešten nad liticom u sumrak, to je bezmalo nestvaran prizor pozornice pod vedrim nebom u Mokroj Gori. Muzika „ozbiljna“, Čajkovskog i Musorgskog, meša se sa jezicima srpskim i ruskim, slovenski blisko i srdačno proteklo je otvaranje Međunarodnog muzičkog festivala „Boljšoj“ u Mokroj Gori.

Na mestu gde su se pre samo 12 godina mogli nazreti jedino ostaci rova iz Prvog svetskog rata, malo čudo Emira Kusturice, poput filmskog „Kustendorfa“ – poraslo je u veliko. Na scenu je pre svih izašao čuveni dečji hor „Kolibri“, povezujući sećanja mnogih generacija u svež dah sadašnjeg trenutka.

– Još jedan san je postao stvarnost. Mi ne želimo crveni tepih i sve što on predstavlja. Mi imamo livadu, stolice, pogled u planine i nebo, i usađenu veru da su umetnost i ljubav ista stvar. Mladi kojima je festival okrenut, trebalo bi da na početku svojih karijera budu ohrabreni ljubavlju. Titanik su stvorili profesionalci i on je potonuo, Nojevu barku nisu, a ona je opstala. Mi mladim muzičarima pomažemo da se izgrade kombinujući jedno i drugo – rekao je Emir Kusturica otvarajući festival.

Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ je naglasio, da festival dorinosi razvoju ljudskih veza između Srbije i Rusije.

– Tako se stvara jedinstven prostor koji pripada dvema bratskim zemljama – naglasio je Dibalj.

Na otvorenoj sceni, nastupio je čuveni violinista Roman Simović sa Simfonijskim orkestrom „Boljšoj“, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Uživala je publika u izvođenju „Uvertire 1812“ Čajkovskog i „Slikama sa izložbe“ Musorgskog, u nesvakidašnjem ambijentu obojenim vatrometom nad klasikom ukroćenom mokrogorskom divljinom. Ratnički taktovi „Uvertire 1812“ poklopili su se sa zaglušujućim vatrometom, u Kusturičinoj režiji…

Uoči otvaranja festivala, mladi učesnici takmičarskog dela festivala započeli su svoje nastupe pred stručnim žirijem. U Mokru Goru došli su iz srpskih gradova, iz Republike Srpske, Rusije i Belorusije.

„Večernje novosti“ jedini su medijski pokrovitelj festivala „Boljšoj“ iz Srbije. Iz Rusije, medijski pokrovitelji su brojni, tu su „Raša tudej“, „Sputnjih“ i niz drugih…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *